שתף קטע נבחר

ה"חפרפרת" היה בישראל; לשכת שרון: אין לנו מרגלים בארה"ב

"מאז פרשת פולארד אנחנו נזהרים שבעתיים", מבהירים בירושלים. אך בצד ההכחשות הגורפות, מתעורר חשש לנזק בדעת הקהל האמריקנית ופגיעה בקהילה היהודית. בכירים ב-FBI מעריכים: ה"מרגל" בפנטגון יואשם, אם בכלל, בשימוש כושל במסמך ממשלתי רגיש. מתברר: בעבר, כקולונל בחיה"א האמריקני, הוא הגיע גם לישראל

מבוכה בירושלים ובקהילה היהודית בארצות-הברית, בעקבות "פרשת החפרפרת" שנחשפה בסוף-השבוע בכלי-התקשורת האמריקניים, וזוכה גם הבוקר (יום א') להתייחסות נרחבת בעיתוני העולם.

 

לפי הדיווחים, ב-FBI חוקרים זה יותר משנה חשד לפיו לארי פרנקלין, ממשרדו של מספר 3 בפנטגון, דאג פיית', העביר לישראל מידע דרך שדולת איפא"ק אודות איראן, ואף ניסה להשפיע על מקבלי ההחלטות בוושינגטון ערב הפלישה לעיראק.

 

הבוקר נכתב ב"וושינגטון פוסט" כי פרנקלין שירת כאיש מילואים של חיל-האוויר האמריקני, בדרגת קולונל. במסגרת זו הגיע מעת לעת לישראל, והתמקם לזמן מה בשגרירות האמריקנית בתל-אביב.

 

ב"ניו-יורק טיימס" דווח הבוקר כי ישנן ראיות לפיהן פרנקלין העביר לישראל מידע רגיש על מדיניותה של וושינגטון ביחס לטהרן, יחד עם חומרים נוספים. לפני כשנה דיברו בפנטגון על אפשרות לסייע בחשאי לאופוזיציה האיראנית, כדי לערער את משטר האיטוללות. אף הועלתה האפשרות לתקוף את אחד הכורים. ב-FBI חושדים כי ישראל שותפה במידע דרך אותה "חפרפרת".

 

בימים האחרונים התרחבה החקירה למשרדי ההגנה והחוץ, ונראה שהיא קרובה לסיומה. אפשר שגם פול וולפוביץ' ודאג פיית', סגניו של השר ראמספלד בפנטגון, יזומנו למסור עדות. ה"פוסט", כמו גם בכירים ב-FBI, מעריך כי החקירה לא תסתיים כפרשת ריגול, ואם יהיו בה כתבי אישום - הם יהיו חמורים פחות, כגון "חשיפה שלא כדין של מידע מסווג" או "טיפול כושל במסמכים ממשלתיים".

 

גורמים שונים בוושינגטון, כולל דניס רוס, ששימש כשליח הממשל האמריקני לתהליך השלום במזרח-התיכון, אינם מאמינים שגוף כאיפא"ק, הנתון לביקורת קפדנית, יסכן את עבודתו ומעמדו בקבלת מסמכים מסווגים מפקיד בדרג ביניים, כאשר ביכולתם להשיג כמעט כל מסמך באמצעות פנייה ישירה לנשיא. "זה נשמע לא הגיוני. לישראלים יש גישה לכל מיני אנשים, כולל לממשל ולקונגרס", אמר רוס ל"פוסט".

 

עם כאלה יחסים, מי צריך לרגל?

 

בעקבות הפרשה
נזק לקהילה היהודית / נועה רז
פרופ' איתמר רבינוביץ', לשעבר שגריר ישראל בוושינגטון, חושש מהשלכותיה האפשריות של פרשת החפרפרת על יחסי ישראל ארצות-הברית, ומהמחיר שעלולה הקהילה היהודית שם לשלם. "מאז פרשת פולארד חושדים ביהודים שנמצאים בתפקידים ביטחוניים רגישים", הוא מזכיר, ומוצא גם את הקשר למלחמה בעיראק
לפרשנות המלאה

בלשכת ראש הממשלה בירושלים הכחישו אמש את הידיעות. "אין לנו כל קשר לפרשה, ישראל לא מפעילה גורמים מודיעיניים או אחרים בארצות-הברית", כך הגיבו אמש (שבת) בלשכה. עוד הודגש כי "יחסינו עם וושינגטון מצויינים".  

 

גורמים ישראלים הכחישו בכל תוקף שישנו מרגל ישראלי בפנטגון. בניסיון למנוע משבר אמון עם וושינגטון, ופגיעה בקהילה היהודית בארצות-הברית, הבהירו הגורמים: "מאז פרשת פולארד, ישראל נזהרת זהירות כפולה ומכופלת בנושאים הללו והיחסים עם האמריקנים טובים כל כך ופתוחים, עד שאין צורך לרגל".

  

את ההכחשה הרשמית פירסם דובר שגרירות ישראל בוושינגטון, דיוויד סגל: "אנחנו מכחישים חד משמעית את ההאשמות הללו. הן כוזבות לחלוטין ושערורייתיות". ואילו ממשרד החוץ נמסר: "אין לנו מושג במה מדובר".

 

אלון פנקס, הקונסול היוצא של ישראל בניו-יורק, אמר ל-ynet כי הוא מתקשה להאמין שישנה "חפרפרת" ישראלית בפנטגון. "באמת שאין צורך בדבר כזה ואני מאוד מקווה ומאמין שזה לא נכון. רמת שיתוף הפעולה בנושא איראן בין ארצות-הברית לישראל, כולל חילופי המידע והמודיעין, היא כזו שפשוט לא שווה לעשות את זה. למדנו לקחים מהעבר".

 

בצל ההכחשות, גורמים בירושלים אישרו כי היו ב"יחסי עבודה" עם פרנקלין. אך גם אותם גורמים אמרו ל-ynet: "הסיפור כולו הוא עורבא פרח. ישראל לא עושה דברים כאלה. איפא"ק הוא ארגון מנוסה מדי וחכם מדי מכדי לעשות דברים כאלה. זה נראה כסיפור אופייני של ערב בחירות, עם מטרה לניגוח אישי הרבה יותר מאשר עם בסיס עיתונאי".

 

"איפא"ק לא בנוי לריגול"

 

השר נתן שרנסקי, ידידו האישי של דאג פיית' מהפנטגון, הביע אף הוא פליאה רבה מן הפרשה. "הסיפור כולו נשמע לי לא רציני", אמר השר ל-ynet. "הטענה שהעבירו מידע סודי לאיפא"ק נשמעת מופרכת. הרי זה לא ארגון שבנוי לריגול. הוא עובד עם תקשורת ואנשי קונגרס. מי שרוצה להעביר חומר סודי, השדולה היא הארגון האחרון שיפנה אליו. בישראל ברור חד-משמעית שאסור לעסוק בריגול בארצות-הברית". שרנסקי הוסיף כי נראה שלקראת הבחירות הקרבות, מערכת היחסים המתוחה והמורכבת בין סוכנויות הביון והפנטגון מגיעה לשיאה.

 

ח"כ יובל שטייניץ, יו"ר ועדת חוץ וביטחון ויו"ר ועדת המשנה לשירותים חשאיים, מיהר להצטרף למכחישים: "כמי שאחראי על פיקוח על השירותים החשאיים, במאה אחוזים - זה לא היה ולא נברא. אין ריגול ישראלי בפנטגון ולא בארה"ב. אני אומר זאת מתוקף תפקידי. מאז פרשת פולארד נפלה החלטה בישראל לא לרגל בארה"ב. אני קובע באופן חד משמעי כי מדובר בידיעה חסרת שחר". 

 

גורמים ביטחוניים הביעו אף הם הסתייגות מן הפרסומים, וטענו שאין מדובר בחפרפרת ישראלית. לדברי הגורמים, ישראל נמצאת ביחסים הדוקים וידידותיים עם ארה"ב ויש אמון מלא בין שתי המדינות. עוד ציינו הגורמים כי הם משוכנעים שלאחר ששלטונות ארה"ב ימצו את הבדיקה, "יוכח שהפרסומים היו מופרזים".

 

בבית-הלבן סירבו להגיב רשמית לפרשה החדשה, שמזכירה במאפייניה את פרשת פולארד. דוברו של הנשיא בוש, סקוט מק'ללן, שיצא עמו לסיור במדינת אוהיו במסגרת קמפיין הבחירות, ציין כי "בכל פעם בה ישנן האשמות שכאלה, זה עניין רציני שדורש בדיקה".

 

כאמור, גורמים ב-FBI העריכו כי בסופו של דבר, לארי פרנקלין, שעבד במשרדו של פיית', לא יואשם בריגול. להערכתם, הוא יואשם, אם בכלל, ב"שימוש לקוי בחומר ממשלתי רגיש". 


פורסם לראשונה 28/08/2004 19:47

 

בהכנת הידיעה השתתף חנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סמל הפנטגון
צילום: איי פי
דאג פיית'. חפרפרת במשרד?
צילום: איי פי
צילום: איי פי
משנה זהירות. פולארד
צילום: איי פי
צילום: צביקה טישלר
הכחשה גורפת בירושלים. ראש המוסד דגן
צילום: צביקה טישלר
צילום: אלכס קולומויסקי
לא היה ולא נברא. שטייניץ
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: לע"מ
פשוט לא שווה את זה. פנקס
צילום: לע"מ
צילום: מיכאל קרמר
איפא"ק לא בנוי לריגול. שרנסקי
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים