פויקה: סיר נשמה
פּויקֶה, סיר הברזל היצוק שמלווה את האפריקנים מאות שנים, הסתנן למתחם תיאטרון גשר בתל אביב והפך למסעדת בשרים נושאת בשורה. החיה התלת-רגלית הזאת תשמח גם להתבשל איתכם בשטח
"וילינו כל עדת בני ישראל על משה ועל אהרן במדבר. ויאמרו אלהם בני ישראל מי יתן מותנו ביד ה' בארץ מצרים, בשבתנו על סיר הבשר באכלנו לחם לשבע כי הוצאתם אתנו אל המדבר הזה להמית את כל הקהל הזה ברעב" (שמות, ט"ז, ב'-ג').
מקובל לחשוב שטרונייתם זו של בני ישראל אינה אלא בכיינות מפונקת של עם לא רציני. אבל מסתבר שמאחורי הכמיהה הישראלית הקדומה לישיבה על סיר הבשר מסתתרת קולינריה מפותחת ביותר. הקהל לא התכוון באמת למות ברעב, היתה זו מחאה כנה בהעדר תפריט גורמה בשרי עשוי בפויקה. למה לעזאזל הם לא לקחו איתם את הסירים? ובכן, נראה אתכם נסים מאיפשהו (טיט וחומר ממצרים) עם סיר ברזל יצוק ביד. בינינו, זה משהו שהייתם מוכנים להחמיץ.
כל התובנות הללו קרמו עור וגידים בביקור במסעדת הפּויקֶה הראשונה מסוגה בעולם, שנפתחה זה מכבר במתחם תיאטרון גשר, תל אביב. פויקה הוא סיר עשוי ברזל יצוק שמוצאו בדרום אפריקה, שם הוא משמש מאות שנים לבישול על אש פתוחה. ההולנדים היו אלה שדאגו להחליף את הייעוד המקורי, בישול קדירות שהיו עשויות לעתים מבני אדם באורך מלא, בייעוד הומני יותר - בישול מזון נטול אדם והרתחת שיקויי מכשפות.
אם תבקשו מאיתנו להגדיר את הפויקה בחמש מילים, אז: פויקה זה לא טאפרוור. לא מדובר באופנה חולפת של כלי מטבח (נסו להחליף / להניף פויקה ותבינו במה הדברים אמורים). אבל למרות דימויו הטוסטסטרוני, דאגו תמיר הירשברג וברי יוגב, הבעלים, שגם לנשים תהיה אפשרות ליהנות מנפלאותיו.
MALAWI (ב-16 ש"ח), CAPE BURGER (ב-42 ש"ח), קרפצ'יו כבוש בוויסקי סאוור, עם שוט וויסקי (42 ש"ח) הן מנות ראשונות מרגשות. את גילוי עוגת השוקולד (נכון, בפויקה) נשאיר לכן. להולכות על הקצה (ואוהבות הבשר) ליידי סינטה (57 ש"ח) היא מנה לעניין. בזכות חלוקת החום השווה בפויקה, תיאטם הסינטה בצורה אחידה מכל הכיוונים (התוצאה די דומה לגבר שלכן), אבל תישמר עסיסית מבפנים.
בכלל, כשאתם אוכלים סטייק שמקורו בפויקה, אתם אוכלים גם את הסטייק של החבר שלכם וגם את הסטייק של החברה שלו ואת זה של החמודה שעל הבר. הברזל סופג את המיצים והנתחים זוכים בעושר טעמים שמקורו בקודמיהם. לתאבי בשר אדום יציע השף, אריאל כהן, מגוון מנות על טהרת הנתחים הטריים הנבחרים יום יום אצל חינאווי ביפו: אנטריקוט (67 ש"ח), שפונדרה ברוטב פירות יער עם שוט וודקה-וניל (65 ש"ח) ופילה בקר (84 ש"ח) הן ההצעות במשקל חצי כבד. נתחי ה- CARVING במשקל מלא הם אופציית סעודה ללהקות קרניבורים.
מטיילים ומפנטזים על חגיגת בשרים? בקרוב תוכלו ליהנות מקייטרינג השטח של "פויקה". עד אז אפשר לרכוש במסעדה את הסירים המיובאים מדרא"פ במחירים הנעים בין 90 ל-260 ש"ח, ולבשל עצמאית, על כיריים ניידים או על גחלים.
"פויקה", המוגדרת על ידי בעליה כ"מסעדה תומכת דרך חיים", היא הזדמנות נהדרת להחזיר עטרה לקדירה. שולחן האבירים תפור למשפחתיות מרובת משתתפים או למפגשים עתירי בשר עם חברים ותיקים. בני ישראל הקדומים לא חזרו לשבת על סיר הבשר אבל אנחנו נחזור, ועוד איך.
"פויקה", תרצה 11 תל אביב, פתוח א'-ה' מ-20:00 עד השעות הקטנות של הלילה, שישי מ-18:00, שבת מ-16:00. טלפון: 6814622 -03.
שפונדרה בדבש
את המתכון הזה, וגם הבא אחריו מומלץ להכין בפוייקה, אבל גם סיר כבד לבישול ארוך יתאים.
חומרים:
1 ק"ג שפונדרה
מלח גס
פלפל שחור גרוס
בלסמי
4 כפות דבש
2 גבעולי רוזמרין
1 ראש שום
10 תפוחי אדמה קטנים
הכנה:
ממליחים ומפלפלים את השפונדרה, מכניסים לפויקה הלוהט וצורבים מכל הצדדים. מנמיכים את האש וצולים 20 דקות. הופכים מדי פעם. מכניסים את תפוחי האדמה במקום השפונדרה, מכסים את הסיר ומבשלים על אש גבוהה עם שמן זית, שום, מלח ופלפל. כשהתפוחים רכים מחזירים את השפונדרה וצולים על אש נמוכה. מצמצמים בלסמי ודבש - וקדימה אוכל.
אוסובוקו טלה
חומרים:
1 ק"ג אוסובוקו פרוס
מלח
פלפל
הל
לימון פרסי
300 גרם גרגירי חומוס מושרים לילה במים
1/2 לימון
1/2 כוס קמח
4 תפוחי אדמה גדולים
בצל
גזר
ראש שום
סוכר
אורגנו טרי
יין לבן יבש
הכנה:
מקמחים, ממליחים ומפלפלים וסוגרים את הבשר על אש גבוהה. לקראת סוף הצלייה הראשונית מוסיפים בצל וגזר. כשהבצל משחים מוסיפים לימון פרסי, שום, מיץ לימון, חומוס ויין לבן ומנמיכים אש. לאחר חצי שעה מוסיפים תפוחי אדמה, סוכר ותבלינים. לאחר שעה על אש נמוכה מפזרים אורגנו, הל וגרידת לימון.