שתף קטע נבחר

ד"ר מיקי גלעדי

מחלות אקזוטיות

במרכז הרפואי תל אביב יש מרפאה גדולה (שר"ן – שירות רפואי לנוסע) שמטרתה להכין אנשים מבחינה רפואית לנסיעות ל"עולם השלישי". מחייב לדעת מה קורה בכל מקום, להתעדכן, ולהתאים את החיסונים והטיפולים המונעים.

יש מחלות אקזוטיות שמולן נותנים חיסונים: טייפואיד, קדחת המוח היפנית, קדחת צהובה.

מול מלריה אין חיסון, רק טיפול מונע או בדיעבד (מלריה נחשבת "אקזוטית", למרות שפעם הייתה בארץ. כיום אין, כי מועברת ע"י יתושים, וכאן הודברו הביצות.)

אבל בכ"ז אלפים רבים של מטיילים ישראלים נחשפים כיום למלריה, במזרח אסיה, בדרום אמריקה ובאפריקה - בה שיעור המלריה הוא הכי גבוה. בשר"ן של איכילוב נעשה מחקר על אנשים שעשו טיולים של 10 ימים למומבסה קניה: עשרות מהם חזרו עם מלריה, 5 מתוכם בטיפול נמרץ כולל אחד שנפטר!

כל שנה מתים מיליוני אנשים ממלריה, לא רק באפריקה. יש כמה סוגים, המסוכן – פלציקורום, יכול לפגוע בכל איבר בגוף: מוח, ריאות, כליות. אחת הבעיות שמתעוררת כיום, שהטפיל הזה מפתח עמידות לתרופות. הטפיל נישא ע"י יתושות שעוקצות בערב ובלילה. מניעת מלריה היא קודם כל ע"י מניעת עקיצות. יעיל מה שמכיל חומר שנקרא DEET, די-אתילתולן אמיד. הריכוז – 25% ומעלה! חשובים גם בגדים ארוכים ומגנים ונעליים סגורות.

סימני מלריה – חום גבוה וצמרמורות, הרגשה לא טובה.

יש הלוקחים תרופות כחיסון – לפני ואחרי הטיול, וכל עוד באזור הסכנה עצמו.

גישה אחרת אומרת להחזיק את התרופות לטיפול עצמי, וכשיופיע הסימפטום הראשון לקחת את הטיפול. יכול להצליח במקרים הלא מסובכים, אבל ביותר מסובכים עלול להיות מסוכן.

חשוב לקחת מיד עם הופעת הסימפטומים. כמו-כן, יש לקחת מינון הרבה יותר גבוה מאשר זה שבטיפול המונע.

התרופה הנפוצה – לאריאם. הבעיה - יש לה הרבה תופעות לוואי (מנשירת שיער ועד סחרחורות והזיות). כמו-כן היא אסורה ללקיחה עם הרבה תרופות, בפרט תרופות לב.

גם לדוקסילין (תרופה אחרת) יש תופעות לוואי.

לכן הרבה מטיילים בחרו לא לקחת את התרופה, ולהחליט שיטפלו בדיעבד.

היום יש נכנסה תרופה חדשה ויצרה מהפכה בטיפול המניעתי למלריה: מלרון malaron, שלא גורמת לתופעות הלוואי הנוירו-פסיכיאטריות של לאריאם. תקופת הלקיחה לפני הנסיעה קוצרה משבועיים ליום, ותקופת ה"אחרי" קוצרה מ-4 שבועות לשבוע. המינוס של התרופה – יקרה. 12 כדורים כ– 250 ₪, כדור לכל יום. ובטיפול מונע עם מַלַרוֹן צריך לקחת 12 כדורים בבת-אחת.

מרפאת השר"ן של איכילוב: 6973498

 

ד"ר מיקי גלעדי, מומחה למחלות זיהומיות, מנהל השירות הרפואי לנוסע, במרכז רפואי ת"א התארח בתכנית מספר 150

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חדשות המדע של ערוץ 8
אם לא תראו
איך תדעו?
מומלצים