שתף קטע נבחר

שרון מבקש להגיע להסכמות עם הבנקים על דו"ח בכר

ראש הממשלה: אינני מעוניין לפתוח חזית נגד הבנקים; נתניהו בשיחות פרטיות: הדו"ח כמו שהוא אינו מקובל עלי; באוצר מעריכים: יש על מה לדבר לגבי ויתורים לבנקים בנושאים מסוימים

ראש הממשלה, אריאל שרון, מבקש להגיע להסכמה עם הבנקים על הרפורמה בשוק ההון. ל"ידיעות אחרונות" נודע, כי לאחר שהוצגו בפניו עיקרי ההמלצות של ועדת בכר, אמר שרון כי עיקרון ההפרדה בין קרנות הנאמנות וקופות הגמל לבין הבנקים מקובל עליו. עם זאת, אמר שרון, אינני מעוניין לפתוח חזית שנייה מול הבנקים.

 

שרון אף פנה לחברי הוועדה ואמר: נסו להידבר עם הבנקים. "מוטב להימנע מזעזועים המפחידים את הציבור. בשיחות פרטיות הביע שרון את פליאתו על כך, שבוועדה כה חשובה לא שותפו אישי ציבור ומומחים מחוץ למגזר הממשלתי. לא כל החוכמה נמצאת אצל קבוצת פקידים", אמר.

 

גם שר האוצר, בנימין נתניהו, מביע בשיחות פרטיות הסתייגות מחלקים בדו"ח של ועדת בכר ואומר, כי הדו"ח כמו שהוא אינו מקובל עליו. נתניהו אף רמז, כי ההודעה שיצאה ערב ראש השנה מהאוצר, ולפיה לא יהיו שום שינויים בדו"ח, לא היתה על דעתו.

 

לרוב חברי ועדת בכר ברור, שהפרטים בדו"ח שחיברו אינם בחינת כזה ראה וקדש. בשיחות שלא לייחוס הם אומרים: עדיף לוותר ולשנות אחדות מההמלצות, כדי שנימנע ממלחמה כוללת בין מערכת הבנקאות לבין האוצר, בנק ישראל ורשויות הפיקוח האחרות שהשתתפו בוועדת בכר. "כל פתרון מוסכם, שאין בו נסיגה מעקרון ההפרדה של הקופות והקרנות מהבנקים, עדיף על מאבק מורט עצבים בציבור ובכנסת", אומרים בוועדה ובאוצר.

 

חברי ועדת בכר משוכנעים, שהמלצותיהם מייצגות את המודל הכולל הנכון ביותר לרפורמה בשוק ההון. עם זאת, האוצר עשוי ללכת לקראת הבנקים בנושאים מסוימים, כדי להגיע להסכמה אותה מבקש ראש הממשלה. בחוגים הכלכליים בירושלים מעריכים, שלנתניהו יהיה נוח יותר מבחינה פוליטית-ציבורית להיענות לבקשת ראש הממשלה מאשר ליזום בעצמו שינויים משמעותיים בדו"ח. נתניהו גם הוכיח בשנה האחרונה, כי הוא יכול להשיג פשרות מעשיות מרחיקות-לכת בעניינים רבים.

 

סביר להניח שהנושאים הפתוחים למיקוח עם הבנקים יהיו: השיטה שבה יגבו הבנקים את העמלות לאחר שיופרדו מהשליטה על הקופות והקרנות, האופן שבו תמומש ההפרדה בפועל, הקלות מס לבנקים שיממשו אותה מוקדם, משך הזמן שבו תבוצע ההפרדה, פרק הזמן שבו היא תהיה בתוקף ועוד.

 

הבנקים מצדם מוכנים להנפיק את קופות הגמל וקרנות הנאמנות שבבעלותם בבורסה, לשתף את הציבור הרחב בבעלות עליהן, להכפיף אותן לפיקוח הרשות לניירות הערך (ובכך לפתור, לדעתם, את סוגיית ניגוד האינטרסים) ואף להתחייב שיותר ממחצית קרנות הנאמנות שישווקו על-ידי הבנקים יהיו לא בנקאיות.

 

עם זאת, באוצר חוששים שחוסר האמון בין פקידי האוצר לבנקים יקשה על הגעה לעמק השווה. "המשא והמתן עלול להיכשל עוד בטרם יתחיל", הם אומרים, "כי שני הצדדים יבואו אליו חשדניים כלפי הכוונות האמיתיות של הצד השני. אחד מחברי הוועדה אמר באחרונה: אסור לנו בכלל להתחיל להידבר עם הבנקאים. הם ישיגו את הוויתורים, יכרסמו ברפורמה ואחר-כך יטרפו אותנו, כלומר יחזרו לתקוף את ההמלצות ולפעול להכשלתן".

 

המסר היוצא מהאוצר אל הבנקים הוא, שיש על מה לדבר אם הבנקים מוכנים בכנות להיפרד לכמה שנים משליטתם המלאה בקרנות הנאמנות ובקופות הגמל ולשחרר את הפקק בשוק ההון, אבל אין על מה לדבר אם הבנקים ממשיכים לשלול את ההיפרדות על כל צורותיה.

 

הדיון בממשלה על הדו"ח של ועדת בכר לא ייערך לפני השבוע השני של אוקטובר. סביר להניח, כי עד אז יתקיימו גישושים ושיחות בין הצדדים.

 

מה יהיה עם הבנקים הזרים?

 

ועדת בכר ממליצה, כידוע, לנתק לחלוטין את קרנות הנאמנות מהבנקים הישראלים. אבל מה יקרה עם הבנקים הזרים הפועלים והמעוניינים לפעול בישראל? האם גם הבנקים הללו לא יוכלו למכור לציבור הישראלי קרנות נאמנות אמריקניות או אירופיות שבבעלותם?

 

ועדת בכר נכנסה בנושא זה למבוך וגיבשה את הפתרון הבא: כל בנק זר המבקש לפעול בישראל, יידרש להודיע מראש האם הוא מעוניין לעסוק כאן בפעילות הבנקאית הרגילה של מתן אשראי וקבלת פקדונות, או שהוא מוותר על כך ויתרכז אך ורק בניהול תיקי השקעה ומסחר בקרנות הנאמנות וניירות הערך. לא נאפשר אפליה, אומר חבר בוועדת בכר, הבנקים הזרים, כמו הישראלים, לא יוכלו להיות גם וגם.

 

אבל הפתרון שמציעה ועדת בכר רחוק מלהיות מקובל על הבנקים הזרים שכבר נמצאים בארץ. מבחינתם, הדרישה לבחור מראש מסלול פעילות ולהימנע מהתרחבות לתחומים אחרים אינה סבירה ומנוגדת לכללי המשחק שעל-פיהם נכנסו לשוק ההון הישראלי.

 

בינואר של השנה הבאה יושוו תנאי המיסוי על רווחים מניירות ערך זרים וישראליים. בנקים אמריקניים התכוונו להסתער על הלקוח הישראלי. אם יתקבלו ההמלצות של ועדת בכר, הם יהיו מנועים מלעשות כך - אלא אם יחסלו קודם את הפעילות הבנקאית הרגילה שלהם בישראל.

 

המחלקות המשפטיות של הבנקים הזרים אינן יודעות כיצד לטפל בדרישה הישראלית הייחודית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
אריאל שרון מקבל את עקרון ההפרדה
צילום: תומריקו
מומלצים