שתף קטע נבחר

מיקרוסופט לגולש ישראלי: מסור את windows.co.il

ענקית התוכנה פתחה בהליך משפטי נגד אורן לוי, המחזיק בכתובת מאז שנת 1998, בטענה כי הזכויות על השם Windows שייכות לה. לוי: הם בריונים, אין קשר בין מערכות הפעלה לכתובות אינטרנט

מיקרוסופט העולמית תובעת לעצמה את כתובת האינטרנט windows.co.il, אשר מוחזקת כיום על ידי אורן לוי, ישראלי המתגורר בארצות הברית.

 

החברה פנתה ללוי בחודש יולי בדרישה להעביר לה לאלתר את הכתובת. מאחר והוא סרב, הציעה לו מיקרוסופט לבחור בין תביעה בבית משפט להליך של בוררות תחת איגוד האינטרנט הישראלי, כמקובל במקרים של סכסוכים על כתובות אינטרנט.

 

לוי, שהסכים להליך הבוררות, אינו מיוצג כרגע על ידי עורך דין, אך הוא מקווה שסיכוייו יהיו טובים מעט יותר במסלול זה, כאשר ההחלטה תקבע על ידי מומחים לתחום. "על פי בדיקה שערכתי, סכסוכים שעניינם כתובות אינטרנט גנריות (כמו 'חלונות', windows ג.מ.) הסתיימו בעבר בפסיקה לטובת בעל האתר, אבל אי אפשר לדעת, כי במקרה הזה מדובר במיקרוסופט הגדולה", הוא אומר ל-ynet.

 

"לוי היה מודע למוניטין של מיקרוסופט בקשר ל-Windows"

 

לוי, תושב מדינת ניו יורק, רכש את כתובת האינטרנט בשנת 1998 והוא מפעיל בו אתר פרטי המשמש אותו גם לצורך בדיקת דואר אלקטרוני. למה דווקא windows.co.il? "כי זה אחלה שם לכתובת אינטרנט", הוא מנמק. לוי אינו קשור לעסקי החלונות, אך עובד לפרנסתו כמתכנת.

 

"על המחזיק בכתובת לדעת על סימני המסחר הרשומים והמוניטין של מיקרוסופט בהקשר ל-Windows", נכתב בכתב התביעה, "...אין כל עדות לכך שהאדם המחזיק בכתובת קשור לשם המתחם המדובר או רכש סימני מסחר הקשורים אליו. לפיכך, ברור כי ללוי אין זכויות או אינטרסים לגיטימיים בכתובת האינטרנט הזו".

 

"הם בריונים"

 

בכתב התביעה מציינת מיקרוסופט כי היא משתמשת בסימן המסחר Windows בהקשר של מחשבים, תוכנה ושירותי מיחשוב מאז 1983 בכל העולם וגם בישראל. "בישראל בלבד, בין השנים 1994-1998 מכרה החברה רישיונות תוכנה ושירותים של Windows בישראל בלבד", נכתב במסמך. לצורך חיזוק טענת החברה, נכתב כי מיקרוסופט מחזיקה גם בכתובת windows.com, windows.net, windows.us ו-windows.biz.

 

"אני חושב שמיקרוסופט יכולים להרשות לעצמם לעשות את מה שהם עושים בגלל שהם בריונים", טוען לוי, "גם אם יש להם סימן מסחר רשום על השם Windows, הסימן מתייחס לתחום מערכות ההפעלה ולא לכתובות אינטרנט. מלבד זאת, השם windows הוא כללי ואינו שייך בלעדית למיקרוסופט".

 

שאלת הבעלות עלתה לדיון

 

שאלת הבעלות של מיקרוסופט על שם המתחם Windows עלתה לדיון בארצות הברית, במסגרת התביעה של מיקרוסופט נגד יצרנית מערכת ההפעלה Lindows.

 

מיקרוסופט תבעה את לינדוז בארה"ב בדצמבר, 2001, מאחר שלטענתה שם החברה מפר את הסימן המסחרי של Windows, מערכת ההפעלה של מיקרוסופט. החברה ביקשה מבית המשפט לאסור על החברה להמשיך להשתמש בשם. פרקליטי לינדוז טענו בתגובה, כי המלה windows (חלונות) היא מונח כללי ולא ניתן לשייכו מבחינה משפטית לסימן מסחרי זה או אחר.

 

בית המשפט בארה"ב קיבל ביוני, 2002, את עמדת לינדוז, ורדמונד ערערה. שופט בית המשפט המחוזי בסיאטל פסק בחודש פברואר, 2004, כי חבר מושבעים יקבע אם windows הייתה מונח כללי (גנרי) בתחום המחשבים לפני נובמבר, 1985, כאשר מיקרוסופט הפיצה את הגירסה הראשונה של Windows. זאת, בניגוד לעמדת מיקרוסופט, הטוענת כי יש לבחון את האופן בו תופשים הצרכנים את המונח היום ולא כיצד התייחסו אליו לפני 20 שנים. ההליך המשפטי הסתיים לבסוף בפשרה בחודש יולי, כאשר Lindows שינתה את שמה ל-Linspire וקיבלה פיצוי של 20 מיליון דולרים ממיקרוסופט.

 

"בסופו של דבר 'חלונות' היא מילה גנרית אשר ההגנה המשפטית עליה נמוכה", אומר עו"ד חיים רביה, מומחה למשפט באינטרנט, "על בעל סימן מסחר להראות כי רכש לעצמו משמעות משנית כה חזקה עד כי הוא זכאי לתבוע בעלות על השם. מיקרוסופט ספגה מפלה בבית המשפט בארה"ב בהקשר זה אך בתי המשפט באירופה כן הכירו בשם Windows כסימן מסחרי של החברה. מכאן, שהוויכוח המשפטי בין מיקרוסופט לבין לוי לא פשוט כלל. אני מניח שלחובתה של מיקרוסופטו תעמוד העובדה כי משנת 98' לא עשתה דבר כדי להעביר את הכתובת לבעלותה".

 

הדיווח הראשוני התקבל בדואר האדום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים