שתף קטע נבחר

נס רפואי: טוביה התעוור, הרופאים הצילו את ראייתו

רופאי "הדסה" הצליחו, באורח נדיר ולראשונה בישראל, להשיב לחולה את מאור עיניו. "בזמן הטיפול החל טוביה לבכות", סיפר הרופא שלו. "אני מכאיב לך?", שאלתי אותו. "לא", הוא ענה, "פתאום התחלתי שוב לראות"

"הספרות המקצועית אומרת שבמקרה שבו נחסם עורק הרשתית מעל 100 דקות – נגרם נזק בלתי הפיך לעין ופשוט אין מה לעשות. לרופאי העיניים אין טיפול למצב כזה, והוא גורם לעיוורון של כמה עשרות אנשים מדי שנה בארץ. אצל טוביה עמקיה, בגלל שהוא רואה רק בעין אחת, והיא זו שנפגעה, החלטנו לנסות טיפול חדשני, בפעם הראשונה בישראל. התוצאות היו מדהימות".

 

כך מספר הבוקר (ד') ד"ר מיכאל הלפרט, רופא בכיר במחלקת העיניים של המרכז הרפואי "הדסה" עין כרם, שהצליח להשיב לטוביה עמקיה, בן 68, את מאור עיניו.

 

"באמצע התפילה נהייה לי חושך"

 

"הכל התחיל במוצאי שבת לפני שבועיים", מספר עמקיה, המאושפז עדיין ב"עין כרם". "פתאום, באמצע תפילת ערבית בבית הכנסת בתל אביב נהייה לי חושך – והפסקתי לראות בעין שמאל. הצלחתי עוד לגשש איכשהו את דרכי החוצה, הייתי שם עם אשתי, והבת שלנו לקחה אותנו בחזרה הביתה לבית שמש".

 

"מרוב פחד לא עלה בדעתי לרגע אחד לגשת לחדר מיון, ואמרתי לעצמי 'עד הבוקר זה בטח יסתדר'. אשתי לא כל כך שמה לב שאני לא רואה, כי עוד נשארה לי ממש קצת ראייה. בבוקר, כשהתעוררנו, היא קלטה שהתעוורתי, ומייד לקחה אותי לחדר המיון של 'הדסה' עין כרם. הייתי בטוח שאיבדתי את הראייה, לתמיד".

 


 "מרוב פחד לא הלכתי למיון". טוביה עמקיה (צילום: עופר מאיר)

 

"הוא הגיע אלינו ביום ראשון בצהריים לפני שבועיים", מספר ד"ר הלפרט. "בעין שמאל הוא כבר עיוור 10 שנים בגלל גלאוקומה והוא סיפר לנו שהוא התעוור ערב קודם לכן בעין ימין. האבחנה הייתה חד-משמעית: חסימה של העורק המרכזי ברשתית, שגורמת לרשתית עצמה להיות בצקתית".

 

"חלון ההזדמנויות שהספרות המקצועית מדברת עליו כדי להחזיר את הראייה הוא שעה וחצי מאז החסימה", הוא מסביר. "אבל במקרה הזה הוא הגיע אלינו 16 שעות אחרי האירוע, ובדרך כלל פשוט אין מה לעשות. כשהסתכלתי לו בתוך העין שוב דרך המיקרוסקופ, ראיתי שיש שם זרימה זעירה מאוד של דם, ממש קילוח דק, והחלטתי לנסות טיפול חדשני".

 

ד"ר חוסה כהן, נוירוכירורג בכיר ונוירורדיולוג פולשני ב"הדסה": "כולנו מכירים התקף לב ושבץ מוחי, שהם תוצאה של טרשת עורקים. אבל השומנים שנכנסים בדופן של העורקים יכולים לגרום לנזק גם להרבה איברים אחרים, אחד מהם הוא העין. במקרה של 'שבץ' בעין, מה שקורה זה שהחולה פתאום מאבד את הראייה. כל מה שנכון לגבי שבץ מוח – נכון גם לגבי שבץ בעין".

 

צנתור בעין

 

"אני לא יודע אם היינו מנסים עליו את הצנתור לתוך העין אם הוא לא היה עיוור", מודה ד"ר כהן, "אבל במקרה הזה ידענו שאין לנו מה להפסיד. הכנסנו אותו מהר לצנתור, שבו, בדיוק כמו בצנתור לב, נכנסים עם הצנתר מהעורק ליד המפשעה ועולים עד שמגיעים לעורק של הרשתית, שם רצינו לפתוח את החסימה".

 

"העורק של הרשתית הוא דק מאוד", מפרט ד"ר כהן, "ואליו כבר לא יכולתי להיכנס עם הקטטר – אלא רק עם התיל עצמו. דרך התיל הזרקתי במשך 20 דקות למקום שבו הייתה חסימה חומר שממיס קרישי דם. אחרי כמה דקות טוביה התחיל לבכות. 'אני מכאיב לך?', שאלתי אותו. 'לא', הוא ענה, 'פתאום התחלתי לראות שוב'. מאוד התרגשנו בחדר הצינתורים".

 

"16 שעות אחרי הצנתור, החולה כבר ראה את המספר העליון הגדול בלוח הספרות של רופאי העיניים", מפרט ד"ר הלפרט. "אחרי 48 שעות הראייה שלו כבר הייתה 6:21, שזה כבר ממש בן אדם שרואה. לא מדהים אמנם, אבל בהחלט לא עיוור. היום, שבועיים אחרי הצנתור, הוא כבר רואה 6:9, שזאת ראייה רגילה כמעט לחלוטין, ואותה ראייה שהייתה לו לפני האירוע. מעיוור לגמרי – הוא חזר להיות בן אדם רואה".

 

נס משמיים

 

"טוביה בא ממשפחה דתית", הוא מוסיף. "גם ד"ר כהן וגם אני חושבים שיש באירוע הזה קצת נס וקצת יד אלוהים. הרי אם הם היו הולכים בשבת בערב לבית חולים בשפלה, היו בקלות יכולים להגיד להם: מצטערים, אין טיפול לבעיה הזאת.

חלון ההזדמנויות הוא מאוד קצר, ופספסתם אותו. זה קורה לעשרות אנשים בשנה ואין מה לעשות. רק בגלל שהם הגיעו ל'הדסה', וגם כאן זה לא הליך שגרתי במיוחד, והצלחנו לצנתר אותו – חזר אליו מאור עיניו".

 

"כל כך פחדתי כשזה קרה", מספר טוביה בבכי, "וחשבתי שזהו, שאני פשוט עיוור מעכשיו. כבר איבדתי את הראייה בעין אחת, וכעת הלכה לי העין השנייה. אחרי הניתוח – התחלתי לחזור לראות. זה היה מדהים לחזור לראות. כל המשפחה שלי בהלם ולא מאמינה שזה קרה. זה פשוט מדהים. פלא פלאים שזה חזר. זה נס. הכל בעזרת השם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
צנתור בעין, בדיוק כמו בלב
צילום: עופר מאיר
צילום: עופר מאיר
ד"ר חוסה כהן, המנתח
צילום: עופר מאיר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים