שתף קטע נבחר
צילום: איי אף פי

הצעה: לבטל תגמולים לנוסעים לאזורי סיכון

סנקציות לנוסעים לאזורי סיכון? ל-ynet נודע שבישראל שוקלים לבטל בעתיד את התגמולים למי שייפגע באזור שלגביו קיימת אזהרת נסיעה מפורשת. השר עזרא: "צריך לבדוק בין היתר האם הישראלים שנפגעו בסיני הם נפגעי טרור". גורמים מדיניים מעריכים: הסנקציה לא תינקט כלפי נפגעי התופת בסיני. מדריך למטייל: כל האזהרות של המטה ללוחמה בטרור ומשרד החוץ

בישראל שוקלים את האפשרות לבטל בעתיד את התגמולים לנפגעי פעולות איבה, שייפגעו באזורים שלגביהם קיימת אזהרת נסיעה מפורשת. כך נודע ל-ynet. עם זאת, גורמים מדיניים היא שגם אם תתקבל ההחלטה בוועדה שבראשה עומד האלוף גיורא איילנד, היא לא תופעל על נפגעי התופת בסיני.

 

 

ראש הממשלה, אריאל שרון, הורה לראש המועצה לביטחון לאומי, גיורא איילנד, להחליט כיצד יש לנהוג ביחס להתרעות הנסיעה, ובין היתר לדרג את האזהרות השונות בדומה למתרחש בארה"ב, שם "נצבעות" מדינות בצבעים שונים, שלכל אחד משמעות מעשית שונה.

 

על רקע הדיונים שצפוי איילנד לקיים, אמר ל-ynet ממלא מקום השר לביטחון פנים, השר גדעון עזרא: "יש לבחון האם ישראלים שנפגעו למרות אזהרת נסיעה הם נפגעי פעולות איבה".

  

"צריך לבדוק בין היתר האם הישראלים שנפגעו בסיני הם נפגעי טרור, כמו כל אזרח ישראלי אחר. זו חלק מהבדיקה שתידרש לעשות", אמר עזרא, בעקבות הנסיעה של ישראלים לסיני בניגוד לאזהרת הנסיעה.

 

לדברי עזרא, אין סיבה שישראלים ייסעו דווקא לאזורי סכנה: "אנחנו לא נסגור גבולות. לחצנו לקיים גבולות פתוחים עם מדינות שיש לנו עמן שלום, אך צריך לקבוע כיצד ישראל צריכה לנהוג במקומות שבהם יש התרעה חמה. מה לעשות כדי שאזרחים לא ייסעו דווקא לגוב האריות. המשמעות תהיה שאזרח יידע שהוא צפוי להינזק".

 

גורמים מדיניים העריכו שישראל תלך בעקבות ארה"ב, ולא תבטח נוסעים לאזורי סיכון: "מסקנה אפשרית יכולה להיות שאם אדם נוסע בניגוד לאזהרת מסע, הוא עשוי לשלם מחיר כלכלי. המדינה לא תהיה אחראית לו מבחינה ביטוחית. כתוצאה מכך אנשים עשויים לחשוב פעמיים. החוק כיום מגן על אזרחים ישראלים כנפגעי פעולות טרור אך יתכן שמעתה ואילך, המצב הקיים ישתנה".

 

הגורמים העריכו שנפגעי הפיגוע בסיני יוכרו כנפגעי פעולת טרור, משום שלא ניתן להחיל סנקציה רטרואקטיבית. לטענת הגורמים, גם מבחינת החוק לא ניתן להטיל סנקציה בדיעבד. ההערכה היא שייתכן שיוחלט על סנקציה ביטוחית שכזו לגבי מקרים עתידיים. הוועדה שבראשה עומד איילנד טרם קיימה כל דיון בנושא.

 

כל האזהרות: מפת אזורי הסיכון

 

עוד לפני שנבצעה מפת העולם ב"צבעי סכנה", פרסם המטה ללוחמה בטרור ומשרד החוץ אזהרות לנוסעים לחו"ל. ליקטנו עבורכם את ההמלצות, כפי שפרסם אתר משרד החוץ וכפי שעלו מדברי גורמים ביטחוניים (למפות אזורי הסיכון לחצו על התמונות מימין לכתבה).

 

מצרים: ראש המטה ללוחמה בטרור במועצה לבטחון לאומי, דני ארדיטי, הבהיר בישיבת הממשלה שנערכה בעקבות מתקפת הטרור בסיני: "האיום שבעטיו ניתנה התרעה שלא לצאת לסיני עוד לא הוסר. מבחינת המטה, אין רגיעה בהתרעות ואין ודאות שהפיגועים שאירעו בסיני הם אלו שהתריעו מפניהם".

 

מזה מספר שנים קיימים סיכונים ממשיים על בטחונם של מטיילים ישראלים המבקרים/שוהים במצרים. לאחרונה עלתה אפשרות קונקרטית שגורמי טרור ינסו לפגוע ביעדי תיירות במצרים, בדגש על סיני.

 

בשל ההחרפה המוחשית באיום טרור זה, מחמיר המטה ללוחמה בטרור את אזהרת המסע על מצרים וממליץ בתוקף לאזרחי ישראל להמנע מכל ביקור, או המשך שהייה במצרים, בדגש על סיני.

 

ירדן: לנוכח איומי הטרור בירדן והתסיסה העמוקה ברחוב הערבי בכלל, ובירדן בפרט, כביטוי להזדהות עם הפלסטינים במאבק הישראלי-פלסטיני, מתקיימים סיכונים ממשיים על ביטחונם של אזרחי ישראל המבקרים/שוהים בירדן, למעט במעבר בשדה התעופה של עמאן במסגרת טיסה ב Royal Jordanian.

  

טורקיה: על אף העדר מידע התרעתי קונקרטי, ממשיך להתקיים איום טרור מסויים בטורקיה בדגש על איסטנבול.

 

לפיכך ממליץ המטה ללוחמה בטרור לאזרחי ישראל לדחות החלטה על ביקור/שהייה באיסטנבול ולקיים ערנות גבוהה ושמירה על כללי ההתנהגות המומלצים בעת שהות ברחבי טורקיה. בנוסף ממליץ המטה ללוחמה בטרור להימנע משהייה בקרבת גבולות טורקיה עם איראן ועם עיראק.

 

טוניסיה: לאור התסיסה העמוקה ברחוב הערבי בכלל, ובטוניסיה בפרט, כביטוי להזדהות עם הפלסטינים במאבק הישראלי-פלסטיני, מתקיימים סיכונים ממשיים על ביטחונם של אזרחי ישראל המבקרים/שוהים בטוניסיה. לפיכך ממליץ המטה ללוחמה בטרור לכל אזרחי ישראל להימנע מכל ביקור/שהייה בטוניסיה. 

 

תאילנד: מזה זמן, יש עימותים אלימים מאוד בין האוכלוסיה המוסלמית בדרום תאילנד לבין כוחות המשטר. קיימת אפשרות ממשית להשתלבות ארגוני טרור במאבק זה ולהטלת איומים על מבקרים/מטיילים בדרום תאילנד, לרבות ישראלים.

 

לפיכך, ממליץ המטה ללוחמה בטרור לאזרחי ישראל להימנע מכל ביקור/שהייה בדרום תאילנד, מדרום לקו הרוחב שבין -PHUKET-KRABI-THAMMARAT ועד גבול תאילנד-מלזיה.

 

קניה: נוכח איומים מוגברים מצד ארגוני טרור, כלפי ישראלים השוהים/מבקרים בקניה, ממליץ המטה ללוחמה בטרור בתוקף להמנע מכל ביקור/שהייה בקניה כולה.

 

חבל קשמיר בהודו: נוכחותם של מטיילים ישראלים רבים בחבל קשמיר שבצפון הודו ידועה לפעילי ארגוני טרור איסלאמיים, המבקשים לפגוע במטיילים ישראלים.

 

בשל החמרה זו באיום הטרור בחבל קשמיר, החמיר המטה ללוחמה בטרור את אזהרת המסע החלה על אזור זה והמליץ בתוקף לאזרחי ישראל להמנע מכל ביקור או המשך שהייה, בחבל קשמיר.

 

בעקבות המתיחות בגבול הודו-פקיסטן, מומלץ למטיילים ישראלים בהודו, להימנע מביקור באזורי הגבול עם פקיסטן. מומלץ לעקוב בקפדנות אחר דיווחי התקשורת ולעמוד בקשר עם נציגות ישראל בניו-דלהי.

 

צ'צ'ניה: המטה ללוחמה בטרור ממליץ לתיירים ישראלים להימנע מביקור בצ'צ'ניה ובאזור גבול צ'צ'ניה-גרוזיה משני צידיו. משרד החוץ אימץ המלצה זו.

 

ליבריה: על אף שוך הקרבות, עדיין שורר אי-שקט בליבריה. לנוכח זאת, ממליץ משרד החוץ להימנע מנסיעות לא הכרחיות למדינה בעת הזו. הנוסעים מתבקשים להתעדכן באמצעי התקשורת ובשגרירות ישראל באבידג'אן.

 

ניגריה: נוכח תסיסה עמוקה ומתמשכת בקרב קהילות מוסלמיות קיצוניות בניגריה, ולאור עוינות כלפי המערב וישראל, ממליץ המטה ללוחמה בטרור להימנע מכל ביקור/שהייה בניגריה כולה.  לשליחים ועובדים ישראלים מומלץ להימנע מביקור/שהייה בצפון ניגריה מקו רוחב 10 מעלות וצפונה לרבות הערים (Kano, Kato, Katsina, Zaria). 

 

לאוס: בתחילת חודש מאי 2004 התרחשו שלושה פיגועים בלאוס, מתוכם שניים בבירה ויאנטיין עצמה. אירועים אלו מהווים המשך ישיר לסדרת האירועים האלימים אותם חוותה המדינה במהלך שנת 2003 ושהיו מונעים מסיבות פוליטיות. לנוסעים מומלץ לעקוב אחר הנעשה במדינה, לפני נסיעתם.

 

נפאל: בחודש ספטמבר פרסם משרד החוץ אזהרה בעקבות מהומות אלימות בעיר הבירה קטמנדו וברחבי נפאל: "לנוכח האלימות הגוברת בתקופה האחרונה ומתוך דאגה לשלומם של האזרחים הישראלים, משרד החוץ אינו ממליץ על קיומם של ביקורים שאינם חיוניים בנפאל, בשלב זה".

 

סומליה: בשל איומי טרור בסומליה ולאור עוינות עמוקה מצד הרחוב המוסלמי לישראל (על רקע המאבק הישראלי-פלסטיני) מתקיים איום טרור מוחשי על ישראלים המבקרים/שוהים במדינה זו. לפיכך המטה ללוחמה בטרור ממליץ לכל אזרחי ישראל להימנע מכל ביקור/שהייה בסומליה.

 

סרילנקה: במדינה זו פעילה המחתרת הטמילית, ומתרחשות התנגשויות בין כוחות הצבא לפעילי המחתרת. עיקר ההתנגשויות מתרחשות בצפון סרילנקה ובמזרחה, אך לעיתים גם במקומות אחרים כולל בתוך הבירה קולומבו. בחודשים האחרונים התקיים משא ומתן להסכם שלום בין הממשלה והמורדים.

 

לנוכח זאת, מומלץ שלא להגיע לצפון סרילנקה ולמזרחה. למטיילים הישראלים באיזור מומלץ לנקוט משנה זהירות וכן להתעדכן טרם הנסיעה בשגרירות ישראל בבנגקוק האחראית גם על סרילנקה.

 

הפיליפינים: לנוכח איומים מוחשיים מצד ארגונים מוסלמים קיצוניים הפועלים בפיליפינים, ממליץ המטה ללוחמה בטרור לאזרחי ישראל להימנע מביקור/שהייה באי מינדאו שבדרום הפיליפינים ובאי פלאוואן שמערב הפיליפינים. בנוסף ממליץ המטה ללוחמה בטרור לקיים ערנות גבוהה בעת השהייה בפיליפינים כולה.

 

אפגניסטן ופקיסטן: בשל נוכחות מוסלמית קיצונית בכל רחבי פקיסטן הכוללת עוינות עמוקה לישראל (בעיקר על רקע המאבק הישראלי-פלסטיני) ולאור איומי טרור פוטנציאלים, מתקיים סיכון ממשי על ביטחונם של ישראלים המבקרים/שוהים במדינה זו. לפיכך ממליץ המטה ללוחמה בטרור לכל אזרחי ישראל להימנע מכל ביקור/שהייה בפקיסטן.

 

אינדונזיה: המטה ללוחמה בטרור ממליץ להימנע מכל ביקור במדינה זו.

 

טג'יקיסטן: בשל נוכחות מוסלמית קיצונית בכל רחבי טג'יקיסטן הכוללת עוינות עמוקה לישראל ולנוכח איומי טרור פוטנציאליים, מתקיים סיכון ממשי על ביטחונם של ישראלים המבקרים/שוהים במדינה זו.

  

 

מדינות נוספות שנכללות ברשימת האזהרות של משרד החוץ והמטה ללוחמה בטרור: ג'יבוטי, מלזיה, סודן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בעקבות התופת בסיני
צילום: רויטרס
צילום: אלעד גרשגורן
יוכרזו נפגעי איבה? גדעון עזרא
צילום: אלעד גרשגורן
צילום: צביקה טישלר
יצבע את העולם. איילנד
צילום: צביקה טישלר
אזורי הסיכון באסיה
אזורי הסיכון באפריקה
מומלצים