שתף קטע נבחר

מת הפילוסוף ז'אק דרידה

אחד הפילוסופים החשובים בעולם מת ממחלת הסרטן בגיל 74. דרידה נחשב לאבי תורת הדקונסטרוציה ומראשי הזרם הפוסט-מודריניסטי

ז'אק דרידה, אחד הפילוסופים החשובים בעולם, הלך לעולמו בסוף השבוע ממחלת הסרטן שאובחנה בגופו לפני כשנה. דרידה, נפטר בין שישי לשבת בבית חולים בפריז בו אושפז לפני כשלושה שבועות. הוא היה בן 74 במותו.

 

דרידה נחשב לאבי שיטת ה"דקונסטרוקציה", אותה ניתן לתאר כפירוק והרכבה מחדש של טקסטים, הנחות יסוד ותיאוריות. הטענה המרכזית שעומדת מאחורי התיאוריה היא שלא ניתן למצוא משמעות אחת בלבד בטקסט, וכי המשמעות תלויה בדרך הקריאה - ובשימוש שעושה הקורא בטקסט.

 

דרידה נחשב לדמות שנויה במחלוקת, ולצד מעריצים רבים, היו רבים שתיארו את כתיבתו כמעורפלת ומבולבלת. כשאוניברסיטת קמברידג' החליטה בשנת 1992 להעניק לדרידה תואר לשם כבוד עוררה ההחלטה מהומה גדולה ופילוסופים רבים דרשו מראשי האוניברסיטה לחזור בהם מההחלטה. התואר הוענק לדרידה לאחר שהנושא הועמד באופן חריג ויוצא דופן להצבעה. גם בצרפת דרכו לצמרת הגבוהה ביותר של האקדמיה הצרפתית נחסמה ועיקר הצלחתו נרשמה בחוגים למחקר הספרות בארה"ב.

 

הוא נחשב לממשיכם של פילוסופים מהאסכולה הקונטיננטלית, דוגמת ניטשה והיידיגר, ואולם עבודתו נחשבת למקורית ופורצת דרך. כתביו של דרידה זכו לתהודה רבה בארצו ובעולם במהלך השנים, והוא הפך לאחד מראשי הזרם הפוסט-מודרני בפילוסופיה ובתרבות. כתיבתו התפרסה על תחומים רבים ותרומתו למחקר האקדמי בפילוסופיה, ספרות, בלשנות, פוליטיקה, משפט ושורה ארוכה של תחומים, נחשבת ליוצאת דופן, אם כי שנויה במחלוקת.

 

דרידה נולד באל-ביאר שבאלג'יריה למשפחה יהודית. בשנת 1949 עברה משפחתו לצרפת שם התחנך בבתי הספר הטובים ביותר. בין השנים 1960-1964 לימד פילוסופיה בסורבון שבפריז משם עבר ללמד ב"Ecole Normale Superieure" הנחשב לאחד מבתי הספר היוקרתיים ביותר בצרפת. בשנות השבעים הוא עבר לאוניברסיטאות בארה"ב ועד סוף ימיו חילק את זמנו בין המדינות, כשהוא מרצה בכל העולם, כולל בישראל.

 

לצד תרומתו בתחום האקדמי-תיאורטי נודע דרידה כאקטיביסט שלאורך השנים לחם למען נושאים הומניטריים ופוליטיים בהם מתן זכויות למהגרים מאלג'יר לצרפת והתנגדות חריפה למשטר האפרטהייד בדרום אפריקה. דרידה התנגד לעונש המוות, האמין בדיאלוג בין ישראלים לפלסטינים ואף נפגש עם אינטלקטואלים משני הצדדים וכן יצא באופן נחרץ נגד הפלישה האמריקנית לעיראק. בראיונות שנערכו עם הפילוסוף בעבר אמר דרידה לא פעם כי בין היתר חוויות אנטישמיות שעבר בילדותו באלג'יר היו שהובילו אותו להעלות בעבודתו שאלות בנוגע לגזענות, שררה ודיכוי.

 

"דרידה הוא אחד מקבוצת פילוסופים צרפתים כמו פוקו ואחרים שפעלו בעשורים האחרונים של המאה העשרים וביקרו באופן מאוד מאוד רדיקלי וחריף את ההנחות של הפילוסופיה שהיתה מקובלת עד אז", מסביר פרופסור מרסלו דסקל מאוניברסיטת תל אביב, "הם קראו תיגר על הנחות הייסוד לגבי רציונליות, לגבי מה מרכזי ומה ושולי, ביחס למבנה של החשיבה, של החברה, של המוסדות - הנחות יסוד שהתחילו להשתרש במחשבה המערבית מאז דקארט במאה ה-17. הם שאלו שאלות לגבי מה עומד מאחורי התזות האלה וטענו שאין שום סיבה לקבל אותן או לדחות אותן, יתר מאשר תיאוריות אחרות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
ז'אק דרידה פילוסוף
צילום: איי אף פי
לאתר ההטבות
מומלצים