שתף קטע נבחר

ליאונרדו דה-וינצ'י

הוא אולי מוכר לנו יותר כצייר המפורסם של ה"מונה ליזה", אבל תרם לנו הרבה יותר מכמה ציורים. עד היום - 500 שנה לאחר מותו - מדענים ברחבי העולם מנסים לשחזר את המצאותיו של גאון הרנסנס - ליאונרדו דה-וינצ'י

ליאונרדו דה-וינצ'י נולד ב-15 באפריל 1452 בעיירה הקטנה וינצ'י, שליד פירנצה, איטליה. כשליאונרדו היה בן 15, החליט אביו לשלוח אותו לעבוד כעוזרו של האמן ורוקיו, שהיה מפורסם מאוד באותה תקופה. ליאונרדו למד לצייר ומהר מאוד התברר כי הוא ניחן בכישרון מופלא, לא רק בציור, אלא גם בפיסול, אַרְכִיטֵקְטורה, מוסיקה, מדע ועוד.

 

במשך שנים התפרסם ליאונרדו דה-וינצ'י כצייר איטלקי. ציוריו המפורסמים ביותר הם "הארוחה האחרונה" וה"מוֹנָה ליזה". עד היום הוא נחשב כאחד האמנים הגדולים במאה ה-15, בתקופת הָרֵנֵסַנְס. אולם, קשה להגדיר את ליאונרדו אך ורק כאמן. הוא הקדים את זמנו בתחומים רבים. מַחְבָּרוֹת שהותיר אחריו האמן האיטלקי מעידות על כך שמדובר באיש אשכולות שמוחו הסקרן לא ידע גבולות. למרות שעסק בתחומים רבים, שאיפתו המרכזית של ליאונרדו הייתה להיות מוכָּר כמהנדס.

 

 

 

גאוניותו האמיתית של ליאונרדו התגלתה רק שנים רבות לאחר מותו ב-2 באפריל 1519 כשהוא בן 67. בתחילה, החליט תלמידו הַמָּסוּר, פרנצ'סקו מלזי, להחזיר את מחברותיו של הצייר לאיטליה. לרוע המזל, המחברות, שכללו למעלה מִשְּׁלושֶׁת אֲלָפִים רישּׁוּמִים, ציורים והמצאות מדעיות, אוחסנו בהתחלה בעליית גג עזובה.

 

במהלך השנים התגלגלו החומרים יקרי הערך של ליאונרדו דה-וינצ'י בין אספנים שונים ובתחילת המאה ה-16 הגיעו לידיו של הפסל האיטלקי פומפיאו ליאוני, שמיין אותם וחילק אותם לשתי קבוצות. לקבוצה הראשונה, שבה היו כל הרישומים המדעיים, קרא "קודקס אַטְלנְטיקוס" (מהסיבה הפשוטה: אוסף הרישומים נראה במקור כמו אַטְלַס).

 

הקבוצה השנייה, שבה היו כ-600 ציורים ורישומים האומנותיים, נקראה "אוסף וינדזור". כשהתפרסמו המחברות, במאה ה-19, התגלה בהן אוצר בַּלום של רעיונות מקוריים בתחומי המדע והטכנולוגיה, שרובם משמשים אותנו עד היום. חלומו של ליאונרדו התגשם.

 

המהנדס מהעיירה וינצ'י שבאיטליה הצליח להקדים את המהפכה התעשייתית במאות שנים. הוא הקדיש זמן רב לתכנון מכונות שיחליפו את העבודה הידנית של בני האדם. חלום גדול נוסף של ליאונרדו היה לגלות כיצד עפות הציפורים ולנסות לבנות "מכונת תעופה" שתצליח להמריא מן האדמה ולהישאר באוויר. הוא תכנן מכונות רבות, כגון דאונים, מסוקים ומצנחים זמן רב לפני שהאחים רייט בנו את המטוס הראשון.

 

ליאונרדו חקר לעומק גם תחומים כמו מָתֵמָטִיקָה, גֵיאומֵטְריה, אֲנָטוֹמְיָה, אַסְטְרוֹנוֹמְיָה, בּוֹטָנִיקָה וְזוֹאוֹלוֹגְיָה. הוא תכנן ובנה כלי נשק, כלי עבודה ואפילו ברגים. ממציאים ומדענים מרחבי העולם מנסים עד היום, 500 שנה לאחר מותו של ליאונרדו, לחקות וּלְשַׁחְזֵר את המצאותיו.

 

פחות מחודש לפני שמגזין זה יצא לאור, פורסם בחדשות ערוץ הטלוויזיה "דיסְקברי" כי ספורטאי איטלקי בשם אנג'לו ד'אריגו הצליח לגלוש בדאון, שנבנה על סמך תרשימיו של ליאונרדו דה וינצ'י, משנת 1510 !! חזונו של הממציא מהרנסנס קם לִתְחִיָּה פעם נוספת.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
דה וינצ'י: צייר ומדען
צילום: איי פי
מומלצים