שתף קטע נבחר

"16 אלף נותרו בעזה ללא קורת גג בגלל ישראל"

ארגון Human rights watch קובע בדו"ח שפרסם כי ב-4 שנות האינתיפאדה הרסה ישראל 2,500 בתים ברצועה, רובם ברפיח. "צה"ל הרס שלא כדין אלפי בתים ללא קשר לצרכים צבאיים, כדי לפנות פלסטינים מגבול רצועת עזה-מצרים וליצור אזור חיץ לאורכו". אנשי הארגון המסונף לאו"ם קובעים: "ישראל צריכה לשלם פיצויים לקורבנות"

16 אלף בני אדם נותרו חסרי קורת גג - לצד הרס נרחב וחסר גבולות של שכונות שלמות ברפיח. זהו לטענת אנשי ארגון זכויות האדם Human rights watch, המחיר אותו גבתה ישראל בארבע השנים האחרונות מהפלסטינים בלחימה המתמשכת נגד הטרור ברצועת עזה בכלל וברפיח בפרט.

 

לפי הדו"ח שפרסם היום (ב') הארגון, כ-2,500 בתים נהרסו במשך תקופה זו ברצועה, כשני שליש מהם בעיירה רפיח, הצמודה לגבול עם מצרים. בצה"ל טוענים כי הרס הבתים הכרחי לצרכי ביטחון, אולם לטענת אנשי הארגון, במרבית המקרים הריסת הבתים מהווה "פעולת ענישה ונקם חסרת הצדקה וחסרת תוקף חוקי".

 

בדו"ח נטען שכוחות צה"ל הרסו שלא כדין אלפי בתים ללא קשר לצרכים צבאיים, כדי לפנות פלסטינים מגבול רצועת עזה-מצרים וליצור אזור חיץ לאורכו. ממשלת ישראל מתכננת את הריסתם של מאות בתים נוספים לצורך הרחבת האזור כחלק מתוכניתה "להתנתק" מהשטח.

 

על פי הדין הבינלאומי, רשאית ישראל, בהיותה כוח כובש, להרוס רכוש אזרחי, אך ורק כאשר "פעולות צבאיות מחייבות לחלוטין את ההחרבה", קובעים המחברים. לדבריהם, "חל איסור על הריסת רכוש לצורך שיפור מצב הביטחון הכללי של הכוח הכובש, או כאמצעי זהירות רחב היקף מפני איומים היפותטיים".

 

הדו"ח, בן 135 העמודים, שכותרתו "חישוף ברפיח - הריסת בתים המונית ברצועת עזה", מתמקד בנעשה בעיר רפיח, שם איבדו יותר מ-10% מהאוכלוסייה את בתיהם. בנוסף לתחקירים ולראיונות שנערכו בעזה, בישראל ובמצרים, הדו"ח עושה שימוש בתצלומי לוויין, מפות, תרשימים וצילומים לצורך תיעוד דפוס של הריסות שלא כדין שנעשות על ידי צה"ל. את הדו"ח פרסם הסניף הישראלי של הארגון, המסונף לאו"ם.  

 

"יצירת אזור חיץ"

 

בדו"ח מציין הארגון כיצד מתבצעת מלאכת הריסת הבתים. "רוב ההרס ברפיח נעשה לאורך הגבול שבשליטת ישראל, בין רצועת עזה למצרים. במהלך פשיטות שגרתיות בשעות הלילה, עם התרעה קצרה או בלעדיה, מפעילים הכוחות הישראליים דחפורים משוריינים לצורך הריסת שורות של בתים בפאתי המחנה ומרחיבים בהדרגה 'אזור חיץ' שרוחבו מגיע עתה עד 300 מטרים.

 

"דפוס ההריסה מצביע בבירור על כך שהכוחות הישראליים החריבו בתים בסיטונות, ללא תלות בשאלה האם נשקף מן הבתים איום מפורש, תוך הפרה של המשפט הבינלאומי. ברוב המקרים שנבדקו התברר לארגון שההריסה נעשתה מבלי שהיה צורך צבאי בכך", מציין הדו"ח.

 

המחברים מוסיפים: "דפוס ההריסה עולה בקנה אחד עם היעד של יצירת שטח גבול רחב וריק שיאפשר שליטה ארוכת טווח על רצועת עזה. יעד זה כרוך בהריסה סיטונאית של שכונות וחורג בהרבה מהצרכים הביטחוניים של צה"ל ומבוסס על ההנחה שכל פלסטיני הוא מפגע ומתאבד בכוח, ושכל בית מהווה בסיס בכוח למתקפה.

 

"הלך מחשבה זה", טוען הדו"ח, "מנוגד לשניים מן העקרונות הבסיסיים ביותר של המשפט הבינלאומי ההומניטארי. החובה להבחין בין לוחמים לבין אזרחים והאחריות המוטלת על הכוח הכובש להגן על האוכלוסייה האזרחית הנתונה לשליטתו".

 

"יש עוד שיטות לפעול נגד המנהרות"

 

באשר לשימוש אותו מבצעים המחבלים במנהרות, מציין הארגון: "אין חולק על כך שהקבוצות הפלסטיניות החמושות עושות שימוש במנהרות לצורך הברחת אמצעי לחימה המשמשים אותם להתקפות נגד כוחות צבא ואזרחים ישראליים. אולם הראיות מצביעות בבירור על כך שצה"ל עושה שימוש בקיומן של המנהרות כאמתלה להצדקת להריסת בתים והרחבת אזור החיץ שלא כדין".

 

עוד נטען כי "בנוסף להפרזה בכל הקשור למספר המנהרות, נראה שצה"ל נמנע מלבחון שיטות מוכרות היטב לאיתור והשמדה של מנהרות, כגון שימוש בגלאים סיסמיים, השראה אלקטרומגנטית ומכ"ם חודר קרקע, שהיו מייתרות או מפחיתות את הצורך בפלישות של צה"ל לתוך רפיח".

 

"ישראל צריכה לשלם פיצויים לקורבנות"

 

באופן מיוחד מתעד הדו"ח גם את ההרס הנרחב של בתים ותשתיות ברפיח שביצעה ישראל במהלך חודש מאי. לדברי הארגון הרס זה נראה בעליל כפעולת תגמול על הריגתם של חמישה חיילי צה"ל על ידי לוחמים פלסטינים. פעולות רחבות היקף של צה"ל באותו חודש הביאו להריסת למעלה מ-200 בתים, שרבים מהם היו ממוקמים עמוק בתוך העיירה ומרוחקים מהגבול.

 

הדו"ח קורא לממשלת ישראל לחדול מההריסות הבלתי-חוקיות, לאפשר לפלסטינים שנעקרו מבתיהם לשוב למקומם, לשלם פיצויים לקורבנות, לשלם עבור הנזקים שנגרמו בניגוד לחוק, ולדאוג לצרכי החירום של העקורים. "על הקהילה הבינלאומית שמימנה חלק מהתשתית שנהרסה על ידי צה"ל וממשיכה לשלם עבור סיוע חירום להפעיל לחץ על ישראל לנקוט צעדים אלה. בינתיים על הגופים התורמים שאוספים כספים עבור הקורבנות לדרוש פיצויים מישראל".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הרס בתים ברפיח (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: איי פי
"לשלם פיצויים לקורבנות"
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
"רצו ליצור אזור חיץ"
צילום: רויטרס
מומלצים