שתף קטע נבחר

הצעה: צריבת דיסקים תהיה חוקית

משרד המשפטים הגיש הצעת חוק המתירה צריבה ביתית של מוזיקה לשימוש אישי בלבד, לצד הטלת מיסים על התקנים כמו תקליטורים ריקים ונגני מוזיקה

משרד המשפטים הגיש הצעת חוק המיועדת להסדיר את צריבת הדיסקים בישראל לצרכים אישיים ולא מסחריים. ההצעה, חוק זכות יוצרים (העתקה פרטית), תשולב בתזכיר חוק זכויות יוצרים החדש, שפורסם בחודש נובמבר, 2003.

 

ההסדר המוצע מעדכן את הסדר ההעתקה למטרות פרטיות הקבוע היום בפקודת זכות יוצרים, ונועד להשתלב בהצעת חוק זכות יוצרים שיוגש לכנסת. על פי דברי ההסבר לחוק, מטרתו היא להתיר את התופעה הנפוצה של העתקה פרטית וביתית של מוזיקה, לצד קביעת היטל על המדיה המשמשת להעתקה, לצורך תגמול האמנים והמפיקים, בהתאם למדיניות באירופה ובקנדה.

 

החוק הקיים

 

התיקון לפקודת זכויות יוצרים (המכונה "חוק הקלטות הריקות") מיועד לפתור את בעיית אי האכיפה של זכויות היוצרים לכל השימושים הרבים בקלטות ביתיות (על-גבי קלטות). המחוקק הכשיר למעשה את חוקיות ההקלטות הביתיות בתמורה לפיצוי מוסכם שתעניק המדינה בשל שימושים אלה. עם זאת, החוק אינו מתייחס לתקליטורים או להעתקת שירים באמצעות המחשב והאינטרנט.

 

הצעת החוק המוצעת מיועדת לקבוע כי העתקה פרטית וביתית של מוזיקה מתקליטורים מותרת, ובלבד שהיא נעשית על גבי סוגי מדיה שייקבעו, שלגביהם ייקבע היטל שישולם ליוצרים, למבצעים ולמפיקי תקליטים. עם זאת, מנסחי ההצעה מציינים כי בשלב זה, אין כוונה בשלב זה לאפשר העתקה של שירים מהאינטרנט לדיסק הקשיח של משתמשים ביתיים.

 

מס צריבה

 

מס הצריבה יוטל על התקנים המשמשים להעתקת מוזיקה (תקליטורים ריקים, נגני מוזיקה והתקנים אחרים) והכספים שייגבו יועברו לחברות התמלוגים של בעלי הזכויות. על פי ההצעה, סוגי המדיה שבאמצעותה ניתן יהיה להעתיק וגובה ההיטל ייקבעו לפי מידת השימוש בהם להעתקה פרטית של מוזיקה.

 

המדינה תגבה את ההיטל, ששיעורו לא יעלה על חמישה אחוז ממחיר ההתקן לצרכן, מיצרנים ויבואנים של המדיות שייקבעו, והכסף יחולק בין שלוש חברות תמלוגים יצוגיות, המייצגות את היוצרים, האמנים המבצעים, ומפיקי התקליטים.

 

חברות התמלוגים יחלקו לחבריהם, היוצרים, המבצעים ומפיקי התקליטים את ההכנסות מההיטל, כפי שהן מחלקות תמלוגים אחרים בגין זכויות אותן הן מנהלות. שר המשפטים יוסמך לקבוע כללים לחלוקת אותם כספים המגיעים ליוצרים, למבצעים ולמפיקי התקליטים בהתייעצות עם וועדה מקצועית מייעצת.

  

ממשרד המשפטים נמסר, כי התזכיר גובש בעקבות דיון בינמשרדי ממושך, במהלכו התקבלו הערות ארגוני האמנים להסדר הקבוע כיום בפקודת זכות יוצרים. "במהלך הדיונים המוקדמים קבע שר המשפטים, יוסף לפיד, כי על רשויות החוק להבהיר לציבור, כי העתקה פרטית היא מותרת, ואיננה הפרה של זכויות יוצרים, ולצד אמירה חקיקתית זו יש לקבוע תמלוג לאמנים ולמפיקים, אשר משקיעים ביצירות ממיטב זמנם, כספם וכשרונם וזכאים לתשלום על עמלם".

 

רוני בראון: "אני לא חושב שהאינפורמציה נכונה"

 

בתעשיית המוזיקה התייחסו היום בספקנות להצעת החוק החדשה. "אני לא חושב שהאינפורמציה נכונה", זו הייתה תגובתו הראשונה של רוני בראון, שעומד גם בראש המשרד הישראלי של הפדרציה הבינלאומית של תעשיית המוזיקה (IFPI). בראון הפנה אותנו לעו"ד יצחק שפר, מנכ"ל הפדרציה, שכבר הספיק להתעדכן בהצעת החוק החדשה.

 

"העמדה שלנו מאוד אמביוולנטית", אמר שפר, "מצד אחד, עקרון התמלוגים מבוסס על ניסיון של מדינות אחרות בעולם. מצד שני, אנחנו בהחלט מעוניינים כי בנוסף לתמלוגים, החוק ישלב מגבלות ואיזונים, שימנעו פיראטיות בקנה מידה מסחרי".

 

""אם כל אחד יוכל להקליט כל מה שהוא רוצה על CDR, וחברות התקליטים לא יקבלו תשלום הוגן, החוק עלול לגרום נזק עצום לחברות התקליטים ולהפשיט אותן מנכסיהן. חשוב לזכור, כי חברות התקליטים נושאות בכל העול של הפקת תקליט ומוכרות מדיה מושלמת, ועכשיו רוצים לקחת מהן את ההכנסה הזו וגם לקחת מהן את זכויות היוצרים, ולהכריח אותן ללכת להתדיין עם מפירי זכויות יוצרים במשך שנים בבתי משפט, שלא כמו היום, כאשר ניתן באמצעות צו מניעה לחסום את זה

 

"אם החוק יעבור במתכונת הנוכחית, הוא עלול להפיל את התעשיה בארץ, ואנחנו מתנגדים אליו בצורה גורפת. חברות התקליטים לא יוכלו להשקיע, למשל, ברפרטואר מקומי, כי זה לא ישתלם להן, והתרבות תספוג מכה קשה מאוד. התזכיר הזה הוא חמור מאוד עבורנו, וגורם לפיחות בזכויות שלנו. העברנו הערות ברוח זו למשרד המשפטים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים