שתף קטע נבחר

מושארף יזם: שליטה משותפת בחבל קשמיר

לטענת נשיא פקיסטן, יש להפוך חלקים בחבל לעצמאיים, תחת שליטה הודית-פקיסטנית, או תחת אחריות האו"ם. מפלגות האופוזיציה בפקיסטן מתנגדות בתוקף. לטענת ראשיהן, "מדובר בעלבון לתושבי החבל". טרם התקבלה תגובת הודו להצעה

נשיא פקיסטן, פרבז מושארף, העלה אמש (יום ב') הצעה חדשה לפתרון המשבר בחבל קשמיר. בשיחה עם כתבים באיסלאמבד אמר מושארף כי על הודו ופקיסטן לשנות את עמדותיהן בנוגע לקשמיר, על מנת לשים סוף לסכסוך הדמים בחבל, שעל השליטה בו נאבקות הודו ופקיסטן מזה שנים רבות.


לדבריו, "הגיע הזמן שנשנה עמדות בנושא. יש להפוך חלקים מסויימים בחבל לעצמאיים, תחת שליטה משותפת של שתי המדינות, או לחילופין תחת השגחת האו"ם".

צילום: איי פי


עוד טען מושארף כי הוא מתנה את השינויים בחבל בפירוזו המלא. הן הודו והן פקיסטן מחזיקות אלפי חיילים בקשמיר, וגורמים בממשלות שתי המדינות העריכו כי אף מדינה לא תסיג את כוחותיה ללא פתרון קבע.


מממשלת הודו טרם התקבלה תגובה רשמית להצעתו של מושארף, אך בפקיסטן עצמה סוערות הרוחות, בעיקר בקרב חברי האופוזיציה, שטוענים כי "הנשיא פשוט הציע יותר מדי". לדברי בכיר במפלגת האופוזיציה הוותיקה ARD, ראג'ה זפארול חאק, "הצעתו של הנשיא לא תואמת את האינטרסים של האזרחים הפקיסטנים ושל תושבי קשמיר. מדובר בעלבון למחיר הגדול ששילמו תושבי החבל".


עוד טען חאק, העומד בראש הליגה המוסלמית, שממשלתה הודחה על ידי תומכיו של מושארף בשנת 1999, כי הודו לא תסכים להצעה הפקיסטנית. לעמדה זו שותף גם בכיר נוסף באופוזיציה, חאפיז חוסיין אחמד. לדברי אחמד, "הודו טוענת מזה זמן רב שקשמיר היא חלק בלתי נפרד ממנה. אני לא חושב שבכוונתה לשנות את עמדתה בנושא".


עוד אמר אחמד כי "מושארף רוצה לסגת מעמדת פקיסטן בנוגע לקשמיר, ואני לא אתן לו לעשות את זה. תושבי קשמיר רוצים להיות חלק מפקיסטן".


מושארף עצמו אמר בתגובה לטענות האופוזיציה כי "אם הנושא לא ייפתר, יהיה פה משבר למשך מאה השנים הקרובות. אנחנו מעוניינים שחבל קשמיר יהיה מאוחד, וההודים רוצים שהוא יחולק ויופרד על ידי גבול קשיח. חייבים למצוא פתרון".

 

שנים של מלחמות

קשמיר, חבל ארץ הררי הממוקם ברכס ההימאליה, עמד במרכזן של שתי מלחמות בין פקיסטן להודו, מאז שהאחרונה זכתה לעצמאות בשנת 1947. החבל חולק אז לשניים, כאשר חלק אחד נותר בשליטת ניו דלהי ואילו השני בשליטת איסלאמבד.


בשנת 1948 החליט האו"ם על קיום משאל עם בקרב תושבי החבל, בו יחליטו אם ברצונם להתאחד ולהצטרף להודו, או לפקיסטן המוסלמית. מכיוון שרוב תושבי החבל הם מוסלמים, חששה הודו מקיום המשאל, ולכן הוא מעולם לא התקיים.


במהלך החודשים האחרונים ניהלו הודו ופקיסטן סדרה ארוכה של שיחות בונות אמון בנושאים שונים, אולם הם טרם דנו לעומק בנושא הרגיש ביותר-  חבל קשמיר. נציגי המדינות צפויים להפגש בחודשים הקרובים לסבב נוסף של שיחות.


ממשלת הודו טוענת כי הממשלה הפקיסטנית מתירה לחמושים איסלאמיים לחדור לחבל ולבצע פיגועים נגד כוחות הצבא ההודי במקום. הפקיסטנים מכחישים את ההאשמות, אך עד כה גבה הסכסוך על החבל 65 אלף קורבנות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שליטה משותפת. מושארף
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
חיילים בחבל קשמיר (ארכיון)
צילום: איי אף פי
מומלצים