שתף קטע נבחר

ראלף ניידר עדיין יכול לקלקל את המירוץ

המועמד העצמאי הצליח, חרף מאמציהם של הדמוקרטים, להכניס את שמו לטפסי ההצבעה ב-34 מדינות. למגינת ליבם של שני המחנות, בחלק מהמקרים מדובר במדינות מתנדנדות. הדמוקרטים חוששים שכמו בשנת 2000, הוא שוב יפלג את תומכיהם ויגרום לקרי להפסיד. בעיה נוספת: בפנסילבניה הצביעו חלק מהאזרחים עוד לפני ששמו הוסר מהטופס וכעת יש שני סוגי טפסים - ופתח לתביעה משפטית

מאמץ משפטי של המחנה הדמוקרטי הצליח למנוע מראלף ניידר, שמתמודד כמועמד עצמאי בבחירות לנשיאות, להוסיף את שמו לטפסים ולמכונות ההצבעה במספר מדינות בארצות הברית - אולם לא בכולן. שמו של ניידר מופיע בטפסים לצד שמם של ג'ורג' בוש וג'ון קרי במספר מדינות, ולמגינת ליבם של האסטרטגים בשני המחנות – מדובר במדינות בהן המירוץ עדיין צמוד מאוד והמאבק על הקולות הוא קריטי.

 

הדמוקרטים לא סולחים לניידר ומאשימים אותו בכך שגרם להם להפסיד את הבחירות בשנת 2000. הם טוענים שלעובדה שהוא נשאר במירוץ עד הסוף ולא ויתר היה משקל מכריע בהפסד של אל גור במדינות כמו פלורידה וניו המפשייר.

 

בפלורידה הוכרעו הבחירות בפער של 537 קולות לטובת בוש. ניידר קיבל בפלורידה בשנת 2000 כ-97 אלף קולות שלטענת הדמוקרטים היו יכולים לנצח עבורם את המירוץ לו היה ניידר מודיע על פרישה.

 

בחודשים האחרונים ניהל ניידר מערכה משפטית נגד עורכי הדין מטעם המפלגה הדמוקרטית, שתבעו מבתי משפט במספר מדינות למחוק את שמו מטפסי ההצבעה. מאחר שניידר מתמודד עצמאית, היה עליו לאסוף חתימות כדי להבטיח ששמו ייכלל בטפסים. הדמוקרטים טענו, ובמספר מקרים הצליחו, להוכיח שהרשימות שהגיש היו מנופחות ונגועות בליקויים וזיופים. המאבק החריף הגיע בארבעה מקרים אפילו עד בית המשפט העליון של ארצות הברית.

 

אולם ניידר הצליח לבסוף להיכלל בטפסים ב-34 מדינות, ביניהם גם כמה מדינות המוגדרות "מתנדנדות", כמו פלורידה, אייווה, מיניסוטה, נבאדה, וויסקונסין וניו מכסיקו, שם הדמוקרטים והרפובליקנים "נלחמים בשיניים" על כל קול.

 

שובר שיוויון

 

הבעיה מתחדדת כשמגלים שבמדינות אלה מראים הסקרים על שיוויון סטטיסטי בין קרי לבוש ועל תמיכה של כאחוז עד חמישה מכלל המצביעים בניידר. במיניסוטה למשל, מראה סקר עדכני על 47 אחוזי תמיכה בבוש ועל 44 אחוזי תמיכה בקרי – פער של שלושה אחוזים שהוא בטווח הטעות הסטטיסטית של הסקר. ואולם ניידר קיבל על פי הסקר חמישה אחוזי תמיכה, שלו היו הולכים לאחד המועמדים האחרים היו מעניקים לו יתרון בולט.

 

ניידר דוחה את טענות הדמוקרטים כאילו הוא גונב להם קולות. לדבריו, הוא לוקח יותר קולות מאנשים שהיו מצביעים לבוש. אלא שסקר שפורסם השבוע במדינות המתנדנדות גילה שכאשר שאלו את תומכי ניידר למי היו מצביעים לו היה שמו נמחק מהטופס, רובם (75 אחוז) השיבו שהיו נותנים את קולם לקרי.

 

"אפקט ניידר" כפי שהוא מכונה בארצות הברית, גרם לאחרונה לכמה מתומכיו המובהקים לקרוא לו פומבית לוותר על המשך המירוץ כדי לא לחבל באפשרות של קרי להדיח את בוש מהבית הלבן. אולם ניידר לא מוותר, למרות שאין לו שום סיכוי לנצח ולו במדינה אחת. "אם אתה לא מוכן להתמודד ולהפסיד, ואז להתמודד ולהפסיד שוב, ועוד פעם ועוד פעם, האג'נדה שלך לעולם לא תנצח", אמר במסיבת עיתונאים בסוף השבוע.

 

פתח לתביעה משפטית

 

אך "אפקט ניידר" מסבך את החיים לא רק לדמוקרטים אלא גם לעובדי מערכת הבחירות. לא מזמן החליט בית המשפט של פנסילבניה למחוק את שמו של ניידר מהטפסים. מאחר שמדובר במדינת מאבק חשובה עם 20 אלקטורים, שאין בה לאף מועמד יתרון בולט, הסבה ההחלטה קורת רוח רבה בשני המחנות.

 

אבל הבעיה התעוררה כשהתברר שבוחרים בחלק ממחוזות הבחירה במדינה כבר שלחו טפסי הצבעה בדואר (מעטפות כפולות) עוד כששמו של ניידר היה על הטופס, ובוחרים במחוזות אחרים חיכו להחלטה ורק אז הצביעו. לפיכך כיום יש בוועדת הבחירות שני סוגים של טפסים – חלק עם שמו של ניידר וחלק בלעדיו.

 

המצב הזה פותח פתח לעירעור על תוצאות הבחירות. אלה שהצביעו לניידר יכולים לטעון כעת שקולותיהם ילכו למעשה לאיבוד ושנשללה מהם זכותם הדמוקרטית. שני המחנות האחרים יוכלו לדרוש הצבעה מחדש באותם מחוזות, בטענה שיש לאפשר לבוחרים שם לתת את קולם לאחד משני המועמדים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:
ניידר. שובר השיוויון
צילום:
צילום: איי פי
שוויון סטטיסטי. בוש וקרי
צילום: איי פי
מומלצים