שתף קטע נבחר

יוזמה: פרס ישראל לנתן יונתן ז"ל

פרסום ראשון: קבוצת בכירים בעולם התרבות הגישה את מועמדותו של המשורר המנוח: "זו הזדמנות בלעדית לתקן עוול היסטורי-תרבותי"

פרסום ראשון: ראשי איגודי האמנים והיוצרים בישראל פתחו ביוזמה להעניק את פרס ישראל למשורר נתן יונתן ז"ל.

 

השבוע תם מועד הגשת המועמדויות לפרס. ל-ynet נודע כי לוועדת השופטים הוגשה באופן חריג מועמדותו של המשורר שהלך לעולמו במרץ 2004.

היוזמה להגשת המועמדות היא של הזמר יעקב נווה המכהן כיו"ר ועדת הזמר העברי באקו"ם, שהופיע לצידו של המשורר בשנים שקדמו לפטירתו. חתומים עליה גם יו"ר אגודת אמני ישראל יעקב מנדל, יו"ר אגודת הסופרים הרצל חקק, יו"ר איגוד הבמאים דורון צברי, יו"ר איגוד התסריטאים יוסי מדמוני ומנכ"ל אקו"ם יוריק בן-דוד.

 

במכתב המועמדות שנשלח לוועדה ולשרת התרבות לימור לבנת הם כותבים: "הפרס לשירה, המוענק בשנה זו, הוא ההזדמנות הבלעדית לתקן עוול היסטורי-תרבותי ולהעניק בדיעבד למורשתו הפיוטית, הענפה והנערצת של המשורר, את ההכרה הממסדית העליונה, דבר שמשום מה לא זכה לו בחייו. מתן הפרס בדיעבד לשמו, לזכרו ולירושתו הספרותית של משורר בשיעור קומתו של נתן יונתן, יהווה בו זמנית הצדעה לפועלו ותרומתו השירית לתרבות ולספרות בישראל, יעשה צדק עם מעמדו גם בקרב הדורות הבאים ויביא כבוד לפרס ישראל, למדינת ישראל ויהיה בבחינת היענות לרבבות מעריציו של המשורר מכל שכבות העם אשר ביטאו וממשיכים לבטא בכל דרך אפשרית את אכזבתם מכך שלא זכה לקבל את הפרס בחייו".

 

במכתב נפרד לוועדה עליו חתומה עורכת הספרים הראשית של "ידיעות אחרונות", עליזה ציגלר, שהוציאה לאור את ספר שיריו האחרון "שירים בכסות הערב", היא כותבת: "למרבה הצער, הספר ראה אור ביום הלווייתו של נתן. כך היתה השמחה מלווה בעצב גדול ובתחושת החמצה קשה על שלא זכה לאחוז אותו בידיו וגם על שלא זכה לחזות בהתפרצות גדולה, סוערת, חסרת תקדים של אהבה לאיש ולשיריו – אהבה שהקיפה קהל רחב, מגוון, מאנשי העם דרך אוהבי השירה, מבקרי ספרות ועד סופרים ומשוררים בני דורו ומן הדור הצעיר. רבים ביטאו בכתיבתם ובדבריהם את תחושת ההחמצה הגדולה על שנתן לא קיבל מעולם את פרס ישראל לשירה שכה היה ראוי לו. רבים ראו ורואים בכך עוול גדול. ספר שיריו היה בן יום לרב מכר, דבר שהוא חסר תקדים בתחום השירה. אנחנו רואים חובה וזכות גדולות להצטרף למבקשים להעניק לנתן יונתן ז"ל את פרס ישראל לשירה ולתקן בכך את העוול שנעשה לו וליצירתו בחייו".

 

מקרים יוצאים מן הכלל

 

מדובר בפנייה בלתי שגרתית, שכן על-פי תקנון פרסי ישראל רק במקרים יוצאים מן הכלל, שספק אם מתאימים למקרה של יונתן, ניתן להעניק פרס לאדם שהלך לעולמו. בסעיף י"ח לתקנון מצוינים שני מקרים שכאלה: "כאשר המועמד נפטר לאחר או בתהליך הגשת מועמדותו בטרם בחירתו ובמקרה זה תימסר תעודת הפרס לקרוב משפחתו בלא הפרס הכספי" או "כאשר המועמד נפטר לאחר שוועדת השופטים בחרה בו ובמקרה זה תימסר תעודת הפרס לקרוב משפחתו עם הפרס הכספי".

 

בשנת 1970 חרגה ועדת הפרס מהמקובל והעניקה את פרס ישראל לספרות יפה למשוררת, הסופרת והמתרגמת לאה גולדברג, שהלכה לעולמה באותה השנה. מועמדותה של גולדברג לפרס, אומרים במשרד החינוך והתרבות, הוגשה לוועדת הפרס בעודה בחיים, אך היא נפטרה בטרם זכתה בו. מזכירתה וחברתה הקרובה של גולדברג יהודית פרייס אומרת: "אינני יודעת אם מועמדותה הוגשה בחייה, זה אפשרי. בכל מקרה אינני חושבת שמדובר בהחלטה שהתקבלה כפוסט מורטום". 

 

"הוא היה משורר לכל דבר"

 

בשל העובדה שפרס ישראל לשירה מוענק אחת לחמש שנים בלבד, החליטו חבריו של יונתן, שידעו כי מצב בריאותו קשה, להגיש את שמו בשנה שעברה כמועמד לפרס ישראל בתחום הזמר העברי. המשורר, שרבים משיריו הולחנו והפכו לשירים שגורים בפי כל, הבין אף הוא שימיו קצובים - ונענה לבקשת חבריו.

 

בראש ועדת הפרס בתחום הזמר העברי ישבה בשנה שעברה נעמי שמר ולצידה כיהנו כשופטים דודו אלהרר ומנכ"ל אקו"ם, יוריק בן-דוד. הוועדה החליטה בסופו של דבר להעניק את הפקס ליהורם גאון. "בשנה שעברה הענקנו פרס שעניינו הזמר העברי", אומר בן-דוד, "נתן יונתן נתפש בעיננו כמשורר לכל דבר ועניין וחשבנו שהוא ראוי לקבל פרס במסגרת הפרסים הספרותיים. במידה מסוימת נראה לנו לא מכובד להעניק לו פרס בתחום הזמר העברי למרות שתרומתו לתחום זה היתה נכבדה עד מאוד".

 

בן-דוד מוסיף כי ועדת הפרס פנתה בשנה שעברה לשרה לבנת וביקשה ממנה להעניק פרס נוסף לכותב מילים, לצד אלו הניתנים למבצע ולמלחין ומעבד. "מכיוון שהפרס ניתן אחת לחמש שנים בלבד ומתוך ידיעה שיש כל-כך הרבה אנשים ראויים לפרס בתחום זה, ביקשנו או לצמצם את הטווח או להעניק פרסים לשלושה יוצרים. פנינו לשרה לבנת אך לא נענינו. ניתן לנו מנדט לבחור את הזוכים, לא את מספר הפרסים המוענקים או את טווח הזמן בין פרס לפרס. השרה היא היחידה שיכולה להורות על שינוי התקנון וזה לא נעשה".

 

על התמיכה בהענקת הפרס ליונתן אומר בן דוד: "היום אני בא לתקן את העוול שנעשה ופונה לשרה ומבקש ממנה להעניק את הפרס לנתן יונתן לאחר מותו. הפעם היא אינה זקוקה למאמץ מיוחד מכיוון שממילא בשנה זו מוענק פרס לשירה עברית. השירים של נתן שזורים בתוכנו והם נושאים בהם את כאבי כל מי שחי פה. הוא יצר שירה ישראלית מן המעלה הראשונה ואין ספק שהיא ראויה לפרס ישראל. הענקת הפרס בצמוד ליום השנה למותו תעשה צדק פואטי עם המשורר ותעיד על כך שאנחנו אומה שמכבדת את יוצריה ונותנת להם מקום ראוי".

 

יו"ר אמ"י יעקב מנדל הוסיף: "נתן יונתן הוא חתן פרס ישראל עם או בלי הנייר הרשמי. זוהי דעתי ודעת חבריי באמ"י. נעשות טעויות שלא במזיד כלפי יוצרים גדולים וכוחם של אנשים הוא בזה שידעו לתקן את הטעויות הללו".

 

ממשרד החינוך והתרבות נמסר "הגשת מועמדותו לפרס ישראל של נתן יונתן ז"ל תיבדק על-ידי מחלקת הייעוץ המשפטי של המשרד שתידרש לבחון באם תקנון הפרס מאפשר הגשת מועמדות זו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אייל פישר
"זכה לאהבה גדולה". יונתן
צילום: אייל פישר
גולדברג. קבעה תקדים
לאתר ההטבות
מומלצים