שתף קטע נבחר

נייר עמדה: זכויות יוצרים בישראל

נייר עמדה חדש (זהירות, PDF) בעניין חוקי זכויות היוצרים בישראל פורסם באתר האינטרנט של אוניברסיטת חיפה. הנייר גובש על ידי 30 סטודנטים מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה ואוניברסיטת תל אביב, בהנחיית ניבה אלקין-קורן ומיכאל בירנהק.

 

חלק מההמלצות קיבלו ביטוי בהצעת חוק זכויות היוצרים החדש, ואילו אחרות לא באו לידי ביטוי בהצעה. הנה חלק מההצעות:

 

  • כותבי המסמך סבורים כי ראוי שהחוק יכלול אמירה מפורשת בקשר להגנה הספציפית של זכויות יוצרים בתוכנה, ולא במסגרת של "יצירה ספרותית".


 

  • לדעתם, ראוי שבתי המשפט יכירו במפורש בהגנה בזכות המשתמשים לבצע "הינדוס לאחור" במסגרת עקרון השימוש ההוגן.

 

 

  • בעניין טכנולוגיות נגד הפרת זכויות יוצרים (DRM) הם כותבים: "הסדרים כאלה מגבילים התפתחותה של טכנולוגיה, מפרים את האיזון הקיים בדיני זכויות יוצרים, מגבילים את חופש הביטוי, פוגעים בפרטיות, ובסך הכל, נזקם רב מתועלתם. הפתרון הראוי למצוקת בעלי הזכויות הוא לאכוף באופן יעיל יותר את זכויותיהם הבסיסיות, על פני פנייה לאמצעים בלתי קונבנציונלים".

 

 

  • כותבי המסמך מציעים ללמוד מהביקורת הנוקבת על חוק ה-DMCA בארה"ב אך אם בכל זאת יחוקק חוק דומה בישראל, הם ממליצים להתאימו לישראל, אחרת נזקו יגדל על תועלתו.


 

  • כותבי המסמך מציעים להשמיט את דרישת ה"ביודעין" מההגדרה הפלילית של אכיפת חוק זכויות היוצרים. כלומר, התביעה תהיה פטורה מהצורך להוכיח כי אדם הפר זכויות יוצרים במודעות גמורה ולפענח את צפונות לבו.


 

  • תופעת המשטרה האזרחית: "יש בעלי זכויות המשתמשים בגורמי אכיפת החוק (בעיקר המשטרה) כקלף מיקוח עם יריביהם בשוק האזרחי. כאשר המשא ומתן האזרחי מתקדם לשביעות רצונם, הם זונחים את האפיק הפלילי. מצב זה בלתי תקין, גורר בזבוז משאבים ציבוריים וזילות של החוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים