שתף קטע נבחר

מותו של ערפאת הוכרז רשמית; נערכים להלוויה

הבוקר הוכרז רשמית מותו של ערפאת בפאריז וברמאללה. מחליפיו הושבעו בצהריים. ל-ynet נודע כי ערפאת מת למעשה לפני יומיים, אך ההכרזה נדחתה שוב ושוב בשל סיבוכים הלכתיים ופוליטיים. מחר תתקיים האשכבה בקהיר, בנוכחות מנהיגי העולם, ומייד לאחר מכן ההלוויה ההמונית במוקטעה ברמאללה - עדיין לא ברור אם בשישי או שבת. גדודי אל-אקצה הודיעו כי שינו את שמם "גדודי השאהיד יאסר ערפאת". ישראל קבעה "כללי הסברה" למות ערפאת

תם עידן ערפאת, רשמית וסופית: מזכ"ל הנשיאות הפלסטינית, טייב עבד אל-רחים, הודיע הבוקר (יום ה') באופן רשמי במוקטעה שברמאללה כי יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, מת בבית החולים הצבאי "פרסי" בפאריז. את ההודעה אישרו גם רופאי בית החולים. דובר בית החולים אמר שסיבת המוות המדויקת לא תפורסם, בשל החוק הצרפתי. האשכבה תהיה מחר ב-11 בקהיר, וההלוויה ברמאללה - בשישי או שבת.

 

בצהרים נחתם באופן רשמי עידן ערפאת בפוליטיקה הפלסטינית, לאחר השבעתו של יו"ר המועצה, רווחי פתוח, כיו"ר הרשות הפלסטינית לתקופת המעבר, שעל פי החוק אמורה להיות בת 60 ימים. קודם לכן הושבע מזכיר הוועד הפועל של אש"ף, מחמוד עבאס (אבו-מאזן) והפך ליו"ר הוועד הפועל של אש"ף, קרי לראש הארגון בפועל ו"האיש החזק" ברשות. במקביל, מונה ראש המחלקה המדינית, פארוק קאדומי הגולה, ליו"ר הפתח.

 

בעקבות האירועים הועלתה הכוננות הביטחונית בכל רחבי הארץ ובשטחים. המשטרה וצה"ל ערוכים בכוננות שיא, כפי שנקבע מראש בתרחישים למות ערפאת. במקביל, נערכו בשב"ס בבתי הסוהר שבהם מוחזקים האסירים הביטחוניים הפלסטינים.

 

 


רגע ההודעה: עבד אל-רחים ויאסר עבד רבו (צילום: איי.אף.פי)

 

 

הפלסטינים טוענים כי ערפאת בן ה-75 מת ב-4:30 לפנות בוקר, אולם ל-ynet נודע כי יו"ר הרשות מת למעשה מזה כיומיים, לאחר שלקה בשטף דם במוח. עם זאת, בשל סיבוכים הלכתיים ופוליטיים, נדחתה ההודעה שוב ושוב וגופו נותר מחובר למכשירים כשהוא מוחזק במצב של "מת-חי" - עד למצב של קריסת מערכות מוחלטת, כפי שדרשו חכמי הדת.

 

בהודעה הרשמית, שנמסרה זמן קצר לפני השעה 6 בבוקר, מסר מזכ"ל הנשיאות עבד אל-רחים כי ערפאת, "אחינו הנשיא - עצם את עיניו. המנהיג הפלסטיני והערבי שנלחם

צילום: רויטרס

 למען העם הפלסטיני ולמען העם הערבי, הלך לעולמו. הוא גדל ברחובות ירושלים וקיווה לשוב אליה כבירתה של מדינה פלסטינית עצמאית. היום הוא קרוב יותר לירושלים".

 

הוא הוסיף: "ערפאת זרע את רעיון המהפיכה הפלסטינית אצל כל בני העם הפלסטיני, אצל כל שכבות העם הפלסטיני. ערפאת חשב על נשות וילדי העם הזה, חשב על האסירים בעם הזה. הוא אהב באמת את עמו, ואנו אוהבים אותו - והאהבה הזו היא שתעזור לנו לשאת את היעדרותו".

 

טקס האשכבה של ערפאת יתקיים בשדה התעופה בקהיר ב-11 בבוקר מחר, בהשתתפות מנהיגי העולם, לאחר שגופתו תוטס לשם מפאריז. מייד לאחר מכן תועבר הגופה במסוק לרמאללה, שבה תתקיים ההלוויה ההמונית, ביום שישי או ביום שבת, בהתאם לשיקולים הלוגיסטים.

 

אבל כבד שורר בשטחים ובפזורה הפלסטינית בעקבות ההודעה. 40 ימי אבל רשמיים הוכרזו. הטלוויזיה הפלסטינית שידרה שיקופית שחורה עם תמונת ערפאת והכיתובית: "הלך לעולמו המפקד, הסמל והמורה, הנשיא השאהיד יאסר ערפאת, נשיא מדינת פלסטין".

 

האם יש סיכוי להתקדמות מדינית?

 

האם מותו של ערפאת יביא להגמשה מדינית בצד הפלסטיני? לא בהכרח. בכיר פלסטיני אמר ל-ynet כי אל לה לישראל לשמוח יותר מדי ברמה המדינית, שכן יורשיו של יאסר ערפאת, ובהם אבו-מאזן, לא יתפשרו מדינית יותר ממה שהיה ערפאת יכול להתפשר. "ערפאת הציב תקרה, סולם מדיני מסוים, וכל המחליפים והיורשים ייבחנו על-פי עמידתם בתנאים שהציב יאסר ערפאת וברף שהציב. אבו-מאזן לא יוותר על יותר אדמה ממה שתיכנן לעשות ערפאת, ואבו-מאזן לא יוותר על זכות פלסטינית שלגביה התעקש ערפאת".

 

ההבדל, לפי המקור, יהיה בגישה ובסיגנון, כשכאן תבלוט העובדה שאבו-מאזן מתנגד באופן עקרוני לאלימות ולאינתיפאדה המזוינת ככלי להשגת יעדים מדיניים. ברמה הזו, אומר המקור, תמצא ישראל שותף רציני ביותר, אך כששני הצדדים יישבו לשולחן המו"מ הם ימצאו אדם שיידע להתעקש ולא יהסס לגרום למשברים מדיניים אם לא יקבל את מבוקשו על-פי אותם קווי יסוד שקבע ערפאת ושלמעשה מוכרים על-ידי הקהילה הבינלאומית, והיא הקמת מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים בקווי 67' עם חילופי שטחים סבירים.

 

בהקשר הזה מעריך המקור כי לכשיחודש המו"מ, ייבחן אבו-מאזן בזכוכית מגדלת, בעיקר בסוגיית הפליטים, לאחר הזעם שעורר עליו בפסגת עקבה כשהיה ראש הממשלה והתעלם בנאומו מסוגיית הפליטים. אבו-מאזן יקשיח את עמדתו בסוגייה הזו, אך הוא מבין טוב יותר מקודמו את רגישות העניין לישראל.

 

גם הרחוב הפלסטיני מבין שכולם ייבחנו על-פי מידת קרבתם לתפיסות ולרעיונות שהציג ערפאת. "הוא היה אחד ויחיד ואף אחד לא ייכנס לנעליו", אומרים סוחרים וקונים שהשכימו לקום והגיעו לכיכר של רמאללה.

 

ארגון החמאס הביע הבוקר את תנחומיו על מותו ערפאת, בכרוזים שהוקראו ברמקולים של המסגדים ברחבי רצועת עזה. בארגון הבהירו כי מות הראיס "רק יגביר את הנחישות להמשיך בהתקפות ובג'יהאד נגד האויב הציוני". ראש הלשכה המדינית, חאלד משעל, שב והאשים בראיון לתחנת אל-ג'זירה כי ישראל הרעילה את דמו של ערפאת באופן בו הרופאים לא יכלו לגלות זאת.

 

מנהיג הג'יהאד האיסלאמי, רמדאן עבדאללה שלח, אמר גם הוא כי ישראל היא זו שנושאת באחריות למותו של ערפאת. "בין אם מדובר בהרעלה ובין אם לא, עצם העובדה ששמו את ערפאת בכלא קטן במשך שלוש וחצי שנים הביאה להידרדרות במצבו. זה היה חיסול איטי", אמר שלח בראיון טלפוני לרשת אל-ג'זירה.

 

במקביל, הודיעה הזרוע הצבאית של הפתח, גדודי חללי אל-אקצה, כי היא משנה את שמה מעתה ל"גדודי השאהיד יאסר ערפאת". ההודעה נמסרה ברמאללה.

 

ישראל קבעה קו הסברה למות ערפאת

 

הבוקר התקיימה שיחת ועידה בין הגורמים המתאמים את מדיניות ההסברה בישראל: יועץ התקשורת של ראש הממשלה, אסף שריב, דוברת צה"ל רות ירון, מזכיר הממשלה ישראל מימון וסמנכ"ל תקשורת והסברה במשרד החינוך, גדעון מאיר.

 

בשיחה נקבע כי לא תהיה התייחסות לעברו של ערפאת עד למועד ההלוויה, וכי דוברי הממשלה ברשתות הזרות יהיו השרים סילבן שלום, שאול מופז, בנימין נתניהו, יוסף (טומי) לפיד ואהוד אולמרט, וברשתות הערביות ח"כ מגלי והבה.

 

קו ההסברה הרשמי העיקרי יהיה: "ברגע שתהיה הנהגה פלסטינית שתילחם בטרור ותפסיק את האלימות וההסתה - תיווצר הזדמנות לחדש את המו"מ, אך ישראל לא תסתפק בהצהרות אלא תדרוש מעשים בתחום זה".

 

הקבורה: בקבר נייד, "בדרך לירושלים"

 

"גופתו של ערפאת תיטמן בתבנית של בטון שתונח בתוך הקבר, כדי שיהיה

 אפשר להעביר את הקבר לרחבת הר הבית". כך אמר המופתי של ירושלים, השייח עכרמה סברי, בריאיון שמתפרסם הבוקר בעיתון א-שרק אל-אווסט.

 

המופתי של ירושלים אמר כי ערפאת ביקש בצוואתו להיקבר בהר הבית, וכי יש לעשות הכל כדי למלא אחר מבוקשו. "אנו קוראים לזה קבר נייד, והוא מותר על פי ההלכה המוסלמית. אנו נביא את גופתו של ערפאת לקבורה בהר הבית כשהנסיבות יאפשרו זאת", אמר.

 

לדברי סברי, הוא מתכוון לקחת עמו להלווייתו של יו"ר הרשות חופן עפר מחצר מסגד אל-אקצה, כדי להניחה על קברו של ערפאת ברמאללה, בשל סירובה של ישראל להתיר לפלסטינים לקבור את ערפאת בירושלים.


פורסם לראשונה 11/11/2004 06:18

 

בהכנת הידיעה השתתפו דיאנה בחור-ניר, רועי נחמיאס ואפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הדגל הפלסטיני במוקטעה מורד לחצי התורן
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
חיילים בוכים במוקטעה
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
האבל ברמאללה הבוקר
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
ערפאת. מת לפני יומיים
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
הודעת בית החולים הבוקר
צילום: איי פי
ערפאת הצעיר
צילום: איי אף פי
סברי. ניקח עפר מאל-אקצה
צילום: איי פי
מומלצים