שתף קטע נבחר

מזוז: קשה יותר לטפל בשחיתות בשלטון המקומי

בכנס השנתי של העמותה למשפט ציבורי, התייחס היועץ המשפטי לממשלה לנושא השחיתות השלטונית והמינויים הפוליטיים, קרא להיאבק בהם באופן נחרץ ואמר כי הפתיחה בחקירה נגד השר הנגבי עצרה באיבם מינויים פוליטיים במקומות אחרים. לדבריו, השחיתות עתיקת יומין: "כך היה, כך הווה וכנראה כך יהיה תמיד"

"השחיתות השלטונית ברשויות המקומיות קשה יותר לטיפול מאשר במשרדי הממשלה". כך הודה היום (שבת) היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בהרצאה בכנס השנתי של "העמותה למשפט ציבורי", שהתקיים בסוף השבוע במלון דן בקיסריה.

 

מזוז אמר: "יש את התחושה שככל שיש שחיתות, וכנראה שיש ברמות כאלה ואחרות, אנחנו לא יכולים למדוד אותה והיא נמצאת יותר בשלטון המקומי מאשר בשלטון המרכזי. בשלטון המקומי, המערכת מפורזת מאוד, מאות רשויות מקומיות, מנגנוני פיקוח יותר רופפים. לשום שר או ראש ממשלה אין כהוא זה מהסמכויות של ראש עיר בתחומים הרלוונטים להפעלת שחיתות".

 

הוא הוסיף: "שר לא יכול לאשר הוצאה של 100 שקלים בלי אישור של חשב, אבל ראש עיר יכול לאשר הרבה יותר. צריך להתמודד עם זה, והתמודדות היא לא פשוטה. יש כמה דברים על הפרק. אנחנו יחד עם משרד הפנים הוצאנו הנחיה ברורה של חיוב אישי. המנגנון של חיוב אישי מעוגן בפקודת העיריות כבר הרבה שנים ולא נעשה בו שימוש.

 

"הנושא הזה יצא לדרך ונעשה בזה שימוש במספר מקרים, לפגוע פשוט בכיס של עובד הציבור שעושה פעולה לא חוקית. הוא צריך לדעת שהוא עלול להידרש לשלם את מחיר המעשה הבלתי חוקי. אני יודע ממשובים שזאת פעולה שמאוד מרתיעה. זה יותר מרתיע מהעמדה לדין או חקירה. יש פרצות נוספות שאנחנו עובדים עליהם וכרגע זה בשלב מתקדם".

 

מזוז ציין את הפרצה של ועדות המכרזים ברשויות המקומיות: "בכל נושא המינויים הפוליטים וההתקשרויות ברשויות והתאגידים העירוניים. גם שם המצב פרוץ. די אם אני אזכיר כי ועדות המכרזים ברשויות המקומיות הן ועדות של נבחרי ציבור, ולא של פקידים כמו במערכת הממשלתית. זה בעצם המימשק המובהק ביותר של חיבור של הון ושלטון בארץ ובכל העולם".

 

בדבריו הזכיר מזוז את המינויים הפוליטיים במשרד לאיכות הסביבה שחשף דו"ח מבקר המדינה ואת החלטתו לפתוח בחקירה נגד השר צחי הנגבי ומנכ"ל המשרד. מזוז אמר שפתיחת החקירה נגד הנגבי הובילה לכך שבמקומות אחרים נעצרו באיבם הליכים של מינויים פוליטיים.

 

מזוז אמר כי יש להיאבק בשחיתות יותר ממה שנעשה כעת. "יש סימני אזהרה רבים שמעידים על היחלשות המערכת החיסונית של התרבות השלטונית במדינת ישראל. אלה אולי לא מדדים מדעיים אבל נדמה שהם משקפים תחושה שרבים מאוד שותפים לה. השאלה מה עושים? אני חושב שנעשה לא מעט אבל כנראה שהדברים לא מספיקים והשאלה במה אפשר לשנות או לשפר את המאבק המשפטי".

 

השחיתות השלטונית: כך היה וכך יהיה

 

לדבריו, "המאבק בשחיתות השלטונית יהיה תמיד אחד התפקידים העיקריים של המערכת המשפטית. כל מערכת מוסרית בחברה רואה תמיד בשחיתות חולי חברתי שיש להיאבק בו. עבירות השחיתות ימיהם כימי האנושות או ליתר דיוק כימי השררה. כך היה, כך הווה וכנראה כך יהיה תמיד". 

 

מזוז הוסיף שבמדינת ישראל מקרי החקירה וההעמדה לדין על עבירות שחיתות הם מהגבוהים בעולם. "לא בטוח שיש מדינה נוספת בעולם שבה איש ציבור יכול לדעת בוודאות כמעט גמורה שאם יסתבך ויהיה חשד ממשי שהוא מעורב במעשה פלילי, הוא ייחקר. גם אם הוא ראש ממשלה, גם אם הוא שר וגם אם הוא נשיא".

 

למרות זאת, מזוז אמר כי יש להגביר את יעילות המערכת במאבק בתופעות אלו, בהן אין מתלונן, שגילויין קשה ושהקורבן שלהן הוא הציבור. "יש לחתור לשינוי התרבות השלטונית בישראל, שתיווצר תרבות שלטונית שבה יש דברים שלא עושים".

 

מרכז השלטון המקומי: מזוז מדבר בהכללה

 

דובר מרכז השלטון המקומי, אבירם כהן, הגיב: "חבל שהיועץ המשפטי לממשלה הצטרף לחבורת הפקידים המדברים בהכללה ומכתימים אלפי נבחרי ציבור הפועלים ללא רבב ונלחמים בשחיתות בכל דרך אפשרית.

 

"מהיועץ המשפטי לממשלה ניתן לצפות שיסייג את דבריו ויבהיר שמדובר במיעוט מבוטל ברשויות המקומיות. הרשויות המקומיות ישמחו להסתייע בנחישות שמגלה היועץ המשפטי מיום בחירתו, ובניסיונו הרב בביעור נגע השחיתות בשלטון המרכזי החל מראש הפירמידה וכלה באחרון הנבחרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
לשפר המאבק המשפטי. מזוז
צילום: רויטרס
מומלצים