שתף קטע נבחר

מאפי בריאות

איך תדעו שהלחם שלכם באמת עשוי מקמח חיטה מלאה? פשוט מאוד - תאפו אותו בעצמכם. לחמים יצירתיים ועוגיות נפלאות שכיף להכין בבית

לחם דגנים

מתכון של האופה אלי אברהם מ"לחם טאטי" בגבעתיים.

 

החומרים (ל-4 ככרות לחם):

3 כוסות קמח לבן אורגני מנופה 

1/2 כוס קמח שיפון אורגני מנופה

1/2 כוס קמח מלא אורגני מנופה

1/2 כוס סוכר חום (דמררה)

1 כף שמן סויה

1/2 1 כוסות מים פושרים

1/2 קוביית שמרים טריים

1/2 3 כפיות מלח

3 כפות גרעיני חמניות קלופים

3 כפות שיבולת שועל

3 כפות דוחן

3 כפות שומשום

 

אופן ההכנה:

  1. בקערת מיקסר עם זרוע לישה שמים את כל הקמחים, הסוכר החום, שמן הסויה והמים, ומערבלים 3 דקות במהירות נמוכה. מוסיפים את השמרים לתערובת ומערבלים 1 דקה.
  2. מוסיפים את המלח ולשים 5-6 דקות במהירות בינונית לתערובת חלקה. מוסיפים את הזרעונים ולשים במהירות נמוכה לתערובת אחידה.
  3. מתפיחים את התערובת בטמפרטורת החדר שעתיים. כעבור שעה מוציאים את הגז מהבצק בטפיחות קלות.
  4. חותכים את הבצק ל-4 חלקים שווים ומעגלים. מניחים את הלחמים במגש במרווחים המאפשרים תפיחה.
  5. מחממים תנור מראש לחום של 220 מעלות צלזיוס. לפני האפייה חורצים חריץ לאורך כל לחם. לפני שמכניסים לתנור מתיזים לתוכו מעט מים בשפריצר, סוגרים את הדלת וממתינים מספר שניות.
  6. מכניסים את הלחמים לתנור ומתיזים עליהם מעט מים. מנמיכים את הטמפרטורה ל-170 מעלות צלזיוס. אופים 30-35 דקות.

גיוון: ניתן לפזר תערובת דגנים מעל הלחם. יש להרטיב את הבצק לפני הפיזור.

 

 

לחם תבלינים

מתכון מאת בלה שולדבראנד ממסעדת "הסעודה האחרונה" במושב אמירים.

 

החומרים (2 תבניות עגולות בקוטר 30 ס"מ):

לבצק:

4 כוסות קמח חיטה מלאה

3/4 כוס שמן זית כתית מעולה

1 כוסות מים פושרים

1 כפית מלח

1 כפית סוכר חום או דבש

1/2 קוביית שמרים טריים או 3 כפות "שמרית" 

למריחה:

 1/2 כוס שמן זית

1 כף גדושה שום טרי כתוש

לתיבול:

עלים מ-2 ענפי אורגנו טרי (או 1 כף יבש)

עלים מ-2 ענפי בזיליקום טרי

עלים מ-2 ענפי זעתר טרי (או 1 כף יבש)

2 כפות רוזמרין טרי

פרוסות בצל חתוך דק

מלח גס

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את כל החומרים ביחד בקערת מערבל חשמלי ולשים היטב לבצק חלק לגמרי (כ-5 דקות). מכסים ומתפיחים 30 דקות. מחלקים את הבצק לשניים ומשטיחים ב-2 תבניות גדולות משומנות. שמים בצד.
  2. מערבבים שמן עם שום בצלוחית ומפזרים על הבצק בכף.
  3. מפוררים את כל העלים בקערית, מערבבים ומסדרים על הבצק באופן שווה (מומלץ להוסיף בצל. לא חובה). מפזרים קמצוץ מלח גס על הכל.
  4. אופים בתנור שחומם לחום של 180 מעלות צלזיוס, כ-30 דקות או עד שמשחים.

 

 

לחם גרעיני דלעת ופרג

מתכון של ארז קומרובסקי מ"לחם ארז".

 

החומרים:

1/2 4 כוסות קמח לבן

1 כוס קמח מלא

30 גרם שמרים 

2 כוסות מים פושרים

3/4 כוס גרעיני דלעת

1 כוס פרג לא טחון (ועוד קצת לציפוי)

1 כפית מלח

חמאה לשימון

 

 אופן ההכנה:

  1. שמים בקערה את הקמחים, גרעיני הדלעת והפרג. בקערה נפרדת מערבבים את המים עם השמרים. יוצרים גומה באמצע הקמחים ויוצקים פנימה את הנוזלים. ביד או במערבל לשים היטב את הבצק ולבסוף מוספים את המלח.
  2. ממשיכים ללוש לבצק אחיד (אם רטוב מדי, אפשר להוסיף מעט קמח). מכסים במגבת ומתפיחים כשעה.
  3. מחלקים את הבצק לשניים ויוצרים צורת לחם. במטלית לחה מרטיבים מכל הכיוונים. מפזרים פרג במגש שטוח ומגלגלים בו את הלחם. מניחים בתבנית מקומחת. אפשר לחרוץ חריצים על הלחם בסכין חדה.
  4. מתפיחים כחצי שעה נוספת ואופים בתנור שחומם מראש ל-240 מעלות כ-30 דקות.

 

חלוגה

כלומר, שילוב של חלה ועוגה – מקמח מלא בתוספת שוקולד חרובים ובננות.

מתכון של ארז קומרובסקי מ"לחם ארז".

 

החומרים (2-3 יחידות):

2 כוסות קמח מלא

2 כוסות קמח לבן

15 גרם שמרים טריים

1 כוס דבש פרחי בר

1 חלמון ביצה

2 כוסות מים קרים

200 גרם שוקולד חרובים מגורר

3 בננות בשלות מעוכות

125 גרם חמאה

1 כף מחוקה

מלח

 

אופן ההכנה:

  1. מוציאים את החמאה מהמקרר לריכוך. שמים את הקמחים בקערה גדולה ורחבה ומפוררים לתוכו את השמרים הטריים. מוסיפים את החלמון, הדבש והמים הקרים ולשים לבצק אחיד.
  2. מוסיפים בננות ושוקולד וממשיכים ללוש 5-6 דקות (אם הבצק דביק מדי, מוסיפים מעט קמח). מוסיפים את החמאה והמלח ולשים לבצק חלק וגמיש 5-10 דקות. מגלגלים לכדור. מורחים קערה גדולה בחמאה ומניחים בתוכה את הבצק. מורחים בחמאה, מכסים במגבת ומתפיחים בטמפרטורת החדר שעתיים עד שעתיים וחצי.
  3. משטחים מעט ומחלקים את הבצק ל-6-8 חלקים שווים. מכנסים ומגלגלים לכדורים, מכסים במגבת לחה ל-20 דקות. לוקחים כל כדור בצק ומשטחים ומותחים למלבן על משטח עבודה מקומח.
  4. מקפלים לאורך שלוש פעמים, מגלגלים ומותחים ל"נחש". קולעים מכל 2-3 גלילים את החלות, מתפיחים לאט במקום קריר עוד כשעתיים וחצי.
  5. מחממים את התנור לחום של 190-200 מעלות צלזיוס. מפזרים על תחתית התנור קוביות קרח, או משפריצים לתוכו מים בשפריצר. אופים 30-40 דקות.

 

 

עוגיות טחינה חלבה

מתכון של האופה ג'וי פטרסון מ"לחם בית 77" באמירים.

 

החומרים (כ-45 עוגיות):

200 גרם חמאה

1/2 כוס סוכר חום 

1/4 כוס טחינה גולמית

1 כפית וניל טבעי

2 כוסות קמח מלא

1/4 כפית אבקת אפייה

קורט מלח

50 גרם שומשום מלא, טחון בבלנדר (ממחה) או טוחן קפה

 

אופן ההכנה:

  1. בקערת מערבל או ביד, טורפים חמאה וסוכר, יוצקים פנימה את הטחינה והווניל.
  2. מנפים את הקמח עם אבקת אפייה וקורט מלח ובוחשים פנימה את השומשום. מוסיפים את קערת הקמחים לתערובת החמאה ומערבבים היטב. מכסים ומקררים שעה.
  3. בידיים ובעזרת כף בצק יוצרים עיגולים ומשטיחים אותם. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה.
  4. אופים ב-200 מעלות 10-15 דקות. מצננים בתבנית ומורידים בזהירות כדי שהעוגיות לא יתפוררו.

 

עוגיות בריאות

מתכון מאת שף-קונדיטור חיים פלדמן ממאפיית "בריוש" בהרצליה-פיתוח.

 

החומרים:

150 גרם חמאה

1/2 כוס סוכר חום

1/2 כוס סוכר לבן

2 ביצים

150 גרם קמח מלא

150 גרם קמח לבן

1/2 כפית אבקת אפייה

1/2 כפית סודה לשתייה

1/2 כוס קוואקר

1/2 כוס אגוזי פקאן קצוצים

50 גרם משמש מיובש קצוץ דק

1/4 כוס שקד פרוס

1/2 כפית קינמון

2 כפות דבש

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את החמאה עם הסוכר במיקסר בקרס "גיטרה" לתערובת בהירה ואוורירית. מוסיפים את הביצים בהדרגה ומערבבים היטב.
  2. מנפים את הקמח, אבקת האפייה והסודה לשתייה. מוסיפים למיקסר את הקמחים והקוואקר במהירות נמוכה.
  3. בקערה נפרדת מערבבים פקאן, משמש, שקדים, קינמון ודבש.
  4. מוסיפים את התערובת למיקסר ומערבבים במהירות נמוכה לתערובת אחידה. מניחים על מגש, עוטפים בניילון נצמד ומקררים כשעה.
  5. יוצרים גלילים בקוטר 2 ס"מ ומקררים כשעה. חותכים עוגיות ברוחב חצי ס"מ. אופים על נייר אפייה בחום של 180 מעלות צלזיוס 10-15 דקות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי סליס
לחם דגנים - מתכון של אלי אברהם
צילום: יוסי סליס
מומלצים