שתף קטע נבחר

מחקר באוצר: העלאת שכר המינימום תגדיל האבטלה

מחלקת המחקר של האוצר קובעת, כי הדרך הנכונה לעידוד התעסוקה היא ביטול חוק שכר מינימום או החלשתו, ובמקביל הפחתת מס על עובדים בשכר נמוך

סקירה כלכלית שנערכה באגף כלכלה ומחקר במשרד האוצר על השפעות שכר המינימום ונזקיו קובעת, כי העלאת שכר המינימום תגביר את האבטלה.

 

בסקירה צוין, כי בספטמבר השנה הציעה ההסתדרות להגדיל את שכר המינימום בהדרגה, כך שיגיע ל-4,500 שקל ביולי 2007, במקום כ-3,400 כיום. על פי תחזיות עדכניות מעריכים באוצר כי מדובר בעלייה של כ-8% ביחס בין שכר המינימום לשכר הממוצע במשק.

 

על פי התוצאות המרכזיות של המחקר האמפירי שנלווה לסקירה, העלאה של יחס שכר המינימום ב-8%, תקטין את מספר המועסקים הישראלים בכ 85 אלף. התאחדות התעשיינים מעריכה, צוין בסקירה, כי העלאת שכר המינימום תביא להקטנת התעסוקה בכ-130 אלף עובדים, מתוכם כ-20 אלף בתעשייה.

 

על פי הסקירה של האוצר, העלאת שכר המינימום עשויה, אומנם, לשפר את מצבם של עובדים בשכר נמוך אשר ימשיכו להיות מועסקים, אך זאת במחיר של הגדלת הסיכוי שרבים מהם יפוטרו והקטנת הסיכוי של מובטלים למצוא עבודה.

 

עוד נאמר בסקירה, כי העלאת שכר המינימום גם עלולה להביא מעסיקים לצמצם הטבות שונות בעבודה, ובכלל זה לצמצם הוצאות הכרוכות בהכשרת עובדים ובשיפור המיומנויות שלהם בעבודה.

 

העלאת שכר המינימום, נאמר בסקירה, בעת ששיעור האבטלה במשק הוא 10.7%, אינה מדיניות רצויה לעידוד התעסוקה, לצמצום העוני ולשיפור מצבן של השכבות החלשות. אימוץ מדיניות כזו יביא לפיטורי עובדים ויקשה על המפוטרים להתנתק מהתלות בתשלומי הרווחה ולהשתלב בשוק העבודה.

 

בסקירה נאמר עוד, כי העלאת שכר המינימום תעודד את המעסיקים לגייס עובדים מיומנים יותר, תרע את מצבם של העובדים הבלתי מיומנים, ותפגע במאמצי המדיניות הממשלתית לעודד מעבר מרווחה לתעסוקה. יתר על כן, יישום הצעות שונות לשיפור ההטבות הסוציאליות (כגון ההצעה להנהגת פנסיה חובה) ללא אפשרות מצד המעסיקים להקטין את השכר נטו של העובדים ברמות השכר הנמוכות (בניגוד לגמישות בשכרם של עובדים המשתכרים מעל שכר מינימום) יביא, בסופו של דבר, לפיטורים של עובדים ברמות השכר הנמוכות.

 

עוד נאמר בסקירה, כי העלאת שכר המינימום במשק מעלה גם את שכרם של בעלי השכר הגבוה יחסית, אשר אליהם לא התכוון המחוקק, ובכך מחריפה את ההשפעות השליליות העלולות להיות על התעסוקה.

 

"להפחית מס לבעלי שכר נמוך"

 

המדיניות הרצויה לעידוד תעסוקה, נכתב בסקירה, כרוכה בהגמשת עלויות העבודה. הדרך הישירה ביותר להשיג מטרה זו היא ביטול חוק שכר מינימום או החלשתו, ובמקביל אימוץ צעדים להבטחת היציבות המקרו-כלכלית, להפחתת מס על עובדים בשכר נמוך (כולל אפשרות למס הכנסה שלילי), לעידוד קליטת עובדים, לשיפור ההשקעות בתשתית ולשיפור החינוך וההכשרה המקצועית.

 

עוד נאמר בסקירה, כי רצוי להגמיש עלויות העבודה ולהסיר את החסמים המונעים מהשכר להתאים את עצמו באורח יעיל בשוק העבודה ולבטא את רמת המיומנות של העובדים.

 

כותבי הסקירה מציינים, כי בניגוד להעדר הגמישות בארץ, המתבטא בהצמדה מלאה ואוטומטית של שכר המינימום לשכר הממוצע, באף אחת ממדינות ה-OECD (המדינות המפותחות) לא נהוגה הצמדה מלאה ואוטומטית של שכר המינימום לשכר הממוצע.

 

בפועל עלולה ההצמדה השרירותית לפגוע דווקא באוכלוסיות החלשות שעליהן כביכול בא החוק להגן. עליית שכר המינימום, נאמר בסקירה, עלולה לפיכך לתרום לצמצום התעסוקה בענפים בהם משקל מקבלי שכר המינימום הוא גבוה ולהגדיל את התמריץ להעסקת זרים או להעברת הפעילות לארצות אחרות.

 

השוואה עם מדינות אחרות

 

מהשוואה בינלאומית של שכר המינימום כאחוז מהתוצר הממוצע לנפש החודשי במהלך שנת 2003, נאמר בסקירה, ניתן להסיק כי בישראל גובה שכר המינימום (יחסית לרמת החיים) הוא גבוה מאד בהשוואה למדינות כמו ספרד, אירלנד, לוקסמבורג וארה"ב, גבוה במעט יחסית לבריטניה, וברמה דומה לבלגיה, יוון, צרפת, והולנד.

 

עם זאת מציינים כותבי הסקירה, כי ההשוואה של שכר המינימום ביחס לתוצר לנפש מאפשרת בחינה של רמות שכר המינימום במדינות שונות על בסיס אחיד, תוך התחשבות בכך שפריון העובדים, השכר הממוצע ורמת החיים במדינות שונות עשויים להיות שונים. מסיבה זו, להשוואות בינלאומיות של גובה שכר המינימום על בסיס של דולרים שוטפים או דולרים מתוקנים לכוח הקנייה אין ערך רב.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
"העלאת שכר המינימום תגביר האבטלה"
צילום: גבי מנשה
מומלצים