שתף קטע נבחר

האם יפו תהיה "הדבר הבא" ?

בשנים האחרונות עוברת יפו מהפך. לא רק הזנחה וקיפוח בצד בתי מידות לעשירון העליון. כמה פרוייקטים של בנייה למגורים, אקדמיה ותיירות, נבנו ונבנים בה, ומזרימים דם חדש לעיר העתיקה הזו. וזאת בד בבד עם שיקום מבנים היסטוריים. מתברר כי ליפו יש עתיד, לא רק עבר

ב-5 השנים האחרונות משנה יפו את פניה. קבלנים ויזמים רבים מתחילים לגלות בה עניין ולהבין שמה שהיה טוב ליונה הנביא, לאלכסנדר מוקדון ולפטרוס הקדוש, יכול להיות טוב גם להם. עיר הנמל, שקיימת מהמאה ה-18 לפנה"ס, ושהייתה משך שנים החצר האחורית הלא כל כך מטופחת של תל-אביב, הופכת יותר ויותר למעוז מגורים מבוקש. הסמיכות לתל-אביב ולים, האותנטיות, חיי התרבות והתיירות מתחילים לשאת פירות ממשיים.

 

לא מדובר רק בדירות שהן בגדר גחמה של קומץ רוכשים מהעשירון העליון, כי אם דירות למגוון האוכלוסייה, מה שנקרא בעגה המקצועית "תמהיל מעורב", הכולל, בין השאר, פרויקטים בשיתוף משרד השיכון ודיור לסטודנטים במחירים אטרקטיביים.

 


יפו (באדיבות המישלמה ליפו)

 

גם עיריית תל-אביב-יפו מקדמת בשנים האחרונות מהלך לפיתוח התשתית התיירות והתרבות ביפו. ב-5 השנים האחרונות השקיעה העירייה יותר מ-400 מיליון שקל בפיתוח יפו. מדובר סכום אסטרונומי, בהתחשב

בעובדה שתקציב הפיתוח של יפו ב-1998 עמד על 400 אלף שקל בלבד. 

 

מי רוצה לגור ליד שוק הפשפשים?

 

עד לפני זמן לא רב, נתפסה יפו כמקום שלא גרים בו מבחירה. העדר הפיתוח והזנחה של שנים הוציאו אותה ממפת אזורי הביקוש. גם היצע הדירות החדשות לא היה גדול המיוחד. מגורים ביפו היו כרוכים בשיפוץ בית ישן, דבר שאינו ישים עבור הרוכש הממוצע. פרויקט הבנייה היוקרתי והמתוקשר "אנדרומדה", שבימים אלה שוקדים על בניית שלב נוסף בו, נתפס אז כ"נזם זהב באף חזיר" על רקע העליבות שסבבה אותו. מאז עשתה יפו כברת דרך ארוכה בתפיסת הבנייה שלה. היזמים הבינו שאיכות חיים היא חלק מהסביבה האורבנית ולא נבדלת ממנה.

 

בסמוך למתחם המשוחזר של העיר העתיקה ושוק הפשפשים משתרע על מתחם של 12 דונם, פרוייקט "הרובע". הפרוייקט נבנה בשלבים בהיקף כספי של 200 מיליון שקל ומתוכנן להכיל כ-259 דירות. הפרוייקט, שתוכנן על ידי רני זיס וגידי בר-אוריין, משלב קומת חנויות ומסחר הפונה

אל הרחוב. יזמי הפרוייקט גם השכילו לייצר היצע רחב של דירות מסוגים שונים. לדוגמה, מחירה של דירת 2 חדרים, 70 מ"ר עם מרפסת עומד על כ-170 אלף דולר.

מחירה של דירת פנטהאוס, 115 מ"ר  עם מרפסת בשטח של 40 מ"ר עומד על כ-340 אלף דולר.

 

פרוייקט בולט נוסף, הוא מתחם "חצרות יפו" הנמצא בסמוך לשדרות ירושלים, דרומית למתחם נגה. הפרוייקט מנסה לשלב חדש וישן. על אף שהמתחם מאובטח, הוא פתוח לציבור ומשתלב עם הפיתוח הסביבתי של השדרה. בקומת הרחוב שטחים מסחריים וגלריות אמנים. הפרוייקט נחשב לפרוייקט יוקרה ומציע גם חדר כושר, בריכה וג'קוזי. בתחילת דרכו לא זכה הפרויקט לפופלריות רבה. לפני כשנתיים
צילום: עידו אפרתי
וחצי נרכש על ידי חברת קיסריה השקעות. בפרוייקט גם דירות להשכרה. מחירים: דירת 2 חדרים, החל מ-135 אלף דולר. דירת 3 חדרים, החל מ-215 אלף דולר. דירת 3 חדרים להשכרה: כ-900 דולר (כולל דמי ניהול).

 

פרוייקטים לזכאים 5 כוכבים

 

גם בתחום הבנייה לזכאים יש פיתוח ביפו. פרוייקט "בנה דירתך" בשיתוף מינהל מקרקעי ישראל, משרד השיכון ועיריית ת"א-יפו,  נמצא בימים אלה בשלבי האיכלוס. לא עוד שיכוני בלוקים  מכוערים. מדובר בבניין הכולל 22 יחידות דיור, כשלב ראשון (מתוך 95 יח"ד המתוכננות), ברמת גימור גבוהה המשלבת ארכיטקטורה יפואית. הפרוייקט נמצא בלב יפו ומיועד בעיקר לאוכלוסייה הערבית בעיר. הקונה רוכש את הקרקע ישירות מהמינהל ומשלם עליה בהתאם לנקודות הזכאות שלו (בין 11% ל-91% משווי הקרקע), מה שמוזיל את מחיר הדירה ב-30%-20% ביחס למחירי השוק. מחירים לדוגמה: דירת 3 חדרים: 85-65 אלף דולר (בהתאם לנקודות זכאות). דירת 4 חדרים +גג: 105 אלף דולר.

 

פרוייקט נוסף לזכאים הוא פרוייקט "מחיר למשתכן". הפרוייקט, הממוקם בשיכון ד', נמצא כיום בתהליכי בנייה מתקדמים. להבדיל מפרויקט "בנה דירתך" בו הקבלן מקצה 50% מהדירות לזכאים ומכסה את ההפרש ממכירת 50% הנותרים בשוק החופשי, הזכייה במכרז היא בהתאם למחיר דירות הזכאים. מחיר דירת 3 חדרים: כ-88 אלף דולר.

  

מגורים לסטודנטים

 

בחודש פברואר השנה החלו כ-800 סטודנטים למדעי המחשב את שנת הלימודים במבנה החדש של מכללת ת"א-יפו, הנמצא במתחם אייזנברג, מזרחית לשדרות ירושלים.

 

לדברי דרור אמיר, מנהל המישלמה ליפו (הגוף האחראי מטעם העירייה על פיתוח העיר), על פי

התכנון ייבנו 4 בניינים נוספים בהיקף של 17,000 מ"ר. בעיריית ת"א-יפו צופים כי שנת הלימודים 2007 יחלו  ביפו 1,500 סטודנטים נוספים. כאשר תסתיים בניית מבני המכללה צפויים ללמוד בה כ-4,000 סטודנטים.

 

ביפו גרים בדירות שכורות סטודנטים הן מאוניברסיטת ת"א והן מהמכללה. לאחרונה נחנך פרוייקט דירות יוקרתי לסטודנטים ברחוב יפת בשם "Sea Villag" המציע כ-250 חדרים במחירים אטרקטיביים. הפרוייקט, המשווק על ידי מ.ד.ס, כולל חדר מחשבים, חדר עיון ולימוד, חדר כושר, סופרמרקט, חדר מכונות כביסה ועוד. כמו כן נבדקת אפשרות נוספת שמקימת הפרוייקט, "יפת ים השקעות", תבנה במקום הרחבה ל-100 דירות נוספות. מחירים:

ליחיד - 1,250 שקל. לזוג - 1,600 שקל. המחירים כוללים מים וארנונה ומשתנים בהתאם למספר החדרים בדירה ומספר האנשים בחדר.

 

"הסוהו" הבא: מתחם נגה

 

מאחורי תאטרון "גשר" (לשעבר קולנוע נגה) בשדרות ירושלים נמצא "מתחם נגה", שהפך בשנים האחרונות למעיין שכונה ייחודית בנוף היפואי. מדובר במרקם ייחודי של אמנים צעירים לצד בתי מלאכה ומוסכים. תושבי השכונה מארגנים פעילות קהילתית כגון עיתון שכונתי ("נגה היקרה"), הפקת דיסק של אמני השכונה ופעילויות קהילתיות אחרות. הקרקעות באזור הן בבעלות המינהל וחלקן בבעלות פרטית. לאחרונה הוצא מכרז לבנייה של כ-200 יח"ד על גגות המתחם, מה שעשוי להפוך לפרוייקט פופלרי ביותר. בנוסף, ייבנה ליד בניין התאטרון "מגדל התאטרון" שיכלול כ-50 דירות סטודיו.

 

מתחנת המשטרה לבית מלון

 

לאחר שחודשו שדרות ירושלים (למרות צינור הביוב שהונח לאורכם) ושוק הפשפשים עובר מהפך, בעיריית ת"א-יפו משוכנעים שבסוף התהליך מצפה לנו יפו חדשה, בעלת איכות חיים גבוהה יותר, מקום ששווה לגור בו. דרור אמיר, מנכ"ל המישלמה ליפו מצהיר: "המסה הקריטית של פיתוח יפו עוד לפנינו". ואכן לעיריית תל-אביב יש תוכניות מרחיקות לכת.

בטווח הארוך יותר מתכוננת הקמת פארק על שטח של כ-160 דונם תחת הר הזבל הנמצא בחלק בדרום יפו. 

 

תחנת המשטרה של יפו, הממוקמת מול השעון, משנה את פנייה. התחנה

צפויה להתפנות עד סוף השנה והמבנה מתוכנן להפוך למלון בוטיק של 250-200 חדרים.

 

"זיהינו ביפו כ-270 אתרים בעלי פוטנציאל תיירותי ובשיתוף משרד התיירות חיברנו אותם לכדי מתחם שוטטות אחד", אומר אמיר. ב-10 הימים הקרובים מקיימת המישלמה את פרוייקט "טעמים ביפו" במסגרתו יפתחו 50 אמנים ביפו את בתיהם לקהל הרחב.  

 

גם נמל יפו מתוכנן להישתנות. על פי תוכנית העירייה והמינהל, יעבור הנמל שיפוץ כללי במסגרתו ישומרו המחסנים ובהם ייפתחו מסעדות ובתי קפה. בחלק הדרומי של הנמל מתכוננים להיבנות בתי מלון ומרכז הימי שבמקום יורחב.

 

אלפי שנים שוכנת יפו לחוף הים. פרקי היסטוריה חשובים של ארץ ישראל קשורים בה. יוזמת הפיתוח של השנים האחרונים מגבירות את הסיכוי כי תחזור לימי תפארתה. 

  

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יפו: עבר וגם עתיד
צילום: מלכה רובינשטיין
צילום: עידו אפרתי
דרור אמיר, מנכ"ל המישלמה ליפו
צילום: עידו אפרתי
מומלצים