שתף קטע נבחר

השר עזרא הדיח את ניצב משה מזרחי

ממלא מקום השר לביטחון פנים הודיע לראש אגף חקירות כי החליט לאמץ את המלצת היועמ"ש לשעבר רובינשטיין להעבירו מתפקידו. עורכת דינו של מזרחי: "אם עזרא רוצה להעביר את מזרחי מתפקידו שלא יקשור את זה לפרשה הזו כי היא כבר הסתיימה". היא סירבה לומר אם בכוונת מזרחי לנקוט בצעדים בעקבות החלטת השר עזרא. בכירים במשטרה בתגובה: "האם ההדחה לא קשורה לכינוס הליכוד בתל אביב?"

הסתעפות בפרשת "האזנות הסתר": ערב כינוס ועידת הליכוד, הודיע ממלא מקום השר לביטחון פנים, השר גדעון עזרא, הערב (יום א') לניצב משה מזרחי, ראש אגף החקירות במשטרה, כי החליט להעבירו מתפקידו.

 

השר עזרא זימן אליו את ניצב משה מזרחי, ראש אגף החקירות במשטרה, והודיע לו כי החליט לאמץ את החלטת היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, אליקים רובינשטיין, ואת המלצת הצוות המשפטי במשרד לביטחון פנים ולהעבירו מתפקידו הנוכחי. זמן קצר לפני הפגישה עידכן עזרא את המפכ"ל קראדי בהחלטתו.

 

עזרא אמר לניצב מזרחי כי עמדה זו גובשה לאחר שקרא את מכלול החומר שהובא בפניו בפרשת האזנות הסתר, תוך שהוא שם לב לטענות הנוספות שהועלו על ידי באי כוחו של ניצב מזרחי בפנייתם למפכ"ל המשטרה "ולאחר שהשר לא מצא בהן טענה מהותית חדשה היכולה להשליך על החלטתו". 

 

"הבענו תדהמה"

 

עו"ד חנה ברוכי, באת כוחו של ניצב מזרחי, אמרה בתגובה כי אם רצה השר עזרא להעביר את מזרחי מתפקידו כראש אגף החקירות, זוהי זכותו, "אבל שלא ימצא לזה כסות של דו"ח היועץ. זכותו להעבירו מתפקידו אחרי ארבע שנים, זה אפילו מבורך. אבל צריך להדגיש שזה בלי שום קשר להליך שכבר היה", אמרה עו"ד ברוכי ל-ynet.

 

היא הוסיפה כי צעדו של עזרא נעשה בניגוד גמור להחלטת היועץ הקודם, רובינשטיין.

 

ל-ynet נודע כי לפני כשלושה ימים, שלח מזרחי באמצעות עו"ד ברוכי מכתב לעזרא, לאחר שנודע לו כי זה שוקל את העברתו מתפקידו.

 

"אנחנו כתבנו לו שאנחנו חושבים שהצעד שלו מנוגד להחלטת היועץ הקודם. היועץ קבע שכל צעד פיקודי מינהלי יהיה כפוף לשימוע ושימוע כזה כבר נערך בפני המפכ"ל הקודם אהרונישקי שהחליט על צעד פיקודי, ולכן בזה הסתיים ההליך וכל החלטה אחרת היא בניגוד לעמדת היועץ", אמרה עו"ד ברוכי.

 

"אם הוא רוצה להעביר אותו מתפקידו שלא יקשור את זה לפרשה הזו כי היא כבר הסתיימה. הבענו תדהמה ופליאה כששמענו שהוא שוקל להעביר אותו מתפקידו כי ההליך הפיקודי הסתיים", אומרת עו"ד ברוכי. היא סירבה לומר אם בכוונת מזרחי לנקוט צעדים כלשהם בעקבות החלטת השר עזרא.

 

תדהמה במשטרה

 

גם גורמים בכירים במשטרה הביעו תדהמה על החלטת השר להדיח את ניצב מזרחי. הגורמים אמרו ל-ynet כי הם תוהים מה קרה שדווקא הערב החליט השר עזרא להדיח את ניצב מזרחי מתפקידו, "האם זה לא קשור לכינוס הליכוד שנערך הערב בתל אביב?".

 

מזרחי שהודח מתפקידו יוכל, אם ירצה, להמשיך לשרת במשטרה בתפקיד אחר. ההערכה היא כי בימים הקרובים יזמן אליו מפכ"ל המשטרה, רב ניצב משה קראדי, את ניצב מזרחי, וידון איתו בהמשך שירותו במשטרה בתפקיד אחר. עדיין לא ברור האם מזרחי יהיה מעוניין להמשיך במשטרה.

 

מנגד יחל המפכ"ל בשיחות לבדוק מי ייכנס במקום ניצב מזרחי לתפקיד ראש אגף החקירות. לפי אחת ההערכות, ייתכן שלתפקיד ימונה ניצב יוחנן דנינו, לשעבר ראש היחידה לחקירות בינלאומיות, וכיום ראש המטה המבצעי במשרד לביטחון פנים.

 

גם תת ניצב מירי גולן, ראש היחידה הארצית לחקירות הונאה הוזכרה כמועמדת לתפקיד. 

 

כזכור, לפני כשבועיים דחה בג"ץ את עתירתו של חבר הכנסת גלעד ארדן מהליכוד, שדרש להעמיד לדין פלילי או לדין משמעתי את ניצב מזרחי, בפרשת האזנות הסתר לאביגדור ליברמן, בתקופה בה שימש מנכ"ל משרד ראש הממשלה.  

 

בתום חקירה שנפתחה במחלקה לחקירת שוטרים, קבע היועץ לשעבר רובינשטיין, כי אין מקום להעמיד את מזרחי לדין פלילי "מחוסר ראיות מספיקות", ואולם אמר כי יש לנקוט נגדו צעדים פיקודיים עד כדי הדחה. מפכ"ל המשטרה דאז, רב ניצב שלמה אהרונישקי, החליט להסתפק ברישום הערה בתיקו האישי של מזרחי, ועד היום מונח העניין על שולחנו של השר לביטחון פנים, שאמור להכריע מה יעלה בגורלו של הקצין הבכיר. 

 

לאחר חוות הדעת של רובינשטיין, פירסמה פרקליטת המדינה דאז, עדנה ארבל, חוות דעת מנוגדת ולפיה יש לסגור את תיק החקירה נגד מזרחי, הן במישור הפלילי והן במישור המשמעתי. היא אף שלחה מכתבים למזרחי ולרובינשטיין בנושא – מכתבים שהתפרסמו גם בתקשורת. 

 

תזכורת ל"פרשת ההאזנות"

 

הפרשה החלה לפני מספר שנים. ב-98'-99' ניהלה היחידה הארצית לחקירות בינלאומיות של המשטרה, בפיקודו דאז של מזרחי, חקירה נגד אביגדור ליברמן, לשעבר שר התחבורה, בחשד שעסק בסחר בינלאומי וקיים קשרים בעולם התחתון.  

 

במסגרת החקירה, הגישה המשטרה בסוף 98' בקשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, להתיר האזנת סתר לשיחותיו של ליברמן.  

 

בית המשפט קיבל את בקשת המשטרה, והצו התיר לצותת רק לשיחות הנוגעות לחשדות ספציפיים שהיו בידי המשטרה. לבקשת המשטרה, תוקף הצו הוארך בשלושה חודשים נוספים. אולם, על פי החשד, מזרחי הורה לתמלל האזנות סתר אחרות שאינן קשורות לחקירה נגד ליברמן, ובניגוד למה שהתיר בית המשפט.

  

מדובר בין היתר, בשיחות שניהל ליברמן עם בנימין נתניהו, ראש הממשלה דאז, השר נתן שרנסקי ואיש העסקים דוד אפל.  

 

על פי החשד, אחד החוקרים, סטניסלב יאזמסקי, הודיע שהוא פורש מהיחידה, בטענה שהוא אינו מוכן לבצע האזנות בלתי חוקיות. לאחר פרישתו, נסע החוקר לקנדה, שם נפגש עם העיתונאי יואב יצחק מ"מעריב" והעביר לו תצהיר חתום וכן תמלילים של השיחות וכך התגלתה הפרשה.  

 

בעקבות חשיפת הפרשה, הורה אז רובינשטיין לפתוח בחקירה נגד מזרחי, בניגוד לעמדתה של פרקליטת המדינה, ארבל.


פורסם לראשונה 21/11/2004 18:54

 

בהכנת הכתבה השתתפה טל רוזנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן בלילטי
ניצב משה מזרחי. יישאר במשטרה?
צילום: דן בלילטי
צילום: אלעד גרשגורן
השר גדעון עזרא
צילום: אלעד גרשגורן
צילום: באובאו
רובינשטיין. המליץ
צילום: באובאו
צילום: ישראל סאן
ליברמן. המשטרה האזינה
צילום: ישראל סאן
מומלצים