שתף קטע נבחר

סיכומי שיעור? לא בבית ספרנו

האוניברסיטה העברית הפיצה רשימה של 18 מרצים מהפקולטה למשפטים המתנגדים לכך שהסטודנטים יפיצו את סיכומי השיעור שלהם. הסטודנטים יוצאים נגד "הרשימה השחורה": בעולם מפיצים את הרצאות המרצים באינטרנט. ynet מגיש: דו"ח מצב על תעשיית הסיכומים ופתרונות המבחנים באוניברסיטאות

באוניברסיטה העברית בירושלים הפיצו השבוע לראשונה רשימה של 18 מרצים מהפקולטה למשפטים המתנגדים להפצת סיכומי השיעור שלהם בקרב הסטודנטים. בכך בא לסיומו מאבק מתוקשר של הסטודנטים, שאף נדון בוועדת החינוך של הכנסת לאחר העמדתם לדין של סטודנטים שהפיצו סיכומי שיעור ופתרונות למבחנים ללא מטרת רווח.

 

"הרשימה השחורה" של המרצים באוניברסיטה העברית, כפי שמכנים אותה התלמידים, נולדה כתוצאה מתלונה משמעתית לפני שנה מצד דיקן הפקולטה למשפטים, פרופ' איל זמיר, שביקש להעמיד לדין שלוש תלמידות מהפקולטה ואת יו"ר האגודה המכהן, כיום כיו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, אסף שגב.

 

אותם סטודנטים הפיצו סיכומי שיעור, מבחנים ופתרונות וקיימו שיעורי תרגול בכל החוגים כחלק מפעילות התנדבותית וללא מטרת רווח בתחום האקדמי. בין הסטודנטים מבקשי השירות: משרתי מילואים, סטודנטים העובדים שעות נוספות על מנת להשלים הכנסה, היעדרות בשל מחלה ועוד.

 

הסטודנטים הזועמים פתחו במאבק כנגד העמדתם למשמעת של חבריהם ו-400 מהם אף חתמו על עצומה וזו לשונה: "זו הפעם הראשונה שהאוניברסיטה מכריזה על אחוות חברים כאל עבירה תקנונית ופועלת בצורה כוחנית בנגד סטודנטים אשר סייעו לחבריהם לספסל הלימודים. ברצוני להביע את מחאתי על העמדתם לדין משמעתי של חבריי לספסל הלימודים ולקיים נוהג הקיים מזה שנים. צעד זה הוא מבחינת תעודת עניות לאוניברסיטה אשר תובעת את אלו הפעילים בתוכה לרווחת חבריהם הסטודנטים".

 

הצעת הפשרה התקבלה בוועדת החינוך של הכנסת, לפיה הסעיף בתקנון הפקולטה למשפטים יבוטל ובמקומו ינוסח סעיף חדש אשר יאשר הפצת סיכומי שיעור אלא אם מרצים יטילו וטו על כך.

 

באגודת הסטודנטים לא בירכו על ההחלטה לאסור על הפצת סיכומי השיעור אצל מרצים מסוימים. "במקומות רבים בארץ ובעולם הפצת סיכומי שיעור הינה מבורכת על ידי הרשויות האוניברסיטה עצמה ונעשית באמצעות אתרי אינטרנט שונים" אומר ל-ynet יו"ר אגודת הסטודנטים, עידן אילן. "המרצים ברשימה צריכים לבחון את שיטת הלימוד ולהשקיע מאמצים לחדש ולגוון כל שנה, ולא לבחור בדרך הקלה של מניעת הפצת חומר לימוד לסטודנטים, בייחוד לאלו הזקוקים לכך מאילוצים שונים".

 

הדיקן: זכויות היוצרים של המרצים, לא של התאים

 

דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, פרופ' אייל זמיר, מסר בתגובה: "המשא ומתן בין האוניברסיטה לסטודנטים הסתיים בפשרה ובוטלו הליכים משמעתיים. הסטודנטים קיבלו את עמדת האוניברסיטה, לפיה מותר להעביר סיכומי שיעור אלא אם כן מרצה אסר זאת במפורש, כפי שאסרו זאת 18 המרצים מהפקולטה. לבוא עכשיו בטענות זה כמו אדם שממשיך לרוץ אחרי שכבר עלה לרכבת. הסטודנטים טוענים שסיכומי השיעור נעשו ללא מטרת רווח כספית, אמנם היה כאן רווח פוליטי מובהק, שכן מי שהפיץ את סיכומי השיעור הם סטודנטים השייכים לתא גלעד אביב".

 

פרופ' אייל זמיר אומר: "מקור האיסור נובע מכמה סיבות. אני אישית התנגדתי בשל סיבות פדגוגיות, שכן בפקולטה למשפטים נותנים לא רק מידע יבש, אלא מקנים גם צורת חשיבה משפטית. מרצים אחרים טענו כי בסיכומים שהופצו נפלו טעויות והם לא מדויקים ומי שלמד מהם למד דברים שגויים. הסיבה האחרונה היא קניין רוחני. כמרצה יש לי זכויות יוצרים על ההרצאה שלי. אם ארצה למכור זאת למישהו זאת זכותי, ולא זכותו של תא גלעד.

 

"חשוב להבין כי לגבי פרסום מבחנים ופתרונות, המרצים עצמם מחלקים זאת לתלמידים, כלל פנימי שלנו, גם במועדי א' וגם במועדי ב'. ובנוסף מתקיימים שיעורי תרגול. אין לי התנגדות שיצלמו חומר מחברים, אבל במקרה של תא גלעד הם הפיצו את החומר בצורה מסחרית".

 

התעשייה: סיכומי שיעורים ומבחנים

 

הפצת ומכירת סיכומי השיעור באופן פיראטי היא תעשייה המגלגלת סכומי עתק. עבור סיכום שיעור או הפצת פתרונות לבחינות יכול סטודנט לשלם סכום הנע בין עשרות למאות שקלים.

 

ד', תלמיד בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב מספר: "כל סטודנט שצריך טופס מבחן משנים קודמות יכול להשיג אותו תמורת סכום סמלי. בכל כיתה תמיד יש את החרשן שלא מחמיץ אף שיעור ועושה מזה גם כסף". לדבריו בקורס "דיני קניין", הנחשב לקשה ביותר, ניתן להשיג סיכום שיעור מוצלח בעלות של כ-150 שקלים ומעלה. עלות טופס בחינה "חסויה" אף כפול מכך.

 

החלטתה של האוניברסיטה העברית לאסור את הפצת סיכומי השיעור תמוהה. בכדי למנוע את התופעה של סיכומים פיראטיים וכשירות לסטודנטים, אוניברסיטאות רבות כן מאשרות להפיץ סיכומי שיעור ועותקים של שאלוני בחינות שאינן חסויות ופתרונותיהם כחלק משירות לסטודנט, לעיתים בחינם ובמקרים אחרים תמורת תשלום סמלי (מחיר עלות הדפסה וצילום בלבד).

 

באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע, למשל החלו בחודש האחרון בפרוייקט חדש בשיתוף עם הנהלת האוניברסיטה בשם "מאגר מידע אקדמי" ובו סיכומי שיעור והרצאות. הסטודנטים רכשו סורק תעשייתי גדול, ועדי כיתות מביאים סיכומי שיעורים ומעלים אותם לאינטרנט בצורה מסודרת לפי מחלקה וקורסים. כרגע הפרוייקט מיושם בשתי מחלקות הנדסת חשמל ובהנדסת תעשייה וניהול ובמהלך השנה הוא צפוי להתרחב לכל הפקולטות והחוגים.

 

על פי ההסכם אליו הגיע האגודה עם ההנהלה, במידה ותהיה התנגדות לחומר מסוים באתר, בשל למשל זכויות יוצרים או מאמר שמרצה חיבר ולא מעוניין בכך, החומר יוסר. בשל כמות המידע הגדולה, היא מוזנת לשרתי האוניברסיטה כי הם גדולים מספיק. בנוסף הקימה האגודה מאגר בחינות ופתרונות "בנק בחינות" ובו למעלה מ-16 אלף מבחנים שאינם חסויים. סטודנט מצטיין ששולח מבחן ופתרונו, מקבל צ'ופר בדמות משקה באחד הברים הסמוכים או כרטיס לקולנוע.

 

ניר אלטשולר, יו"ר אגודת הסטודנטים בבן גוריון גם לא מסכים עם האיסור על הפצת סיכומי שיעור: "מרצה ששומר מידע לעצמו הוא מפספס מהות אקדמיה, שהיא, בגדול, להפיץ מידע לאנושות. מי ששומר את המידע לעצמו הוא אולי חוקר נהדר אבל לא משרת נאמנה את מהות האוניברסיטה. אוניברסיטאות הוקמו לראשונה כדי לשתף את המידע. אם זה לא נעשה בצורה מסודרת זה יעשה באופן פירטי ואנשים ייקחו כסף. פה זה בחינם".

 

גם באוניברסיטת תל אביב, אין איסור להפצת סיכומי שיעור. האגודה מפעילה חנות "ספרות זולה", שבה מייצרים עבור הסטודנטים מקראות של בחינות, פתרונות ומקראות סילבוס עבור הקורסים השונים. התשלום הוא עבור הצילום בכדי לכסות את ההוצאה.

 

עם זאת, סיכומי שיעור לא מפיצים באופן מסודר באגודה, אולם לעיתים הם מופיעים באתר האינטרנט של האוניברסיטה.

 

"לנו כאגודה קשה להתחייב על סיכומי שיעור כי אנחנו לא יודעים מה בדיוק נאמר בכיתה ועל כן לא מפיצים אותם" אומר יפתח עצמון, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת תל אביב "באופן עקרוני אני בעד שסטודנטים ישבו בכיתה וילמדו בעצמם. אבל אם יש יוזמה להעביר סיכומים זה דבר לגיטימי ואין לאסור על כך, בטח שלא לעמיד סטודנט לועדת משמעת. האוניברסיטה צריכה לעודד את עזרת האגודות במתן מקראות ועזרי לימוד שונים, בהם מבחנים ופתרונות לסטודנטים כי חוסך זמן לסטודנט ולא פוגע מבחינה מהותית. זה נעשה באוניברסיטה בצורה מסודרת וזה שירות טוב לסטודנטים".

 

חגי תם מאוניברסיטת בר אילן מספר: "אנחנו באגודה מפיצים מקראות ולוחות בחינות כחלק מחומר האגודה. מי שרוצה מעלה את הסיכומים לאתר, דרך הרכזים. יש לנו בנק בחינות שכל המבחנים מופיעים בו. אצלינו, אין איסור על הפצת סיכומי שיעור. מה הפחד של המרצה? הרי אם הוא מעביר כל שנה את אותו שיעור זו בעיה חמורה. וחוץ מזה הרי אם רוצים שתלמידים יצליחו למה לעצור בעדם? בימים אלה אנחנו נלחמים על פרסום מבחנים אמריקאיים שכיום לא מוציאים שאלונים החוצה, כי אי אפשר לערער על ציון במבחן אמריקאי". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
אילוסטרציה
צילום: צביקה טישלר
צילום: חיים הורנשטיין
"תעשיית הסיכומים מגלגלת סכומי עתק"
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים