שתף קטע נבחר

שרון בוועדת העורכים: אלך לאחדות או לבחירות

ראש הממשלה הבהיר כי מבחינתו שתי האופציות הן בחירות או ממשלת אחדות עם העבודה והמפלגות הדתיות. "אני מקווה שחברי בליכוד יבינו שהגענו לנקודה שבה צריך להחליט". הוא התייחס לאיתותים מסוריה: "ההנחיות לטרור מגיעות ממדינה שוחרת שלום במרכאות זו. לא נסכים להתעלם ממתן חסות לגרועים שבאויבינו. פגישה עם אסד? בתנאים מסוימים". הסורים, אגב, הגיבו ואמרו כי לא יהיו מוכנים לקבל תנאים מוקדמים לפגישה

"אין מנוס מלהתחיל באופן רשמי להרחיב את הקואליציה עם מפלגת העבודה והמפלגות הדתיות . אני מתכוון להביא בהקדם את המהלך זה לוועידת הליכוד, כדי לאפשר את הקמתה של ממשלת אחדות. אני מקווה שלטובת מדינת ישראל נצליח להקים קואליציה רחבה ויציבה, שתכהן עד נובמבר 2006". כך אמר בצהריים (יום ה') ראש הממשלה, אריאל שרון, בדברים שנשא בוועדת העורכים של כלי התקשורת בישראל.

 

שרון, שעל פניו לא ניכרו סימני הדיון הדרמטי בכנסת, הבהיר בדבריו: "הסיבה לפרישת שינוי לא נעוצה בהסכם עם יהדות התורה, אלא בניסיון שלא צלח לאכוף עלי מהלך פוליטי. כראש הממשלה האחריות מוטלת עלי להמשיך ולנהל את המדינה. ישנן שתי ברירות במצב הפוליטי שנוצר: ממשלת אחדות או הליכה לבחירות. אני מקווה שחבריי בליכוד יבינו שהגענו לנקודה שבה צריך להחליט בין שתי הברירות האלו. אני חושב שבחירות זה לא מה שמדינת ישראל צריכה ולא מה שהליכוד צריך. אנחנו בעיצומם של תהליכים מדיניים וכלכליים חשובים מאין כמוהם - וברור שבחירות יעכבו אותם ויעלו לקופת המדינה הון רב".

 

איזה תפקיד יכול למלא שמעון פרס, יו"ר העבודה, נשאל שרון, והשיב: "אני מכיר אותו 51 שנים, הוא מילא תפקידים בעלי חשיבות רבה מאוד וגם כיהן כראש הממשלה. באופן טבעי הוא יכול למלא כל תפקיד". שרון הוסיף בציניות: "תפקיד ראש הממשלה לא עומד פנוי", לקול צחוקם של העיתונאים.

 

הוא נשאל על אפשרות של צירוף ש"ס לקואליציה. "אינני פוסל שום מפלגה כפי שלא פסלתי בעבר", הבהיר. "בעיני ובעיני רוב הציבור בארץ עזיבת עזה זה הדבר החשוב ביותר עכשיו. אני מתכוון לבצע את זה בהתאם ללו"ז שקבעתי. מי שיישב בממשלה, ואני לא חושב כרגע מי, יהיה חייב לקיים את החלטות הממשלה, גם בעניין זה. באופן מעשי, אם הייתם שואלים אם מתנהל מו"מ, הייתי אומר כך - מגעים יש תמיד, מדברים. ניסיונות להרחיב את הקואליציה יתחילו מוקדם ככל האפשר".

 

פגישה עם אסד? בתנאים מסוימים

 

שרון הקדיש חלק נכבד מדבריו לנושא האיתותים מסוריה: "שמעתי את קריאות השלום, כביכול, שיוצאות מסוריה", אמר, "שמעתי גם קולות בישראל שמאמצים אותן בהתלהבות. האיום הגדול ביותר על ההנהגה הפלסטינית החדשה מגיע מדמשק. בסוריה פועלות גם היום מפקדות ארגוני הטרור הפלסטינים. ההנחיות מגיעות ממדינה שוחרת שלום במרכאות זו. אנחנו רוצים שלום עם כל מדינות ערב, אנחנו רוצים שלום עם סוריה. אבל לא נסכים להתעלם ממתן חסות לגרועים שבאויבינו".

 

הוא הדגיש: "ההנהגה הסורית יכולה להוכיח את רצינות כוונותיה בפעולות פשוטות שיהיו בעלת משמעות רבה לישראל. לא נסתפק בדיבורים בעלמא, לא נחיה תחת איום טרור. נבחן את פעולות סוריה, ואם תהיה רצינית - תמצא כי ישראל היא מדינה שוחרת שלום". 

 

האם תהיה מוכן להיפגש עם נשיא סוריה בשאר אסד, נשאל שרון, והשיב: "בתנאים מסוימים כן". מספר שעות מאוחר יותר הגיב לכך שר החוץ הסורי, פארוק א-שרע: "זה דבר בלתי מקובל, ישראל קובעת תנאים מוקדמים לקיום שיחות עם סוריה".

 

בעניין הפלסטיני, אמר שרון כי הוא רואה בהתפתחויות ברשות הפלסטינית

 אפשרות להזדמנות היסטורית, במסגרתה ניתן יהיה להתקדם בתהליך המדיני. "אם תילחם הנהגת הרשות הפלסטינית להילחם בטרור ותשתיותיו - התגובה שלנו תהיה חיובית. אנחנו מוכנים ללכת עם הפלסטינים ולתאם עמם סוגיות ביטחוניות וסוגיות הנוגעות להתנתקות". הוא הדגיש פעמיים: "וההתנתקות תיושם - נקודה".

 

שרון הוסיף: "ישראל אינה מוותרת על דרישתה למלחמה בטרור, לפני כל התקדמות בתהליך מדיני על פי מפת הדרכים, אולם ברור לנו שמדובר בתהליך שלוקח זמן. אבל יש תחומים שבהם יכולים הפלסטינים להשיג תוצאות מיידיות: טיפול בהסתה למשל. מאז שפניתי להנהגה הפלסטינית ההסתה בכלי התקשורת שלהם ירדה".

 

ראש הממשלה נשאל על הספקולציות אודות שיחרורו של מרואן ברגותי, ראש התנזים לשעבר, בשל השתתפותו בבחירות לראשות הרשות, והשיב: "ברגותי יוכל לפעול בממסגרת התנאים בבית הסוהר שבו הוא יושב".

 

הנושא האיראני: "לא רגוע יותר"

 

שרון התייחס בהרחבה גם לנושא הגרעין האיראני וההסכם של איראן עם אירופה להפסקת העשרת האורניום, והקריא חלק מדבריו מנייר רשמי. "אני בהחלט לא רגוע יותר", הבהיר, "גם בארצות הברית לא רגועים יותר ואין ספק שאיראן ממשיכה במאמציה להגיע למצב שבידיה יהיה נשק גרעיני. זה בנוסף לפיתוח הטילים הבליסטיים. ברור כי ההנהגה האיראנית לא ויתרה על שאיפתה להגיע ליכולות גרעיניות והיא ממשיכה להתקדם לעבר מטרה זו. רמת הפיקוח גורמת להשהיית ולעיכוב בלוח הזמנים, אבל הפעילות נמשכת".

 

הוא הדגיש את חשיבות הפעילות הדיפלומטית בנושא. "לא יהיה מנוס מהעברת הסוגיה למועצת הביטחון של האו"ם תוך הצבת יעדים ברורים. אני רוצה להדגיש ישראל איננה חוד החנית של המערכה הזאת ולא מובילה את המערכה הזאת. המערכה היא בינלאומית, ואנחנו עובדים בתיאום עם מדינות אחרות אך לא מובילים את החזית. יש להבהיר לאיראן כי היא תידרש לשלם מחיר כבד אם לא תיענה".

 

שרון נשאל בעוקצנות על ידי רזי ברקאי מגל"צ האם יש לו תובנות בעקבות "ליל המיקרופונים" במפלגת העבודה, שבו חטף אהוד ברק את המיקרופון כשרון בשעתו מול יצחק שמיר: "בניגוד למה שהתפרסם במשך שנים, אין לי ניסיון בדבר הזה", השיב שרון, וגלי צחוק רעמו באולם. "לא הייתי זה שחטף, אלא ממני נחטף המיקרופון. אינני רוצה להתייחס לנעשה במפלגות אחרות. יש לי מספיק מניסיוני במפלגתי שלי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שרון
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
אסד. פגישה? בתנאים מסוימים
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
אמש בכנסת, לאחר ההפסד
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
הטילים הבליסטים של איראן. "לא רגוע"
צילום: איי אף פי
צילום: שאול גולן
ברק והמיקרופון. "אין לי ניסיון"
צילום: שאול גולן
מומלצים