שתף קטע נבחר

סכנה ושמה קורקינט

קורקינט חשמלי הפך ללהיט ילדים היסטרי, למרות מחירו הגבוה. אלא שלא תמיד הוא בטיחותי: כידון עלול להשבר, ידיות נשלפות ועד שהקורקינט יעצור - הילד שלכם עלול לפגוע בקיר. רוצים לדעת למה?

בחודשים האחרונים סחפו הקורקינטים החשמליים את המדינה. אחת מהפתעות השבוע הראשון לפעילות טרמינל 3 היתה כשבחנות הצעצועים החדשה של האחים סקאל נמכרו 144 קורקינטים בעלות של 170 דולר האחד. לפי דיווחי החברה, בחודשיים האחרונים נמכרו בדיוטי-פרי, ברשת סקאל טויס ובאתר האינטרנט 2,500 קורקינטים חשמליים. רשת מלך הצעצועים מדווחת על מכירת 7,500 יחידות תוך שלושה חודשים. באתר האינטרנט p1000 מכרו 1,300 יחידות תוך חודשיים, ואילו מנהלת השיווק של טויס אר אס, יעל מאיר, מדווחת על מכירות שיא של 6,000 קורקינטים בחגי תשרי, ועל מכירות של 500 קורקינטים בשבוע כיום.

 

מה פשר ההיסטריה? עד לפני כמה חודשים נחשבו קורקינטים ממונעים לכלי רכב, ומשרד התחבורה לא הרשה למכור אותם בארץ, בניגוד לרוב מדינות העולם. באוגוסט האחרון, בעקבות לחץ היבואנים, הוחלט להתיר את השימוש בקורקינטים ממונעים. אלא שהדבר נעשה בצורה שלומיאלית. משרד התחבורה הוציא את הקורקינט הממונע מצו כלי התחבורה והעביר אותו לצו יבוא חופשי, המפוקח על ידי משרד התמ"ת, בתוספת שלוש מגבלות: משקל מרבי שאינו עולה על 12 ק"ג (כולל מנוע ומצבר), מהירות מרבי של 12 קמ"ש והספק מנוע של עד 100 וואט. כך החלה לה, אומנם באיחור בהשוואה לשאר העולם, עונת-אופנת הקורקינטים החשמליים בישראל.

 

אלא שבמסגרת החוק יובאו לישראל אלפי קורקינטים ממונעים העלולים להוות סכנה בטיחותית לילדים הרוכבים עליהם: הכידון יכול להישבר, הידיות להתנתק, או שהילד יכול להיתקע בקיר, מאחר שהקורקינט לא בלם בזמן. זה קרה בגלל ששתי המעבדות שהוסמכו על-ידי משרד התחבורה לבדוק את הקורקינטים המיובאים - המעבדה למכניקה במכון התקנים והמכון למתכות בטכניון בחיפה - לא רואות עין בעין את פרשנות הבדיקות. בעוד שמכון התקנים נקט במדיניות מחמירה והעביר את הקורקינטים בדיקות בטיחותיות מדוקדקות, נצמד הטכניון לדרישות משרד התחבורה בלבד.

 

 

 

"כשהגיעו אלינו הקורקינטים הראשונים התחלתי לדאוג", אומר אשר קפלן, מנהל המעבדה במכון התקנים. "למרות שאז עוד לא ראיתי דברים לא בטיחותיים, דאגתי שזה יכול לקרות. לקחנו את אחד הקורקינטים שהגיעו, בדקנו אותו בהתאם לדרישות מקורקינט רגיל, ומצאנו ליקויים בטיחותיים קשים. קיבלנו החלטה שאנחנו לא משחררים את הקורקינטים על סמך שלושת הסעיפים בלבד. כתבנו מפרט בטיחות שכולל גם את כל הדרישות לבדיקת קורקינט רגיל, וחלק מהדרישות שחלות על אופניים. העברנו את המפרט לממונה על התקינה בתמ"ת והמלצנו להם לדרוש את אותו דבר גם מהטכניון".

 

ד"ר זמיר קורן, ראש מכון המתכות בטכניון, סבר אחרת. "כמעבדה אין לי שיקול דעת לשנות בדיקות. מאחורי החמרה או הקלה בדרישות יכולים להיות אינטרסים שונים". וכך זרמה לה החלמאות: מכון התקנים פסל, הטכניון בדק ואישר. היבואנים עטו על מעבדת הטכניון, שהכשירה את מה שפסל מכון התקנים. בהיעדר תאום בין שתי המעבדות, אין לאיש נתונים כמה יבואנים שמוצריהם נפסלו על ידי מכון התקנים הצליחו לקבל את אישור הטכניון.

 

כידון שבור יכול להיכנס לילד בבטן

 

הכל זרם על מי מנוחות, עד שהגיע אריה סבן, מנכל חברת סופרגולד מבאר-שבע, יבואנית תכשיטים ויהלומים. סבן החליט לקפוץ גם הוא על סוס הקורקינטים החשמליים. "לפני שנה ראיתי בפאריס קורקינט ממונע במחיר של 120 אירו", הוא מספר. "יום אחד, כשגלשתי באינטרנט, גיליתי את אותו מוצר ב-20 אירו, זמן שבארץ מכרו את המוצרים האלו ב-800-500 שקל. הבנתי שיש כאן הזדמנות, כי אני יכול למכור את אותו קורקינט ב-279 שקל ועדיין להרוויח".

 

ב-8 באוקטובר מסר סבן את הקורקינט הראשון שהביא מחו"ל לבדיקה במכון התקנים. המוצר נפסל מסיבות בטיחותיות, בין השאר בגלל שבירה של עמוד הכידון. סבן הביא ארצה קורקינט נוסף, אבל כאשר התעורר בלבו החשש שגם הוא ייפסל, סיפר לו מישהו על מעבדת הבדיקה בטכניון. שם אושר הקורקינט ליבוא, וסבן הכניס לישראל את המכולה שלו, שבה כ-2,200 קורקינטים.

 

אלא שסבן לא הסתפק בזה, ופנה למשרד התחבורה. אם הדאגה לבטיחות הילדים עומדת בראש מעיני המשרד צריך לקבוע סטנדרטים אחידים לבדיקתו. יש כאן משהו לא תקין, הוא זועם. "זהו מקרה בודד ולא מייצג, ש'נכנס בתפר'", אומר אבנר עובדיה, דובר משרד התחבורה. עם זאת, אין ספק שהמהומות שחולל סבן עשו משהו. "המקרה הזה מדאיג אותי מאוד", מודה גרישה דייטש, הממונה על התקינה בתמ"ת, "הוא חושף מצב שבו יבואנים יכולים לשחק בין שתי מעבדות. צריך למצוא דרך שהמעבדות ידווחו זו לזו".

 

איזה סיכונים יכולים להיות בקורקינטים? ילד נוסע, נתקע במדרכה והמשקל גורם לכידון להישבר - "ומצאנו כבר כידונים שנשברו בבדיקות", אומר קפלן. "כידון שבור יכול לגרום לאיבוד שליטה ויכול להיכנס לילד בבטן. ידיות נשלפות בצדדים יכולות לגרום לאיבוד שליטה. אם אין מחזירי אור, וגם מוצרים כאלו בדקנו, הרי שילד שנוסע באפלה לא יראה, ואף אחד לא מבטיח לנו שהילדים ייסעו תמיד באור יום. מרחק עצירה מהווה אף הוא מרכיב בטיחות משמעותי. אם ילד מבחין במכשול ומנסה לעצור, והקורקינט יעצור רק אחרי חמישה מטרים, הוא יכול להיפצע. אפילו הוראות ההתקנה חשובות, כי רוב הקורקינטים בארץ נמכרים כשהם בלתי מורכבים, והרכבה לקויה פוגעת בבטיחות".

 

ב-18 לנובמבר נוספו חמש דרישות בטיחותיות הכרחיות למערכת בדיקות הקורקינטים: עמידות כידון בפני שבירה, מרחק עצירה שאינו קטן מ-2.76 מטר, פעמון ומחזיר אור, ידיות כידון שלא ישלפו בקלות, והוראות הרכבה והפעלה. כמו כן הודיע משרד התחבורה לשני המכונים כי עליהם להודיע על כל פסילה של קורקינט שנבדק על ידם.

 

אלא שהשאלה כמה קורקינטים מסוכנים הגיעו ארצה מאוגוסט ועד נובמבר, ובעיקר בחודשי החגים ספטמבר-אוקטובר, נותרת ללא מענה. לאף אחד אין נתונים - במשרד התחבורה לא יודעים, וגם לא בתמ"ת. את הבדיקות של מעבדת הטכניון עברו עד כה 15 יבואנים, והקורקינטים של כולם אושרו. אלא שגם לד"ר קורן, מנהל המעבדה, אין מושג כמה קורקינטים נכנסו לישראל על סמך הבדיקות. "למעבדת מכון התקנים הוגשו עד כה 18 קורקינטים, ובכל המוצרים שבדקנו נמצאו פגמים בטיחותיים מסוימים", אומר קפלן. "תשעה יבואנים תיקנו את הבעיות וקיבלו אישור לייבא את המוצרים, אבל אין לי מושג מה קרה עם השאר".

 

היצע קטן בחנויות וענק ברשת

 

לדברי היבואנים, התקנות החדשות מצמצמות מאוד את ההיצע בחנויות. בעוד שבחו"ל מציגות חנויות צעצועים בין שישה לשבעה דגמים שונים של קורקינטים ממונעים, כולל כאלה המגיעים למהירות של 42 קמ"ש. המבחר בארץ קטן בהרבה: טויס אר אס מוכרת שני דגמים בלבד, כפר השעשועים דגם אחד, סקאל צעצועים דגם אחד, ומלך הצעצועים מוכרים דגם אחד שמגיע משלושה ספקים שונים.

 

למעשה כל הקורקינטים שמגיעים לישראל דומים למדי, וההבדלים ביניהם מינימלים. כולם בלתי ממותגים וכמעט בכל המקרים מדובר בחברות סיניות, טוען דוד זרד, מנכ"ל מלך הצעצועים. גם סבן טוען כי כל הקורקינטים שמצויים בשוק הם למעשה אותו מוצר בשינוי שם דגם, ולעתים קרובות גם של אותו ספק. קפלן וקובי מיזרב, מנכ"ל סקאל טויס, מסכימים שכאשר מדובר בקורקינטים שהגיעו מסין, ההבדלים - אם הם קיימים - מזעריים למדי.

 

"ההוראות החדשות הופכות את הקורקינט למוצר לילדים בלבד", אומר מיזרב. "אי אפשר, למשל, ליבא קורקינטים עם גלגלים גדולים, יציבים ואיכותיים יותר. אפילו הסגווי המפורסם והיקר, המלך של הקורקינטים החשמליים, שכן מיובא לישראל, מוגבל בשימוש במתחמים סגורים. לעומת זאת אתרי האינטרנט מופצצים במוצרים זולים מאיכות ירודה".

 

 

 

"האינטרנט מלא קורקינטים בלתי חוקיים ובלתי בטיחותיים", אומר שלום ברקוביץ', מנכל p1000, שהחליט להפסיק למכור את המוצר כי לדבריו הגיע למסקנה שיתקשה לספק מוצר בטיחותי באיכות גבוהה.

 

באתר אולסייל, למשל, נמכר על ידי חברת סק פור לס קורקינט שלפי תיאורו אינו עומד בדרישות החוק, שכן משקלו 24 ק"ג והוא מגיע למהירות של 19 קמ"ש. מאולסייל מסרו כי המוצר יוסר מהאתר, עד שהספק יגיש אישורים. אלי חזן מסק פור לס מסר לנו שיפסיק מיידית את שיווק המוצר. "כשמישהו מתעניין בקורקינט הזה נאמר לו שהמוצר הוא ללא אישור משרד התחבורה", הוא אומר. ומי היבואן ואיך הצליח להכניס את המוצר לישראל? חזן סירב לענות. למה לסבך אותו, טען.

 

אבי כץ, מנכ"ל רשת כפר הצעצועים, טוען כי למרות שהקורקינט הסתמן כלהיט בתקופת החגים, הוא היסס אם למכור את המוצר, בגלל בעיה קשה של החזרות עקב שבירה וליקויים שונים. גם שלום ברקוביץ', מנכ"ל p1000, מספר על תופעה של החזרות.

 

חווה בן-ארי, האחראית על תחום הרכב במשרד התחבורה, טוענת כי מהתמ"ת נמסר שאף צרכן לא התלונן. "אני לא מעורבת בהחזרות, שמכון התקנים יודיע לי איזה דגמים נמצאו עם בעיות. לא קיבלנו כל בקשה להעביר רשימות של דגמים מסוכנים".

 

"אם נקבל, נעביר", אומר קפלן. בינתיים, הדרך היחידה לדעת אם הקורקינט שרכשתם נבדק, היא להתקשר למכון התקנים. קפלן מסרב לחשוף את דגמי הקורקינטים שנפסלו על רקע בטיחותי, מאחר שלדבריו הוא חתום על הסכם סודיות מול היבואנים. עם זאת, הוא הבטיח שיעשה זאת מול פניות של צרכנים בודדים.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קורקינט ממונע. האם הוא בטיחותי?
קורקינט ממונע. האם הוא בטיחותי?
קורקינט בכוח הרגל
קורקינט בכוח הרגל
סגוויי. רק באזורים סגורים
סגוויי. רק באזורים סגורים
צילום: רויטרס
מומלצים