שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

עסקת עזאם: כולם ידעו, חוץ מאזרחי ישראל

קוראי העיתון "אל-אהראם" המצרי וצופי רשתות ה-CNN, "אל-ג'זירה" ו"אל-ערביה" ידעו כבר בבוקר על העסקה לשחרורו של עזאם עזאם, תמורת העצורים המצרים. בישראל, נבלמו אמצעי התקשורת באמצעות צווי איסור פרסום והצנזורה. כתב "קול ישראל", אבי יששכרוב, עלה לשידור בטון כמעט מתנצל: "את מה שמיליוני אנשים ברחבי העולם יודעים, אנחנו מנוּעים מלדווח לכם"

"את מה שמיליוני אנשים ברחבי העולם יודעים, אנחנו מנוּעים מלדווח לכם" - כך דיווח בטון כמעט מתנצל כתב "קול ישראל", אבי יששכרוב, שעלה לשידור בשעה 12:10 בצהריים (יום א') ברשת ב'. דבריו שיקפו מציאות תקשורתית עגומה. בזמן שהקוראים בישראל נזקקו לפענח מה פשר כותרות הבוקר התמוהות על ה"התחממות ביחסי ישראל ומצרים", ידעו בכל העולם על השלמת העסקה לשחרור עזאם עזאם בין ישראל למצרים. אמצעי התקשורת בישראל ניסו לדווח, אבל נבלמו בצווי איסור פרסום וצנזורה.

 

 

"בתקשורת העולמית מדווחים על מחוות דרמטיות, אפשר לומר. אנחנו לא יכולים כרגע לפרט בדיוק מה. בעיתון אל-אהראם מדווחים בהרחבה על הדבר. גם סוכנויות הידיעות, אל ערביה ואל-ג'זירה, גם ערוץ ה-CNN מקהיר מדווח על כך בדקות האחרונות. אנחנו מנוּעים מלדווח על כך", אמר כתב "קול ישראל", שהפנה את המאזינים למקורות המידע הבאמת רלוונטיים מחוץ לגבולות ישראל.

 

אבל האינטרנט לא שמע על צווי איסור הפרסום, וכבר אתמול דיווחו אתרי האינטרנט הערביים על העסקה הנרקמת, וציטטו מקורות דיפלומטיים מערביים בקהיר, לפיהם הם אופטימיים שהעסקה תצא לפועל בקרוב.

 

מספר כלי תקשורת פנו בסוף השבוע לבית המשפט המחוזי בבאר שבע בבקשה להתיר לפרסם פרטים אודות שחרורו של עזאם, אך בקשתם נדחתה. השופטת רויטל כץ-יפה קבעה: "בהתנגשות שבין הסכנה לחירותו של עזאם עזאם וזכותו לחיים לבין חשיבותה של הזכות לחופש הביטוי, מובן הדבר שגוברת הזכות לחירות. התרשמתי מהמידע שהועבר לידיעתי, כי כל פרסום הנוגע לשחרורו של עזאם עזאם עלול לפגוע בזכותו לחירות".

 

הצנזורה מצדה דאגה להבהיר למערכות החדשות כי לא תאפשר פרסומים בפרשה, למרות שכאמור, כל העולם ידע וגם דיווח על הנעשה כאן. החשש היה שפרסום מוקדם עלול לייצר דעת קהל שלילית במצרים, ולטרפד את השיחרור המתוכנן ברגע האחרון.

 

העיתונים המצרים ואל-ג'זירה דיווחו בהרחבה

 

אבל קוראי העיתונים במצרים ידעו את האמת לפני רוב הישראלים: העיתון המצרי אל-אהראם הוציא הבוקר מהדורה מיוחדת, שבה דיווח על שחרורם הצפוי בתוך שעות של ששת המצרים, שהואשמו בתכנון לבצע פיגוע מיקוח. העיתון ציין שהנושא סוכם בפגישותיהם של שרי החוץ והמודיעין של מצרים עם ראש הממשלה, אריאל שרון. העיתון הסתמך על גורם בכיר, שאינו מזוהה בשמו, אך ציטט את נשיא מצרים, חוסני מובארק, שאמר בפגישה עם עיתונאים באזור פורט סעיד, שהעצורים ישוחררו בקרוב מאוד.

 

בשעה 8:30 בבוקר ציטטה סוכנות רויטרס את הדיווח ב"אל-אהראם": "ישראל תשחרר בתוך שעות את ששת הסטודנטים המצרים שנעצרו בחודש אוגוסט". בדיווח נאמר שישראל הסכימה לשחרור העצורים כאשר שר החוץ המצרי, אחמד אבו אל-ריית' ושר המודיעין המצרי, עומר סולימאן ביקרו בישראל ביום רביעי שעבר.

 

העיתון המצרי "אל-גומהוריה" דיווח במקביל כי ישראל תעביר את ששת הסטודנטים המצרים לשגרירות מצרים בתל-אביב.

 

בשעה 10:52 דיווחה סוכנות רויטרס מקהיר שישראל תשחרר את הסטודנטים המצרים. רויטרס ציטטה את קרובי משפחותיהם של הסטודנטים, והוסיפה: "עם זאת, אין עדיין אישור רשמי על גורלו של איש העסקים הישראלי, עזאם עזאם. ישראל לוחצת לשחררו מאז נדון ל-15 שנות מאסר באשמת ריגול".

 

רויטרס אף ציטטה את שר התחבורה, מאיר שטרית, שאמר לכתבים בזמן ישיבת הממשלה: "אני מקווה שההתחממות ביחסים בין ישראל למצרים תוביל למחוות משני הצדדים. אני מקווה שאחת המחוות תהיה שחרורו של עזאם עזאם. זו תהיה מחווה טובה מאוד מצד מצרים". בשעה 12:20 הוכנס הדיווח על העסקה למקבץ רויטרס על אירועים מהמזרח התיכון.  

 

בסביבות 11:00 דיווחו רשתות החדשות הגדולות בעולם הערבי, אל-ג'זירה ואל-ערביה על העסקה. רשת אל-ערביה דיווחה כי ששת העצורים המצרים כבר נמצאים בקהיר וכי בסביבות 12:00 עתיד להגיע לישראל עזאם עזאם. הדיווחים הללו צוטטו בהרחבה בסוכנויות הידיעות איי.פי ואיי.אף.פי.

 

"הבנו מאל-אהראם שהשישה שוחררו", אמר יוסרי חוסיין, אביו של מוחמד חוסיין, אחד מששת הסטודנטים העצורים. "הם עדיין מוחזקים בידי המודיעין המצרי ויועברו לידי משרד החוץ שיקבע מתי והיכן לשחרר אותם. אנו ממתינים שיגידו לנו לאן להגיע ומתי", הסביר האב ל"אל-ערביה".

 

על המניע של השישה, הסביר האב: "הבנים שלנו היו חלק מהצעירים הנלהבים שראו את הפשעים שישראל מבצעת ורצו לעזור לפלסטינים. הם עשו זאת מבלי לדווח לאיש. בכל מקרה, הציוד שהיה ברשותם איננו משתווה לפשעיה של ישראל".

 

כלי התקשורת בישראל הורשו לדווח לבסוף, מספר דקות לאחר 12:30 בצהריים. אז הודיעה הצנזורה על הסרת צו איסור הפרסום בפרשה.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה לפניית ynet בנושא: "עסקת שחרורו של עזאם עזאם התנהלה תחת צו איסור פרסום של בית המשפט. כל עוד לא הוסר הצו פעלה הצנזורה בכפוף לו, כמתחייב על פי דין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
רגע השחרור. כולם ידעו
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
לא שמע על הצנזורה. מובארק
צילום: איי פי
צילום: דובר צה"ל
הצנזורית הראשית, מירי רגב
צילום: דובר צה"ל
מומלצים