שתף קטע נבחר

לידיעת האוצר: כמחצית מהעניים בישראל - עובדים

פרופ' צבי זוסמן, בעבר המשנה לנגיד בנק ישראל, קובע כי תחולת העוני התרחבה גם לאוכלוסיה העובדת עקב השכר הנמוך שמקבלים העובדים ולכן הנהגת מס הכנסה שלילי יכולה לסייע להם להיחלץ מהעוני; קובע הדו"ח: צמיחה אינה מצמצמת פערים ועוני

כמחצית מכלל העניים בישראל עובדים. הם מוגדרים עניים לא כתוצאה מאי-עבודה או זיקנה אלא בשל השכר הנמוך שהם מקבלים על עבודתם, ולכן הנהגת מס הכנסה שלילי יכולה לסייע להם בצורה משמעותית.

 

כך קובע פרופסור צבי זוסמן, בעבר המשנה לנגיד בנק ישראל, במאמר שעומד להתפרסם בקרוב בספר "הקצאת משאבים לשירותים חברתיים 2004" שייצא לאור בימים קרובים במסגרת מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית.

 

פרופ' זוסמן קובע במאמרו, כי המשק הישראלי הוא אחד המשקים היחידים בין הכלכלות המפותחות בעולם בהם התרחבו פערי השכר בין עובדים מיומנים ובעלי השכלה גבוהה לעובדים בלתי מיומנים ובעלי השכלה נמוכה.

 

פערים אלו הביאו, לצד סיבות נוספות, להגדלת תחולת העוני בקרב הילדים. הרחבת הפערים בנושא השכר הביאה לכך שבישראל הולך וגדל אחוז השכירים בעלי שכר נמוך במיוחד ביחס לכלל השכירים. 

  

לדעת פרופ' זוסמן, צמיחה אינה מצמצמת פערים ועוני. חידוש הצמיחה במשק הישראלי בשנה האחרונה יצר אומנם מקומות עבודה חדשים, אולם רק חלק קטן מהם הגיעו לעובדים בעלי מיומנויות נמוכות. תופעה דומה נרשמה גם במדינות אחרות.

 

זוסמן מתייחס גם לקשר בין הפערים החברתיים לבין חולשת ההסתדרות והעבודה המאורגנת בישראל. לדבריו, היחלשות האיגודים המקצועיים במגזר העיסקי והירידה בחשיבות ההסכמים הקיבוציים בקביעת השכר תרמה להגדלת פערי השכר בשוק העבודה. פרופ' זוסמן קובע כי ניתן לראות בחולשת ארגוני העובדים בשוק העבודה התאמה לכוחות הכלכליים החדשים, הגלובליזציה והשינויים הטכנולוגיים המהירים.

 

אולם, אומר פרופסור זוסמן, השפעת הכלכלה החדשה על עובדים בלתי מימונים בפרט, ועל פערי השכר בכלל, לא הייתה אחידה במדינות המערב. במדינות רבות לא נפגעה התאגדות העובדים ותוקפם של ההסכמים הקיבוציים ופערי השכר לא התרחבו. מנגד, במדינות אחרות, כמו ארה"ב, בריטניה וישראל, כל התופעות האלו התרחשו. 

 

על פי הדו"ח, קבלני כוח האדם גרמו לירידה נוספת בכושר המיקוח של עובדים חלשים על תנאי העסקתם. לדעת פרופ' זוסמן, חברות כוח האדם הפכו למכשיר לקיבוע שכר נמוך לעובדים בלתי מיומנים, בעלי השכלה נמוכה, וכן לצעירים מאוד או מבוגרים מאוד, נשים, עולים חדשים וכדומה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישראל 2004. עובדים ועניים
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים