עיראק: לפחות 60 הרוגים בשלושה פיגועים
מחבל מתאבד פוצץ מכונית תופת ליד תחנת האוטובוסים המרכזית בעיר השיעית כרבלה; כשעתיים מאוחר יותר התפוצצה מכונית תופת ליד מסגד "האימאם עלי" בנג'ף, המקודש לשיעים. בבגדד נרצחו מירי ממארב שלושה פקידים שעסקו בהכנת הבחירות בחודש הבא בשכונה סונית. המטרה: לערער את היציבות לקראת הבחירות ולעורר מחדש את המתיחות בין הפלגים השונים במדינה
שישה שבועות לפני מועד הבחירות, נהרגו היום (א') בעיראק לפחות 60 בני אדם, ולמעלה מ-120 נפצעו, בשלושה פיגועים שהתרחשו בהפרשי זמן קצרים זה מזה.
הפיגוע הראשון היה בבגדד, שם נרצחו שלושה פקידים שעסקו בהכנת הבחירות הצפויות ב-30 בינואר.
הפיגוע השני אירע בעיר כרבלה, כ-80 ק"מ מבגדד, כשמחבל מתאבד פוצץ מכונית תופת בכניסה לתחנה המרכזית בעיר. על פי אחד הדיווחים, בפיגוע זה נהרגו לפחות 14 בני אדם, ו-52 נפצעו. הפיגוע אירעו לא הרחק ממסגד האימאם חוסיין, הקדוש לשיעים.
כשעתיים מאוחר יותר התפוצצה מכונית תופת בכיכר מרכזית בעיר נג'ף, סמוך למסגד "אימאם עלי", שהוא אחד האתרים המקודשים ביותר לשיעים. הפיגוע אירע כשבמקביל עבר במקום מסע הלווייה של מנהיג שבט מקומי, ולכבודו התגודד בכיכר קהל רב, פקידים בכירים, מנהיגים מקומים ומושל המחוז. על פי הדיווחים, בפיגוע זה נהרגו לפחות 47 בני אדם.
"עמדתי עם המושל וחיכינו להתחלת ההלוויה ואז נשמעו שלושה קולות פיצוץ", אמר מפקד המשטרה, ג'ליב אל ג'זארי, שהוסיף כי הוא והמושל היו כנראה מטרת הפיגוע, אך הם לא נפגעו.
פרשנים ציינו כי הפיגועים בערים השיעיות תוכננו על מנת לפגוע בכמה שיותר אזרחים, ככל הנראה כדי לעורר מחדש את המתחים בין השיעים לסונים בעיראק, ולערער את המצב הביטחוני לקראת הבחירות. לדעת פרשנים, מדובר בניסיון מצד אנשי המיליציות להראות שגם באזורים השיעים - ולא רק באזורים הסוניים - המצב הביטחוני אינו מאפשר את קיום הבחירות.
עובדי בחירות נרצחו בבגדד
הפיגוע בבגדד היה אולי המסר הברור ביותר לשלטונות אודות הבחירות. שלושה פקידים עיראקים שעסקו בהכנת הבחירות הותקפו מן המארב, הוצאו ממכוניתם ונרצחו בדם קר לאור היום, לעיני העוברים ושבים.
הירי אירע ברחוב חיפה בבגדד, שנמצא בלב שכונה סונית וידוע כמוקד של פעילות טרור רבה. לדברי דובר ועדת הבחירות המרכזית, שני כלי רכב ובהם כ-30 אנשי מיליציה חמושים, חסמו את רכבם של חמשת הפקידים, ואז המטירו עליהם אש תופת.
על פי הדיווחים, שלושה עובדים הוצאו מהרכב ונרצחו; שני פקידים שלא נפגעו מהירי הצליחו להימלט. עד ראייה סיפרו שלאחר ההתקפה הציתו החמושים את הרכב, ואז התרחקו לאיטם מהמקום, ולא ניסו אפילו להסתיר את זהותם או את כלי הנשק שלהם.
אתמול הותקף משרד של ועדת הבחירות בעיירה הסונית דוּג'ייל בירי פצצות מרגמה. שני פקידים נהרגו ולפחות שמונה אחרים נפצעו, ביניהם לפחות שישה אנשי המשמר הלאומי העיראקי. פצצת מרגמה נחתה ביום שישי על משרד של ועדת הבחירות בעיר הצפונית כירכוך. המשרד היה סגור אולם השומר נפצע קשה. כמה שעות מאוחר יותר הצליחו שוטרים עיראקים להדוף מתקפה של חמושים על משרד אחר של ועדת הבחירות, כ-60 ק"מ מערבה משם.
משרדי ועדת הבחירות משמשים לצורך רישום מוקדם של האזרחים המעוניינים להצביע בבחירות, ולצורך תידרוך המצביעים אודות הליך ההצבעה, שכן מדובר בבחירות הדמוקרטיות הראשונות בעיראק בהן תהיה לאזרחים האפשרות להצביע עבור מגוון של מועמדים בצורה חופשית, ולא רק עבור מפלגת הבעת' וסדאם חוסיין.
הסונים ביטאו בתקופה האחרונה את התנגדותם הנחרצת לקיום הבחירות, וניסו לחבל בהן בדרכים שונות, מחשש שהרוב השיעי בעיראק יתפוס לאחריהן את עמדות השלטון והפקידות הגבוהה - משרות שבמשך כל שנות משטר הבעת' היו בשליטה סונית.
בתוך כך אישרה חברת אבטחה אמריקנית כי 10 אזרחים עיראקים שהעסיקה נחטפו. ההודעה באה לאחר שסוכנות הידיעות איי.פי שידרה קטע וידיאו בו נראים ארבעה אנשי מיליציה חמושים ורעולי פנים, מאיימים להרוג את עשרת העובדים אם החברה לא תפסיק את עבודתה בעיראק. בצילומים נראו תשעה עובדים כורעים על הקרקע כשעיניהם מכוסות, ועובד נוסף שרוע על הרצפה.