שתף קטע נבחר

הצעה במשרד החינוך: לקצץ בסיוע לשכבות חלשות

האם תוכנית ארגון מחדש במשרד החינוך עלולה להוביל לפגיעה בשכבות מצוקה? על פי אחת הטיוטות הנדונה בימים אלה במשרד, במסמך פנימי שהגיע לידי ynet, נשקל ביטולו של האגף לשירותי חינוך ורווחה (שח"ר), המסייע לאוכלוסיית רווחה בפריפריה. ומה עוד במודל המתוכנן? איחוד מחוזות, העשוי להביא לגל פיטורים. מנכ"לית המשרד תירוש: מדובר באחד ממודלים רבים שדנים בהם

מקצצים לחלשים? גורמים פנימיים וחיצוניים במשרד החינוך שוקדים בשבועות האחרונים על מודל רה-ארגון ובו שינויים מבניים מרחיקי לכת במבנה המשרד, שמשמעותם בין היתר התייעלות ופיטורי עובדים – אבל גם אפשרות של פגיעה בשכבות החלשות בחברה הישראלית.

 

מטיוטה פנימית שהגיעה לידי ynet מישיבה בתאריך 28.11.04, שבה נכחו מנהלת מחוז מרכז, דפנה לב, ממלאת מקום מנהלת האגף לגיל הרך, ד"ר אילנה זילר ומנהל מחוז דרום לשעבר ד"ר איציק תומר עולה מודל המציע בין היתר לבטל כליל את אגף שח"ר לשירותי חינוך ורווחה.

 

אגף שח"ר במשרד החינוך נוסד ב-1974, בעקבות התקפת המחבלים במעלות ושני דו"חות שיצאו באותה שנה - "דו"ח הצוות לגיבוש מדיניות הטיפוח" ו"דו"ח ועדת ראש הממשלה לילדים ולבני נוער במצוקה", שבעקבותיהם קיבלה ועדת השרים לענייני רווחה את ההחלטה להפעיל תוכנית טיפוח חינוכית בפריפריה.

 

ייעודו העיקרי של האגף הוא מתן שירותי חינוך מפצים במסגרות חינוכיות פורמליות ובלתי פורמליות לאוכלוסיות טעונות טיפוח המתגוררות בישובים שהוגדרו על ידי ממשלת ישראל כיישובי רווחה. השירותים ניתנים בעיקרון ללא הגבלת גיל. בין מטרות האגף בשכבות החלשות: הגדלת אחוז מסיימי בחינות הבגרות, הגברת המעקב אחר התלמידים הנושרים ואלה המצויים בסכנת נשירה, ומתן תשומת לב מיוחדת לתלמידים שרמתם הלימודית מצויה בקצוות – דהינו החלשים ביותר והמוכשרים ביותר, משכונות הרווחה והשיקום.

 

אז למה לקצץ, בעצם? לדברי גורם במשרד החינוך, המקורב לנושא, "אגף שח"ר הוא אגף מנופח משאבים וכבר הרבה זמן שוקלים לקצץ אותו".

 

עוד נשקל במסגרת המודל המוצע איחוד של מחוזות: כיום ישנם 7 מחוזות במשרד החינוך: תל אביב, מרכז, צפון, דרום, חיפה, ירושלים ומנח"י - מנהלת חינוך ירושלים. על פי ההצעה יישארו שלושה מחוזות בלבד: צפון, מרכז ודרום שיפעלו לצד המח"א - מנהלי חינוך אזוריים שעליהם ממליץ דו"ח דברת לרפורמה במערכת החינוך. קיצוץ זה במחוזות אף חריף יותר מהצעת תקציב האוצר לשנת 2005, שם ישנה המלצה המתייחסת לאיחוד מחוזות כך שיישארו 5 בלבד.

 

יש להדגיש כי מדובר בנתונים שעשויים עוד להשתנות בהתאם להחלטת מנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש. הרציונל מאחורי שינוי המבנה הארגוני הוא ביטול כפילויות, צמצום תקורות וחיסכון במשאבים. נכון להיום מספר עובדי המשרד עומד על כ-1,700.

 

משרד החינוך: זה אחד מהמודלים הנדונים

 

ועוד בקיצוצים המוצעים: החטיבה הפדגוגית תכלול על פי המודל מדיניות חינוכית, מפמ"רים - מפקח מרכז, חינוך מיוחד, תוכניות לימודים, שפ"י - שירות פסיכולוגי-חינוכי, ומפמ"רים לאגפי הגיל (גיל רך, יסודי, על יסודי).

 

ואלו התחומים שייעלמו על פי המודל מהחטיבה הפדגוגית: חינוך ממלכתי-דתי, חברה ונוער, השתלמויות, תכנון הערכה ומדידה, בחינות בגרות, מנהלת טיולים וקו פתוח לתלמידים. אגפים לביטחון, ושעת חירום, קידום סגל בכיר, ניתוח מערכות מינהל, תלונות ופניות הציבור, נכסים ופרסומים ותנאי שירות.

 

גם מספר המפקחים המרכזים בתוך החטיבה יקוצצו על פי המודל החדש ויישארו בחטיבות הבאות בלבד: תלמידים עולים, מחוננים, זהירות בדרכים, תרבות תורנית וחינוך למבוגרים.

 

מה אומרים במשרד החינוך? מנכ"לית המשרד, רונית תירוש אישרה את קיומה של ההצעה ומסרה בתגובה ל-ynet: "המשרד בוחן מספר מודלים לשינוי המבנה הארגוני. מדובר באחד ממודלים רבים שדנים בהם במשרד". במשרד סירבו להתייחס ספציפית להצעת ביטולו של אגף שח"ר.

 

שר החינוך לשעבר, יוסי שריד, אמר בתגובה: "התוכנית לבטל את האגף היא עוד עדות לניתוק המוחלט של המשרד היום מהשטח, ממצוקותיו ומצרכיו. יוזמת התעתועים היא לא רק לחיסולו של המנוף העיקרי להרמת השכבות החלשות, היא גם תוציא למשרד את הנשמה היתרה שלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המסמך
צילום: מאיר פרטוש
פגיעה בחלשים? (אילוסטרציה)
צילום: מאיר פרטוש
צילום: גבי מנשה
בוחנים מודלים. תירוש
צילום: גבי מנשה
מומלצים