שתף קטע נבחר

תנועת נוער: הצופים של המחשבים

ארגון "נוער מחשבים" רוצה להפוך לצופים של שנות האלפיים. במקום בניית אוהלים לומדים לבנות אתרים, מתכנתים ולא קושרים ולא שוכחים לתרום לקהילה

תנועות הנוער בארץ התמקדו בעבר בפעולות הירואיות בשטח ובהכנה מעשית של הילדים לעולם האמיתי (לימוד קשרים, כיבוי צופי, חימום יתר של קופסאות שימורים במדורות וכו'). תנועת נוער חדשה שקמה בימים אלה מבקשת לעדכן את החזון לשנות ה-2000 ולהכין ילדים לעולם המתוקשב של ימינו. 

 

בארגון "נוער מחשבים", שהוקם ומנוהל על ידי חברת אינטרסקול ובכירים לשעבר במשרד החינוך, לא מלמדים כפיתות, בניית מחסה ארעי או בישול בתנאי שטח. במקום זה, המדריכים מתמקדים בעריכת וידאו, בניית אתרי אינטרנט והימנעות מהידבקות בווירוסים (ממוחשבים, כמובן).

 

"מדובר בפעילות חברתית, שמיועדת לילדים חובבי מחשבים, שבדרך כלל יש להם הרבה ידע בנושא, אבל לרובם אין הרבה חברים, והם כמעט

 לא יוצאים מהבית אחר הצהרים. זה מאפשר להם להכיר חברים חדשים, עם תחומי עניין דומים", הסביר ל-ynet ראובן גרימברג, מנהל ההדרכה בארגון ובחברת אינטרסקול.

 

הארגון הוקם כבר לפני חמש שנים אך בקרוב מקווים היזמים כי יהפוך לעמותה רשומה, מעמד שיאפשר לה "להרשם כתנועת נוער של ממש, כמו הצופים". 

 

קרבה לא וירטואלית

 

יוזמי הרעיון הם ד"ר יוסי לוי, לשעבר מנהל מחוז ת"א והצפון במשרד החינוך, ובני פיינשטיין, לשעבר מראשי האגף לתוכניות לימודים במשרד, וכיום מבעלי אינטרסקול. מנהל הארגון הוא ראובן שמעיה, לשעבר סמנכ"ל רשת עמל ומנהל המרכז הפדגוגי הטכנולוגי של הרשת.

 

"נוער מחשבים" פועלת בכ-10 מוקדים ברחבי הארץ, בהם בערים כפר סבא, רמת גן, תל אביב, רמלה, נס ציונה, רחובות, אשדוד, גדרה ויבנה. בעתיד הקרוב צפויים להיפתח סניפים גם בראשון לציון, הרצליה ועוד. "אנחנו פועלים בשיתוף העיריות, והמימון לפעילות מגיע גם מהרשות המקומית, גם מתרומות וגם מהילדים עצמם", אמר גרימברג.

 

התנועה פונה לקהל של תלמידי כיתות ג'-י' ומונה כיום כ-300 ילדים, המחולקים לקבוצות של 15-20 ילדים. בין הנושאים הנלמדים: מולטימדיה (עריכה ועיצוב גרפי, אנימציה, עריכת מוזיקה), תיכנות (בשפות Visual Basic ו-++C), רובוטיקה, עיתונות דיגיטלית, עיצוב ובניית אתרים באינטרנט (פלאש ושפות HTML, JS, VB). 

 

דמי החברות עומדים על 100 שקלים בחודש, במשך שמונה חודשים, ומכסה פעילות של 25 פגישות בנות שעתיים כל אחת.  בסוף השנה נערך כנס ארצי של כל התנועה, ובו מתקיימות הרצאות של חברות מחשבים מרכזיות בארץ. גרימברג מציין כי התשלום מינימלי, הדומה לסכום שנגבה בצופים.

 

אין רווחים מפליגים

 

על פי גרימברג, אין בעסקי תנועות הנוער רווחים יוצאי דופן, ועל פניו נראה, כי יותר מהכל, מדובר בגופים שחשים מחויבות לקהילה. "ד"ר לוי חיפש מקום להמשיך את הפעילות שבה עסק במשרד החינוך, ורצה לקרב את נושא הטכנולוגיה לתלמידים, וכך, יחד עם פיינשטיין יצר את התנועה. כולנו יחד מכוונים את תכני התנועה ואת היעדים שלה", אמר והוסיף כי "דמי ההרשמה שנגבים מהחניכים לא יוצרים רווח לחברה, בסך הכל מדובר על פרויקט גדול, שברובו ממומן על ידי אחרים, ועיקרו תרומה לקהילה".

 

"בעבר שיתפנו פעולה עם ילדי ניצ"ן, ערכנו מבצע של תיקון מחשבים ותרומה שלהם לעירייה, והשנה, לדוגמה, אנחנו עובדים בסניף של נס ציונה על פרויקט משותף עם המרכז לכלבי נחיה", סיפר גרימברג. פרויקטים נוספים כוללים למשל סיוע למובטלים בחיפוש עבודה באינטרנט, הקמת אתרים למוסדות וארגונים, חניכה והדרכה של ילדים אחרים ועוד.

 

הפרויקטים עצמם נבחרים בשיתוף החניכים, ושמים דגש על היבטים שונים בחיי הקהילה, החל מאיכות הסביבה, עבור בשיתוף פעולה עם אגודת איל"ן וכלה ביצירת אתר למען עיוורים. הפעילות עצמה, נציין, מתקיימת באשכולות פיס באיזור ההדרכה.

 

סדנאות של אינטרנט נבון 

 

נוסף על פעילות זו, מקיימת אינטרסקול סדנאות של "אינטרנט נבון", הפתוחות לקהל הרחב ללא תשלום, ובהן נלמדים היבטים שונים של מיחשוב אישי, תוך התמקדות בהתמודדות עם הסכנות שטומנת בחובה הרשת. "זה נוצר עקב דרישה של ההורים והילדים בשטח, ומטפל גם בנושאים של אלימות ברשת, וגם בכל מה שנוגע לדואר זבל או וירוסים" הסביר גרימברג.

 

בסדנאות, המתקיימות בשיתוף עמותת אשנ"ב ואיגוד האינטרנט הישראלי, לומדים בני כל הגילים, והן כוללות מצגות, הסברים ודיונים לגבי אלימות ובריונות ברשת, מסחר לא חוקי, סמים ועוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
להכין את הילדים לחיים האמיתיים. אילוסטרציה
צילום: סי די בנק
מומלצים