שתף קטע נבחר

הרמטכ"ל: רק ב-4 תחקירים חיילים שיקרו

במהלך דיון שערכה ועדת חוץ וביטחון בסוגיית התחקירים המבצעיים, דיווח רב אלוף יעלון כי רק בארבעה תחקירים שנעשו בארבע השנים האחרונות, נמצאו חיילים לא דוברי אמת. שריד דחה את הנתון: "הרמטכ"ל החליף ארבע פעמים את גרסאותיו. יש להוציא את התחקירים מידי צה"ל"

"רק בארבעה תחקירים מתוך למעלה מ-950 שנערכו בצבא ב-4 השנים האחרונות נמצאו חיילים שאינם דוברים אמת",  כך אמר הבוקר (יום ג') הרמטכ"ל, רב אלוף משה (בוגי) יעלון, בוועדת חוץ וביטחון של הכנסת, שדנה בנושא התחקירים המבצעיים בצה"ל.

 

במהלך הדיון הוצגו לרמטכ"ל נתונים אודות תחקירים צבאיים שביצע צה"ל ובהם העידו חיילים עדויות שקריות. הרמטכ"ל טען כי יש להשאיר את התחקירים בידי צה"ל ולא להעבירם לידי גורמים חיצוניים. לדבריו, "מאות תחקירים אחרים הוכיחו את עצמם ככלי יעיל לבדיקת נסיבותיו של אירוע". 

 

לדברי הרמטכ"ל, "המשך התחקיר המבצעי חיוני לצה"ל, ואין כוונה לטאטא את האמת מתחת לשטיח". עם זאת, במהלך הדיון הביע הרמטכ"ל תרעומת כנגד האווירה הקשה שקיימת, לדבריו, בציבור הישראלי נגד חיילי צה"ל. 

 

 

ח"כ יוסי שריד פסל את הנתונים אותם הציג הרמטכ"ל בוועדה ואמר כי הוא אינו מקבל את המספר 4 אותו אמר הרמטכ"ל. לדעתו כל התחקירים שמבצע צה"ל הם שקריים כי לחיילים ולבני אדם בכלל יש נטייה לשקר בתחקירים אישיים.

 

"הרמטכ"ל עצמו החליף ארבע פעמים את גרסאותיו", אמר שריד, "אם הוא כל כך מבולבל אז מה יאמרו היתר. יש להוציא את התחקירים מידי הצבא ולהעביר אותם לידיים חיצוניות ואמינות".

 

יושב ראש הוועדה חבר הכנסת יובל שטייניץ, אמר בדיון כי על צה"ל לקבוע קריטריונים ברורים לדרך בה ינוהל תחקיר מבצעי. לדבריו, "יש לבדוק את האופן בו מנהלים תחקירים ולקבוע באילו מקרים ינוהלו התחקירים על ידי גוף חיצוני ומתי על ידי צה"ל עצמו. חשוב להשאיר את התחקירים בתוך הצבא, אך יש לעזור לצבא לבדוק את עצמו".

  

ח"כ רן כהן אמר כי יש להגדיר וידוא הריגה כעבירה פלילית. "יש להחמיר בניהול חקירות ובענישה כדי להלום את הכרזתו של הרמטכ"ל שהוא רוצה צבא השומר על מוסר לחימה ראוי. אם הרמטכ"ל רוצה צבא מוסרי על צה"ל לקבוע בחוק השיפוט הצבאי כי וידוא הריגה הוא עבירה פלילית חמורה שדינה עונש כבד ולהטמיע זאת במפקדים" אמר ח"כ רן כהן.

 

עוד אמר ח"כ כהן כי צה"ל חייב לכלול אזרחים מומחים בצוותי החקירה של אירועים מורכבים שיש בהם קורבנות אם ברצונו לא רק לרדת לשורש האמת אלא שיהיה לכך גם ביטוי באמינות ציבורית. אסור לצה"ל לחכות ללחץ ציבורי כדי לפתוח בחקירה פלילית עליו ליזום אותה בעצמו".

 

בסוף הדיון סוכם כי ועדת המשנה, בראשות חבר הכנסת עמרי שרון, תדון ברעיון לפיו לאחר כל אירוע תקום ועדת מומחים צה"לית, שאינה קשורה לגזרה בה ארע המקרה, והיא זו שתערוך את התחקיר.

 

"התחקיר המבצעי בפרשת וידוא ההריגה - כשל"

 

רק לפני מספר שבועות התייחס הרמטכ"ל לתחקיר שנערך למפקד הפלוגה הנאשם בפרשת וידוא ההריגה בילדה הפלסטינית, ואמר: "העובדה שלא יכולנו בתחקיר המבצעי למצות את מלוא האמת היא כשל חמור". עם זאת התעקש הרמטכ"ל כבר אז כי אין להוציא את התחקירים מידי צה"ל.

 

רא"ל יעלון אמר: "אני חושב שדווקא אירוע גירית מוכיח כי יש לנו כלים טובים לחקור. גם התחקיר המבצעי - אין לו תחליף". לדבריו, "שום חקירה חיצונית מלווה במשפטנים ועורכי דין לא תביא לחקר האמת, אלא להיפך. חשוב לנו קודם כל לחקור את האמת כדי להפיק לקחים. אם יש בעיה כפי שהיתה בתחקיר המבצעי של גירית, שהבנו שמישהו איננו דובר אמת, יש לנו את הכלי הנוסף והוא חקירת מצ"ח שאמורה לחשוף את זה בכל האמצעים. לכן אני חושב שיש לנו כלים מספיק טובים כדי לחקור ולטפל בבעיות". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
התחקירים הוכיחו עצמם כאמינים. הרמטכ"ל
צילום: דובר צה"ל
צילום: תומריקו
להעביר את התחקירים לידיים אמינות. שריד
צילום: תומריקו
מומלצים