שתף קטע נבחר

סיכוני הרכיבה על אופניים: מעקרות ועד סרטן האשכים

רכיבה על אופניים היא ספורט מהנה, אולם עלולה, במקרים של רכיבה מרובה, לגרום להפרעות קשות באיזור איברי המין. פגיעה בפוריות, הפרעות בזרימת הדם, ואפילו סרטן. איך להימנע, ואיך לזהות כשיש בעיה? מדריך

מיליונים ברחבי העולם רוכבים על אופניים, ספורט שנקשר לבריאות ואיכות חיים, לבד מהיותו כלי תחבורה זמין יעיל וזול. אלא שעל אף היתרונות המגנים על הלב, מונעים סוכרת ושבץ, הרכיבה עלולה להיות מסוכנת, לפגוע בפוריות, ובמקרים מסוימים אף לגרום לסרטן הערמונית והאשכים.

 

הנזקים נגרמים בדרך כלל מרכיבה מקצועית על אופניים המערבת שעות רבות של רכיבה, מעל 400 קילומטרים בשבוע. לדברי ד"ר אילן ליבוביץ, מנהל המחלקה לאורולוגיה בבית החולים מאיר, שתי הפגיעות השכיחות ביותר הן פגיעה תחושתית באיזור איברי המין והפרעה בתפקוד המיני. "הפגיעה התחושתית באיברי המין תהיה לרוב התסמין הראשון של הנזק", מסביר ליבוביץ, "המדובר בפגיעה שכיחה ממנה עלולים לסבול עד 90 אחוז מהרוכבים. עד כרבע מהרוכבים יסבלו מפגיעה בתפקוד המיני שתלווה גם בהפרעה בתחושה".

 

המנגנון הגורם לנזקים אלה ידוע ונובע מן המהלך האנאטומי של העצב וכלי הדם המזינים את איזור איברי המין: במהלך הרכיבה העצב וכלי הדם חשופים ללחץ ומתיחת יתר הגורמים לנזק מצטבר שתוצאתו היא פגיעה בתחושה ובתפקוד המיני. מידת הלחץ והמתיחה המופעלים על העצב וכלי הדם בזמן הרכיבה, וחומרת הנזק הנגרמת כתוצאה מכך, מושפעים במידה רבה מגורמים נשלטים.

 

  • תכונות ומבנה האוכף עליו יושב הרוכב: האוכף באופניים המיועדים לרכיבה ספורטיבית ותחרותית הוא קטן, צר, בעל "חרטום" מאורך ונוקשה. בשל תכונות אלה מופעל לחץ חזק וממוקד על מבנים יחודיים באגן, מה שגורם לעצב ולכלי דם פגיעים לסבול במיוחד.

 

  • היחסים בין חלקי האופניים: הפרש הגובה למשל, בין הכידון לאוכף, או גובה האוכף, משפיעים על מידת המתיחה של העצב.

 

  • סגנון הרכיבה: רכינה קדימה בעת הרכיבה, פופולרית מאוד אצל הרוכבים התחרותיים משום שהיא יוצרת מבנה אווירודינמי יותר של הרוכב. אלא שבו בזמן היא מפעילה יותר מתח על העצב ופוגעת בו.

 

  • רכיבה ארוכה ללא הפסקות: מגדילה גם היא את הסיכון לפגיעה. במידה שאכן חלה פגיעה שנגרמה כתוצאה מהרכיבה, ככל שמשך הרכיבה ארוך יותר כך תחמיר הפגיעה. רוכבים כבדים נמצאים בסיכון מוגבר משום שהם מפעילים יותר לחץ על העצב וכלי דם בגלל משקלם. החלפת האוכף לכזה בעל תכונות אורולוגיות משופרות הוא אחד הצעדים הראשונים המומלצים כחלק מהטיפול המניעתי בבעיה.

 

למרות החסרון האווירודינמי, ממליץ ליבוביץ להימנע ככל האפשר מרכינה קדימה תוך כדי הרכיבה או לפחות להפחית את פרקי הזמן בתנוחה ה"מסוכנת". בחלק מן הזמן מומלץ להתרומם מעל האוכף ולדווש בעמידה על מנת להפיג את הלחץ הרציף על איברי האגן.

 

מומלץ לעצור להפסקות מרובות ככל האפשר ולהימנע מרכיבה רציפה וארוכה, במיוחד אם הרוכב חש תוך כדי הרכיבה שהוא סובל מהפרעות תחושתיות כגון נימול באיזור איברי המין (האיזור הגניטלי). בנוסף לפגיעות השכיחות הללו, עלולים הרוכבים לסבול מבעיות נוספות, נדירות יותר, במערכת המין והשתן:

 

  • פריאפיזם: זיקפה ממושכת לא פיזיולוגית, עלולה להתפתח עקב חבלות קטנות חוזרות הגורמות לקרעים בכלי הדם המספקים דם לפין.

 

  • פגיעה בפוריות: הפעילות הגופנית המאומצת, לבישת בגדי לייקרה לא מאווררים והמגע ההדוק בין כיסי האשכים לאוכף גורמים להתחממות כיס האשכים, והחום הגבוה מטמפרטורת הגוף הנורמלית עלול לפגוע בייצור הזרע באשכים.

 

  • סרטן ערמונית: אצל חלק מהרוכבים נמצאה עליה בחלבון בדם הקרוי PSA. חלבון זה הוא מדד לאבחון מוקדם של סרטן הערמונית, והיא מחייבת בירור אורולוגי.

 

גם נשים רוכבות אופניים אינן פטורות מנזקי הרכיבה. גם הן עלולות לסבול מהפרעות בתחושת האיזור הגניטלי, הפרעות בהטלת שתן וגם הפרעות בתפקוד המיני בשל מהלך של סיבי עצב וכלי דם הדומה לזה שאצל הגברים.

 

האם עדיף להימנע מרכיבה לאור הסכנות? "לחלוטין לא", חורץ ליבוביץ, "אבל חשוב להיות מודעים לסכנות ולמנוע אותן על ידי רכיבה נכונה. עדיף לפצל את הזמן אם רוכבים מעל לשלוש שעות בשבוע, ואם קיימות תלונות רלוונטיות שעיקרן פגיעה בתפקוד המיני, פגיעה בתחושה באיזור איברי המין, או בעיות פוריות שמתגלות, כדאי לפנות לבדיקת אורולוג".
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אופניים. בעיות אצל המכורים
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים