שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

האם האמריקנים יכלו להזהיר מפני הצונמי?

מדענים אמריקנים הבחינו במכשירים השונים ברעש האדמה החזק, ובצונמי שנוצר לאחר מכן, אולם לא העבירו אזהרה בעניין לאזורים שנפגעו באסיה. ראש המרכז לאזהרות בפני צונמי באוקיינוס השקט, ד"ר צ'ארלס מקרירי: "בספר הכתובות שלנו לא מופיע איש מחלק העולם שנפגע, כך שלא יכולנו ליצור קשר"

האם מדענים אמריקנים יכלו להזהיר מפני הצונמי ולהציל חיים? השאלה הזו אינה מרפה, גם בחלוף ימים מהאסון הכבד. העיתונים האמריקנים המשיכו גם היום (ד') לעסוק בסוגייה הזו. הנחשול שפגע באינדונזיה, תאילנד, הודו וסרי לנקה אותר במערכות הסייסמולוגיות האמריקניות. מדענים אמריקנים אמרו שלא היה ביכולתם להזהיר את הממשלות באזור האסון, למרות שהצונמי היכה בחופים קרוב לשעתיים וחצי לאחר רעידת האדמה החזקה באי סומטרה באינדונזיה.

 

 

ד"ר צ'ארלס מקרירי, ראש המרכז לאזהרות בפני צונמי באוקיינוס השקט, הממוקם בהונולולו, אמר: "ניסינו לעשות משהו, אולם לא היה באפשרותנו להוציא אזהרה". לדבריו, "בספר הכתובות שלנו לא מופיע איש מחלק העולם שנפגע, כך שלא יכולנו ליצור קשר".

 

מדענים אמריקנים אמרו ל"וושינגטון טיימס" כי הם ידעו שגלים קטלניים עלולים להגיע במהירות לחופי אסיה לאחר רעידת האדמה, אולם לא היתה להם כל דרך להתריע מפני האסון. "ידענו שהייתה רעידת אדמה, והוצאנו מבזק 15 דקות לאחר מכן, אולם העוצמה של רעידת האדמה היתה 8.0 בסולם ריכטר בהתחלה, וזה לא בטוח שרעידה בעוצמה כזו יכולה לחולל צונמי", אמר בהונלולו ג'ף לה-דוס, ראש המחלקה של האוקיינוס השקט בשירותים המטאורולוגיים האמריקניים, וראש תוכנית הצונמי האמריקנית.

 

לדבריו, "התפקיד שלנו הוא לא לנחש, לכן לא ניחשנו שיהיה צונמי. נודע לנו על הצונמי מדיווחים בתקשורת בנוגע לקורבנות בסרי-לנקה שעתיים וחצי לאחר רעש האדמה". לדברי לה-דוס, לא היו נתונים נוספים, מכיוון שאין מרכז להתרעה מפני צונמי באוקיינוס ההודי.

 

לעומתו, קן האדנט, גיאופיזיקאי מהמרכז הגיאולוגי האמריקני בפסדינה, קליפורניה, היצר על היעדר האינפורמציה בקרב משרדים פדראליים, שיכלו אולי להתריע מפני האסון. "יש תמיד תיסכול בכך שאתה יודע שאפשר היה לעשות משהו, ובמקרה הזה, היה פוטנציאל להזהיר אנשים בסרי-לנקה ובדרום מזרח הודו, ולהציל חיים של אנשים רבים, אם מערכת התרעה מתאימה היתה מותקנת".

 

הודו הפכה למדינה הראשונה שנפגעה באסון שאישרה היום הקמת מערכת התרעה בפני צונמי, זאת למרות המחיר הרב הכרוך בכך והעובדה שייתכן שלא יהיה שימוש במערכת למשך דור אחד או יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצונמי בפוקט, תאילנד
צילום: רויטרס
הצונמי בסרי לנקה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
קרובי הרוגים בשריפת גופות בתאילנד
צילום: רויטרס
מומלצים