שתף קטע נבחר

סקירה: תוכנות האנטי וירוס החדשות

הדור הבא של תוכנות האנטי וירוס מבטיח להגן על המחשב מפני תולעים, סוסים טרויאנים ותוכנות ריגול מציקות. רועי שלומי לקח את האנטי וירוסים המוכרים למבחן דרכים, והנתונים מפתיעים. מי לא עומד במשימה, מי מצטיין בביצועים אבל יתיש אתכם בהתקנה, ואיפה מוצאים אנטי וירוס משובח שלא עולה כסף

גלישה באינטרנט בלי שימוש בתוכנת אנטי וירוס מעודכנת היא מתכון בטוח לצרות. אבל באיזה אנטי וירוס לבחור? על המדפים בישראל אפשר למצוא כמה מתוכנות ההגנה הפופולריות בעולם. כולן מבטיחות להוות חומת מגן מבוצרת וחכמה למחשב. אבל מי תתאים?

 

למעשה, כיום אין כבר וירוסים במובן הקלאסי של המילה - תוכנות שמשנות את התוכנה שהדביקו, ומעבירות את הגירסה המעוותת הלאה - אלא רק וירוסים מסוג תולעת, המתבטאים לרוב בהודעות דואר מציקות, שעוברות כמגיפה בין המשתמשים. תולעים זדוניות יותר גורמות נזק למחשב או יוצרות עומס על האינטרנט בשל מתקפה משולבת.

 

אף שעברו יותר מ-20 שנה מאז נולד וירוס המחשב הראשון, טכנולוגיות האנטי וירוס עדיין מפגרות מאחור. בכל מתקפה של תולעת חדשה, נתפסות חברות האנטי וירוס עם המכנסיים למטה - ומשמיעות קול אזעקה רק אחרי שההתקפה כבר בעיצומה. בימים של רגיעה, עוסקים מרכזי המעקב שלהן בבדיקה מתמדת של קבצים חשודים הזורמים אליהם מכל העולם.

 

במידת הצורך, מופצים למשתמשים עידכוני חתימות, המאפשרים לתוכנה לזהות וירוסים נוספים. תהליך זיהויו של כל וירוס אורך זמן, ובינתיים נותרים המשתמשים עם הגנה חלקית בלבד.  

 

המטרד המרכזי: תוכנות ריגול

 

הגולש הממוצע דווקא לא מותקף מדי יום בעשרות אלפי הווירוסים שתוכנות האנטי וירוס יודעות לסרוק. המחשבים שלנו חשופים למזיקי אינטרנט כמו תוכנות ריגול, פירסום, ותוכנות שמתחברות מעצמן לכל מיני אתרים. דווקא כאן מתגלה חולשתן של תוכנות האנטי וירוס: הן לא מצליחות לעקוב אחרי המהירות המסחררת שבה מופיעים המזיקים.

  

קשה לבחון תוכנות אנטי וירוס, כיוון שאין מדד מוסכם לגבי מהימנותן. חלק מהמבחנים בוחנים את עירנותן לווירוסים ידועים, אחרים בוחנים את עירנותן לווירוסים לא מוכרים, או את מהירות הסריקה. מבחינתנו, מה שחשוב, בסופו של דבר, זה שהמחשב יהיה נקי. מכיוון שווירוסים כבר קשה למצוא היום באינטרנט, החלטנו להתמקד דווקא באופן שבו האנטי וירוסים נלחמים ב-Spyware ו-Adware.

 

התקנו על המחשב כמה מתוכנות ההגנה הפופולריות בשוק הישראלי, וביצענו סריקות. במקביל ביצענו סריקה עם תוכנת Adware, שמתמחה בגילוי מרגלים שכאלו. ההבדלים בין הביצועים שהפגינו התוכנות השונות הפתיעו גם אותנו. חשוב להדגיש: בכל המקרים השארנו את הגדרות התוכנות בברירת המחדל שלהן, כפי שרוב המשתמשים היו עושים. לא שינינו אפשרויות שייתכן ויכלו לזהות יותר מזיקים, אך דורשות התערבות ומיומנות מצדו של המשתמש.  

 

נורטון: מצפים ליותר 

 

Norton Internet Security 2005, חבילת ההגנה הפופולרית בעולם, מספקת את הסחורה מבחינת הגנה - אבל ציפינו ליותר. סימנטק מקפידה להציג מדי שנה עדכונים לתוכנת ההגנה שלה, ולמשתמשים נדמה, משום מה, שתוכנת אנטי וירוס מודל 2004 כבר לא מסוגלת להתמודד עם המזיקים של 2005. טעות: אם עוקבים אחרי העידכונים השנתיים מגלים, שבארבע השנים האחרונות החברה לא הציגה חידושים מרעישים בתחום טכנולוגיות זיהוי הווירוסים. ישנם אמנם כלים לטיפול בספאם, או הגנה משופרת על הפרטיות, אבל נראה שמבחינת מנוע האנטי וירוסים הבסיסי - היא אינה מציעה פריצת דרך.

 

זאת ועוד: ההתקנה ארוכה ומייגעת, ואחרי ההתקנה וההפעלה מחדש של המחשב, קופץ חלון, שמציע עדכונים לתוכנה. הסכמנו - והתוכנה החלה בתהליך הורדה של עידכון בגודל 30 מגהבייט. חיכינו בסבלנות, שוב הפעלנו מחדש את המחשב, ואז המליצה התוכנה על עוד עידכון אחד. רק אחרי שהורדנו עוד קובץ קטן, וביצענו Restart בשלישית הסתיים העניין.

 

סימנטק אמנם לא מציעה חידושים במימשק, אך בסך הכל המשתמש מרגיש איתה בנוח: האפשרויות הבולטות, כמו סריקה או הצגת מצב המערכת מבחינת אבטחה, ברורות ובהירות. חלונות ההודעה של סימנטק קופצים מדי פעם ליידע אותנו על התראות שונות במהלך הסריקה.

 

סימנטק אכן זיהתה חלק מהמזיקים במחשב שלנו. בחלון הסריקה הסופית מצאנו קישור קטן לחלון המציג תוצאות נוספות של תוכנות לא מזיקות, שם גילינו מזיקים נוספים. ראוי היה לאחד את החלונות הללו לחלון אחד, כדי למנוע מהמשתמש הממוצע לפספס את הקישור הנוסף. אגב, אף שהתוכנה של סימנטק מצויידת בפיירוול, היא איפשרה, משום מה, להתקין תוכנות הנושאות מזיקים באופן חופשי לחלוטין.

 

מחירה של החבילה 319 שקלים כולל מע"מ, ואם אתם מעוניינים רק באנטי וירוס, תשלמו 219 שקלים. זקוקים לתמיכה? תוכלו למצוא אותה באתר האינטרנט של סימנטק באנגלית. אם בהתקנה עסקינן, גם המשווק שממנו רכשתם את התוכנה יוכל לעזור לכם. כאן מגיעה לסימנטק מילה טובה: התוכנה שלה היא היחידה שמגיעה עם חוברת הוראות בעברית. 

 

מקאפי: ככה לא בונים חומה

 

McAfee Internet Security Suite 2005 היא המתחרה הגדולה של נורטון. התוכנה של מקאפי מציעה חבילת הגנה משולבת למחשב הביתי, הכוללת אנטי וירוס, פיירוול ועוד כלים כמו אנטי ספאם והגנה מפני תוכנות ריגול. ההתקנה היתה קצרה, אף שהתוכנה מוסיפה לשולחן העבודה חמישה אייקונים. כאשר ניסינו לעדכן אותה, מתברר שהעדכונים מחייבים רישום, ולכל אחד מרכיבי החבילה נדרש עידכון נפרד.

 

הממשק של מקאפי מצוייד במיטב השכלולים האחרונים, כולל התראה על התפשטות וירוסים ברחבי האינטרנט, או הגדרות, שמאפשרות לשנות במקצת את המאפיינים הבסיסים של התוכנה. אלא שכמו נורטון, גם מקאפי לא מנעה מאיתנו להתקין תוכנות מזיקים שונות במחשב. הפעלנו את סריקת הוירוסים - מקאפי זיהתה חלק מהתוכנות שהתקנו.

 

כשהתחלנו להריץ את AdAware על מנת לבדוק מה היא מזהה, ציפתה לנו הפתעה לא נעימה: אף שאנו אמורים להיות מוגנים באמצעות פיירוול של מקאפי, הופיעה על מסך המחשב הודעת הכיבוי המפורסמת, המזוהה עם התולעת בלאסטר. באופן מוזר, גם לא התאפשר לנו להזיז קבצים במחשב או לשנות את שמותיהם. רק לאחר אתחול של המחשב וניקוי באמצעות AdAware, חזר הכל לפעול כשורה. 

 

מדובר בליקוי חמור: מתקפה כזו כלל לא אמורה להתרחש כאשר חבילת הגנה מותקנת במחשב. 

 

גם בכל מה שקשור לממשק המשתמש יש למקאפי מה לשפר: נראה כאילו מישהו תפר חמש תוכנות יחדיו, במקום לאחד אותן בצורה טבעית יותר. התענוג כולו יעלה לכם 199 שקל, כאשר את התמיכה תאלצו לקבל מאתר התמיכה באנגלית של מקאפי.

 

קספרסקי: הכוח הרוסי

 

Kaspersky Anti-Virus 5.0 היא תוכנה מפתיעה, שמגיעה מרוסיה ונחשבת לחביבת ההאקרים. משתמשי המחשב הכבדים מעריכים את היכולות שלה דווקא באיתור וירוסים לא מוכרים. אף שבמבחני האנטי וירוסי העצמאיים קספרסקי זוכה לציונים גבוהים, למרבה האכזבה היא לא זיהתה אף אחת מתוכנות הריגול שהותקנו במחשב שלנו, גם לאחר סריקה ממושכת. נראה, אם כן, שאף שווירוסים היא יודעת לאתר - היא זקוקה לחיזוק במלחמה במזיקים. זו בעיה, מכיוון שהמשתמש הממוצע רוצה לסמוך על האנטי וירוס שלו בעיניים עצומות ולא להפעיל תוכנה נוספת עבור מרגלים למיניהם.

 

קספרסקי מציעה גם תכונות בסיסיות של סריקת דואר אלקטרוני, והיא היחידה שטורחת להציג על המסך הערכת זמן משוערת לסיום הבדיקה. יתרון נוסף מתבטא במחיר האטרקטיבי: 99 שקל בלבד. קספרסקי לא מציעה תמיכה בעברית, אלא רק באנגלית באמצעות הטלפון, הדואר האלקטרוני או אתר החברה.

 

אפשר גם בחינם

 

לא חייבים לשלם על תוכנת אנטי וירוס. חברות קטנות, המבקשות להרגיל את המשתמשים לתוכנות שלהם, מציעות אותן בחינם. הנה כמה דוגמאות:

 

  • AVG - התוכנה החינמית הפופולרית ביותר. היא כוללת עדכונים שוטפים, סריקה בזמן אמת, הגנה לדואר האלקטרוני, ניהול של קבצים נגועים ואת כל הכלים המקובלים, כמו תוכנת אנטי וירוס בסיסית. AVG מגיעה בקובץ התקנה של 7 מגהבייט בלבד ולא נחשבת לזוללת משאבים.

     
  • Avast - חברת Alwil מציעה גרסאות בתשלום, שהן מוסמכות ועוברות מבחנים חיצוניים, ובנוסף - גירסה חינמית למשתמשים ביתיים. ב-Avast ההורדה כרוכה ברישום קצר, אך הוא חד פעמי. גם כאן אפשר למצוא סורק בזמן אמת, סריקת דואר אלקטרוני, עדכונים שוטפים, וכל מה שאנטי וירוס צריך. Avast מגיעה בקובץ התקנה של 8 מגהבייט בלבד.

     
  • ClamAV - גם קהילת הקוד הפתוח נרתמה לעניין, ופיתחה אנטי וירוס חופשי ופתוח לחלוטין בשם ClamAV. היכולות שלו עדיין מצומצמות ולכן הוא מומלץ בינתיים למקצוענים בלבד, שיודעים מה הם עושים. חלק מחברות האנטי וירוס מאשימות את הפרויקט הזה בגניבת חתימות אנטי וירוסים מהחברות המסחריות. לדעתן, קהילת הקוד הפתוח לעולם לא תוכל לספק תמיכה למשתמשים. בכל מקרה עדיין מעניין להתרשם מהפרויקט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנטי וירוס של סימנטק. ציפינו ליותר
מקאפי. זיהתה רק חלק מהרוגלות
קספרסקי. טובה בעיקר בווירוסים
מומלצים