שתף קטע נבחר

מה בסמים מדאיג בני נוער? הפגיעה במוח

עם פתיחת שבוע המלחמה בסמים, התפרסמו היום תוצאות סקר שביצעה הרשות הלאומית למלחמה בסמים בקרב נוער, צעירים ומבוגרים. מהסקר עולה כי ישנה יציבות יחסית במידת הנכונות של בני נוער לנסות סמים. הגורם המרתיע ביותר - לא פתיחת תיק פלילי, אלא הסכנה הצפויה למוח

הגורם המרתיע ביותר בני נוער בגילאי 12 עד 18 מלהשתמש בסמים הוא פגיעה בתפקוד המוח.  כך עולה מסקר חדש שביצעה הרשות הלאומית למלחמה בסמים, עם פתיחת שבוע המלחמה בנגע הסמים.

 

ועוד על פי הסקר, צעירים בני 18 עד 30 דווקא חוששים יותר מפתיחת תיק במשטרה. דווקא ירידה בלימודים לא מרתיעה את בני הנוער והצעירים - וגורם זה נמצא במקום האחרון. הסקר, שיוצג היום (ד') בוועדה למלחמה בסמים בכנסת, בוצע בשבוע שעבר והקיף 1,000 נשאלים, מהם 250 בני נוער, 500 צעירים ו-250 הורים לבני נוער. סקר דומה בוצע בשנת 2003.

 

וכך זה נראה במספרים: לשאלה בסקר - "מה הגורם המרתיע ביותר מלהשתמש בסמים?", השיבו 50 אחוז מבני הנוער, 41 אחוז מהצעירים ו-29 אחוז מההורים כי ירידה בתפקוד המוח היא הגורם המרתיע ביותר. הגורם "פתיחת תיק במשטרה" נתפס בעיני 31 אחוז מההורים, 30 אחוז מהצעירים, ו-25 אחוז מבני הנוער כמרתיע. גורמים אחרים כמו שרות בצה"ל, ירידה בלימודים ופגיעה ביכולת הנהיגה זכו רק לאחוזים בודדים.

 

הסקר מעלה עוד כי ישנה עלייה של אחוז בנכונות בני נוער גילאי 12 עד 18 להשתמש בסמים. במקביל, ישנה ירידה מדאיגה של שני אחוזים בקרב בני הנוער שאמרו כי היו מסרבים לו היו מציעים להם להתנסות בסמים.

 

בהשוואה לסקרים קודמים מארבע השנים האחרונות, בהם נשאלו בני הנוער על מידת נכונותם להשתמש בחשיש ובמריחואנה, עולה כי מידת נכונותם להשתמש בסמים אלה נותרה יציבה יחסית, סביב חמישה אחוז. עם זאת, אחוז בני הנוער שמסרב לסמים נמצא בעלייה חיובית - מ-78 אחוז בשנת 2001 בסקר דומה ועד 89 אחוז בסקר הנוכחי. 10 אחוז מקרב הצעירים בגילאי 18-30 יהיו מוכנים להתנסות במריחואנה אם יציעו להם, 8 אחוז נוספים מתלבטים.

 

שאלות נוספות לדוגמה שנשאלו בסקר: לשאלה "האם לדעתך יש להחמיר או להקל בענישה על משתמשים", השיבו 80 אחוז כי הם סבורים שיש להחמיר בענישה כלפי משתמשים בסמים ו-14 אחוז סבורים כי יש להקל או לא להעניש. לגבי אותה השאלה, אך ורק לגבי סם המריחואנה, ענו 66 אחוז מקרב הצעירים, 75 אחוז מבני הנוער ו-68 אחוז מההורים כי יש להחמיר בעונשים.

 

"השקענו מאמץ מיוחד באוכלוסיית הצעירים גילאי 18-30 ובהורים ושם יש הצלחות, לצערי על חשבון בני הנוער", מסביר חיים מסינג, מנכ"ל הרשות הלאומית למלחמה בסמים. "אין לנו אפשרות להשקיע כל הזמן בכל המישורים. עם זאת, תוצאות הסקר ישפיעו על יעדי הרשות לשנת 2005".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים