שתף קטע נבחר

מה עדיף, ביטוח מנהלים או קרן פנסיה?

התשובה ברורה: למרות השם הסקסי ביטוח מנהלים, קרן פנסיה היא המסלול המועדף לחיסכון לגיל הפרישה - בזכות דמי הניהול הנמוכים והתשואה, שברוב המקרים גבוהה יותר מזו של חברות הביטוח; מדריך ליום הפרישה

לפני שאתם מתחילים לקרוא את הכתבה, תעצרו שנייה ותענו לעצמכם על כמה שאלות: האם יש לכם, למשל, חיסכון פנסיוני? אם כן, האם הוא ביטוח מנהלים או קרן פנסיה? כמה דמי ניהול אתם משלמים? מהי התשואה שעשה הכסף שלכם השנה?

 אם הצלחתם לענות על אחת מהשאלות האלו, מצבכם טוב. אם עניתם על שתי שאלות - מצבכם מצוין. אם עניתם על שלוש שאלות, כנראה שאתם לא צריכים לקרוא את הכתבה הזאת, כי אתם כנראה סוכני ביטוח.

 

בישראל יש לא מעט סוכני ביטוח: משהו בין 3,000 ל-5,000 איש מועסקים במקצוע העתיק הזה. האנשים האלה מוכרים לציבור מה שהשחקן ג'ון גודלמן כינה פעם בסרט בארטון פינק כשלוות נפש. הם משווקיםביטחון. אז כשמדובר בביטוח לרכב די ברור מה הצרכים, קל לערוך השוואות בין המוצרים וגם המחיר לא בשמיים, אבל כשמדובר בביטחון שלך שתוכל לחיות בכבוד לאחר היציאה לגמלאות הדבר הולך ומסתבך (יעיד כל מי שהאזין פעם להסברים של אנשי הביטוח על הפוליסה שלו, מה יש בה ומה אין בה ומה משלמים ומה מקבלים).

 

כלום לא ברור, כלום לא ידוע, מה שגורם לכך שרבים מאיתנו מקבלים את אחת ההחלטות החשובות ביותר בחיים כלאחר יד. פנסיה, שיהיה פנסיה, ביטוח, שיהיה ביטוח. חברת מגדל, אז מגדל, כלל, אז כלל. מה שבא בא. נכון, מדובר במכשיר פיננסי מסובך מאוד, שלא פשוט להסביר אותו בכתבה עיתונאית. ובכל זאת, ננסה לענות כאן לפחות על שאלה בסיסית אחת, שרלוונטית לכולנו: מה עדיף - ביטוח מנהלים או קרן פנסיה?

 

האמת היא שהתשובה די ברורה. היום כמעט שאין הבדל בין מוצר הפנסיה לבין מוצר הביטוח. ראשית, אנו מדברים על קרן פנסיה חדשה, כלומר למי שנכנס למעגל העבודה אחרי ינואר 1995. לפני כן היו קרנות פנסיה ותיקות אליהן אי אפשר יותר להיכנס. מדוע מדובר במוצרים דומים? כי בשניהם העובד מפריש בכל חודש חלק מהשכר שלו לגמלאות. בכתבה זו נצא מנקודת הנחה שהעובד מפריש ממילא בכל חודש את אותו הסכום אם יש לו קרן פנסיה ואם יש לו ביטוח מנהלים.

 

התשואה על הכסף

 

היום הפנסיה שמקבל העובד נגזרת מכמות הכסף שיש לו כאשר הוא יוצא לגמלאות. כלומר, אם העובד חסך מיליון שקל בעת היציאה לגמלאות, הפנסיה שלו תשולם מתוך הסכום הזה. כך, למשל, אם הוא בן 67 ותוחלת החיים הממוצעת היא 87, הוא צריך לקבל 20 שנות פנסיה, כלומר 240 תשלומים חודשיים. אם נניח שהכסף לא צובר בכלל ריבית, זה אומר שהוא יקבל בערך 4,170 שקל בכל חודש. לצורך העניין זה לא משנה אם יש לו ביטוח או פנסיה - זה מה שצבר וזה מה שהוא יקבל.

 

מה שמשנה זה האם הוא יגיע למיליון שקל או רק ל-800 אלף שקל. זהו אחד הנתונים החשובים ביותר בהחלטה האם ללכת לקרן פנסיה או לביטוח. בשני האפיקים האלו יש מנהלי השקעות, שמשקיעים בכל חודש את הכספים של המבוטחים בשוק ההון. ככל שהתשואה גבוהה יותר, כך הכסף שיהיה לפנסיונר רב יותר.

 

מפתיע ככל שזה יישמע, בשנים האחרונות קרנות הפנסיה השיגו תשואה טובה מזו של חברות הביטוח. כלומר למי שיש פנסיה - הרוויח. אז נכון, זה נובע מהעובדה שמרבית הכספים שהופנו לפנסיה (70%) זכו לתשואה של כ-5% ריאלית מובטחת מהמדינה, וכספי המבוטחים בחברות הביטוח לא קיבלו דבר. הדבר הזה בוטל, והמדינה מסכימה לסבסד רק 30% מהכסף ובריבית של 4.8%. גם זה משהו, ומעבר לכך - הירידה מ-70% ל-30% היא הדרגתית, ותארך מספר שנים. את שאר הכסף משקיעות חברות הביטוח כמו קרנות הפנסיה באופן פחות או יותר דומה, כלומר קיים סיכוי טוב מאוד שהמבוטחים בקרנות הפנסיה ישיגו תשואה טובה יותר מהמבוטחים בביטוחי החיים. מפתיע? תלוי את מי.

 

דמי ניהול

 

גם אם נצא מנקודת הנחה שקרנות הפנסיה ישיגו אותה תשואה שישיגו ביטוחי המנהלים, עדיין יש להן יתרון חשוב נוסף - דמי הניהול. חברות הביטוח, כמו גם קרנות הפנסיה, גובות מהמבוטחים דמי ניהול. על מה? על זה שהן מנהלות לנו את הכסף באדיקות ובהצלחה מרובה.

 

על פי כללים שקבע משרד האוצר, יכולות חברות הביטוח לגבות דמי ניהול שהם כ-11% מההפרשות החודשיות של העובד ועוד כ-1% מהחיסכון שהוא צובר, בכל שנה. כלומר עובד שמפריש, לשם הדוגמה, 1,000 שקל בחודש לחברת הביטוח, ישלם 110 שקלים מתוכם בכל חודש דמי ניהול שוטפים. כלומר - הוא משאיר רק 890 שקלים לחיסכון שלו. אבל זה לא הסוף: במשך 12 חודשים (בהתעלם מהתשואה) הוא יחסוך 10,680 שקלים. מזה חברת הביטוח גובה עוד 1% נוספים דמי ניהול, כלומר עוד כ-107 שקלים. בסך הכל: 1,430 שקל בשנה הראשונה מתוך 12,000 שקל שהמבוטח הפריש לפנסיה - כמעט 12%.

 

כמובן שככל שהחיסכון של המבוטח גדל עם השנים, ה-1% שגובה חברת הביטוח מתוך החיסכון הוא סכום גבוה הרבה יותר. כך, למשל, אחרי כמה שנים בהן יש לו כבר, נניח, חיסכון של 100 אלף שקל, חברת הביטוח תגבה ממנו 1,000 שקל. אם הסכום מגיע למיליון שקל דמי הניהול מהצבירה מגיעים כבר לכ-10,000 שקל בשנה. כמובן שחברת הביטוח ממשיכה לגבות ממנו 11% מתוך ההפרשות החודשיות שלו. זה הרבה, הרבה כסף.

 

בקרנות הפנסיה המצב שונה - וטוב יותר. על פי כללי האוצר הקרן יכולה לגבות רק 6% בחודש דמי ניהול מההפרשות (בערך חצי ממה שגובה חברת הביטוח) ועוד כ-0.5% מהצבירה, כלומר מהחיסכון וגם זה חצי ממה שגובה חברת הביטוח.

 

אבל זה לא מסתיים בכך: כמו בכל תחום, גם בענף הביטוח אפשר להתמקח, אבל השאלה היא מי עושה את זה. עבור מבוטחי קרנות הפנסיה, למשל, מי שעושה את ההתמקחות הוא עמיר פרץ. ההסתדרות בראשותו אמנם איבדה את השליטה בקרנות הפנסיה, אבל הספיקה לדחוק את הרגל לפני שהדלת נסגרה ונכנסה למשחק. כך פרץ, באמצעות חברה בת של ההסתדרות הנקראת חברים ומרוויחים, הצליח להוריד את דמי הניהול שגובות קרנות הפנסיה ביותר מ-50%. לפי ההסכמים אליהם הגיעה ההסתדרות עם חברות הביטוח הראל וכלל, דמי הניהול בקרנות הפנסיה יעמדו על 2% בלבד מההפרשות החודשיות, כאשר ה-4% הנותרים חוזרים למבוטחי הקרן ברכישת ביטוחים נוספים.

 

מתוך דמי הניהול הנגבים מהצבירה הפחיתה ההסתדרות את שיעורם מ-0.5% ל-0.25% בלבד. בכך היא יצרה רף נמוך מאוד של דמי ניהול, ומאחר שההסתדרות עדיין בעלת כוח רב ויכולה להחליט היכן יהיו מבוטחי מפעל כזה או אחר, מי שרוצה לקבל מבוטחים חייב ליישר קו עם הרף שקבע עמיר פרץ.

 

נכון, אם יש מישהו שדואג לכם במפעל או בחברת ההיי-טק שבה אתם עובדים אולי הם הצליחו לכופף את חברות הביטוח ולהפחית חלק מדמי הניהול שהן גובות, אפילו בחצי. עדיין, דמי הניהול שגובות קרנות הפנסיה נמוכים ב-50%.

 

השורה התחתונה

 

בסופו של דבר, מחצית דמי ניהול ותשואה דומה על הכסף לא משאירים הרבה מקום לספק: קרנות הפנסיה מציעות היום מוצר טוב יותר מזה של ביטוחי המנהלים.

 

לא מאמינים? תבדקו טוב. זו הסיבה, אגב, שחברות רבות במשק מעבירות היום את העובדים שלהן להיות מבוטחים בקרנות פנסיה ולא בביטוחי מנהלים. זו גם הסיבה שכאשר המדינה מכרה את קרנות הפנסיה החדשות שהיו בשליטת ההסתדרות, מי שרכשו אותן היו חברות הביטוח. החברות היו מוכנות לשלם הרבה מאוד כסף בשביל הקרנות האלו. מדוע? כי הן הבינו שהעתיד טמון דווקא בענף הפנסיה, ושביטוחי המנהלים כבר איבדו מזמן את מקסם השווא שלהם.

 

סוכן הביטוח עקיבא קלימן: אילו יתרונות לפוליסות הביטוח

 

מובן שלא כל דבר הוא שחור ולבן. לפנסיה אכן יש יתרונות רבים על ביטוחי המנהלים, אולם חשוב לדעת כי יש דברים רבים הכלולים במסגרת פוליסות ביטוח ואינם קיימים בתוכניות הפנסיה. שאלנו את סוכן הביטוח עקיבא קילמן מסוכנות הביטוח קלע למה כן כדאי לרכוש ביטוח.

 

"היתרון הגדול של קרנות הפנסיה הוא אכן המחיר הנמוך שבו רוכשים את הביטוח", אומר קילמן, אבל צריך להבין שקרן פנסיה לא מבטיחה את הקצבה, וחברת ביטוח כן מבטיחה אותה. אמנם היום המקדמים שלפיהם נקבעת הפנסיה טובים יותר בקרנות מאשר בחברות הביטוח, אולם קרנות הפנסיה יכולות לשנות אותם באופן חד-צדדי, ואילו חברת הביטוח, כיוון שזה חוזה, לא יכולות לשנות. כך, אם למשל תוחלת החיים גדלה מאוד, חברת הביטוח עדיין תיתן למבוטח את מה שהבטיחה לו כקצבה חודשית, ואילו קרן הפנסיה תוריד את הקצבה כדי להתאים אותה לתוחלת החיים".

 

כמו כן, אומר קילמן, אם בודקים את כיסויי הנכות ואובדן כושר העבודה שנותנות קרנות הפנסיה, מגלים שהם הרבה פחות טובים מאלה של פוליסות הביטוח: "ישנם מקרים רבים, כמו תאונות דרכים, תאונות עבודה או פיגועים, שבגינם המבוטחים בקרן פנסיה אינם זכאים לפיצוי, ואילו מי שיש לו פוליסת ביטוח כן זכאי. כמו כן הפיצוי שכבר מקבלים מקרנות הפנסיה במקרה של אובדן כושר עבודה הוא נחות מזה שמקבלים בביטוח. אם אדם צעיר בן 30, למשל, נפגע בעבודה והוא לא יכול לעבוד כל החיים ולא יקבל פיצוי מתאים, זה הרסני מבחינתו.

 

"יתרון נוסף של הביטוח הוא המסלול ההוני. בביטוח ניתן להפריש למסלול שבו מקבלים את הכסף בבת אחת עם היציאה לגימלאות. מחד, יש שם הנאה ממיסוי, כי רווחי ההון אינם ממוסים, ומצד שני אדם שיוצא לפנסיה לפעמים רוצה גם סכום כסף ביד, ולא רק לקבל קיצבה חודשית. ואת זה, לפחות בינתיים, ניתן לקבל רק בביטוח ולא בפנסיה, אם כי האוצר רוצה לבטל את המסלול הזה".

 

לדברי קילמן, גם העובדה שדמי הניהול של קרנות הפנסיה מאוד נמוכים יכולה להיות בעוכריהן. כך, למשל, עם דמי ניהול של 0.25% מהצבירה, הוא אומר, לא בטוח שהמבוטח יכול לקבל שירות כל-כך טוב כמו שהוא יכול לקבל מחברות וסוכני הביטוח. "עם זאת", הוא אומר, "אני סבור שיש גם הרבה יתרונות לפנסיה. מדובר במוצר כולל שיש בו דברים המתבצעים באופן אוטומטי, כמו עדכון כאשר נולד לך ילד נוסף, או עדכון בגין מצב בריאותי". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים