שתף קטע נבחר

קציני החטיבה הבהירו: "מסתייגים עקרונית מסרבנות"

לאחר שקבעו כי "דגל שחור מתנוסס מעל פקודת הפינוי", הגישו קציני המילואים של חטיבת בנימין מכתב שני למח"ט, בו הבהירו כי הם "מסתייגים עקרונית" מסירוב פקודה. סא"ל שדמי ל-ynet: "בסך הכל רצינו להעלות דילמה על פני השטח". בצה"ל בודקים את ההבהרות, לפני שיוחלט אם להדיחם משורות הצבא. גורמים בפיקוד מרכז: הם חזרו בהם מרוב המסרים הבעייתיים

יפזרו את החטיבה? חמשת הבכירים מקרב קציני המילואים של חטיבת בנימין, שחתמו על מכתב הסירוב, נפגשו הבוקר (יום ו') עם מפקדם, אלוף-משנה מיקי אדלשטיין, כדי למסור לו כיצד החליטו לנהוג: חזרה מתוכן המכתב, כפי שנדרשו - או היצמדות אליו, ועמידה בפני איום ההדחה משורות צה"ל.

 

הפגישה במפקדת אוגדת איו"ש החלה בתשע בבוקר. כעבור שלוש שעות הסתיימה, אולם בין חמשת המ"גדים והמח"ט המשיכו להתנהל שיחות. במהלך הפגישה הפקידו הקצינים בידי מפקדם מכתב, בו הבהירו כי הם "מסתייגים עקרונית" מסירוב פקודה. בצה"ל בוחנים את תוכן המכתב, בטרם יוחלט אם לממש את איום ההדחה. גורמים בפיקוד מרכז אמרו ל-ynet כי הקצינים חזרו בהם מרוב הנקודות השנויות במחלוקת, שהיו במכתבם המקורי. ביום ראשון תתקיים פגישה נוספת בין חמשת המג"דים למח"ט, אז גם יבהיר להם אם הם מודחים.

 

"את הצבא הטריד הנושא של סרבנות וסירוב פקודה, והוצגנו בתקשורת כסרבנים", אמר ל-ynet סגן-אלוף במילואים יצחק שדמי, מחותמי המכתב, בתום הפגישה. "הבהרנו למח"ט שאנחנו לא סרבנים. אנחנו לא קוראים לסירוב פקודה ואנחנו נגד כל סירוב פקודה. אבל מצד שני, יש לנו דילמה עצומה שאנחנו רוצים להעלות אותה על פני השטח ורוצים לדעת מה לעשות כדי שאנשים יתנו תשובות. הדרג הצבאי רצה שנחזור בנו מהמכתב. ניסחנו מכתב שמבהיר את עמדתנו".

 

  • המכתב: דגל שחור מתנוסס
  • ההסבר: נקרעים בין אמא ישראל לאבא צה"ל
  • הסערה: דינם כדין הטייסים
  •  

    הקצינים מן החטיבה המרחבית - 34 במספר ובהם שלושה מפקדי גדודים, מרביתם מתנחלים - כתבו אתמול, במכתבם המקורי, למפקד החטיבה: "אנו חושבים שכל הוראה לביצוע התנתקות הנה פקודה בלתי חוקית בעליל, שדגל שחור מתנוסס מעליה. אסור לחייל לבצעה על פי חוקי המדינה ועל פי הקוד הצה"לי.

     

    "אנו דורשים מהמערכת הצבאית שלא לאכוף עלינו לבצע דבר שאמונתנו ומצפוננו מחייבים אותנו שלא לבצעו", כתבו. "נמשיך לשרת את המדינה במילואים ככל שנידרש, בכל משימה הקשורה לייעוד צה"ל – מלחמה באויב והגנה על המדינה". הקצינים, שממלאים משימות של הגנה מרחבית ואבטחת יישובים בגיזרה, הבהירו כי לא יסכימו למלא משימות כלשהן בשעת הפינוי, ולא ילבשו כלל מדים.   

     

    חותמי המכתב הגדילו לעשות, כאשר תקפו את ראש הממשלה ומדיניותו, והטילו ספק בלגיטימיות של מהלכיו המדיניים: "אנו מזדהים עם אישי הציבור הסבורים שראש הממשלה הופך לחלוטין את כוונת בוחריו, דוהר בדורסנות עיוורת תוך שימוש המניפולציות, דוחף תהליך פגום ולא דמוקרטי, כמי שאיבד את הלגיטימציה לדרוש מצה"ל ומחייליו ציות לדרג המדיני", כך כתבו.

     

    האולטימטום

     

    בצה"ל נדהמו מעוצמת הדברים ומגל הסרבנות שנוצר ערב יישום ההתנתקות, והחליטו לעשות מעשה. כבר אתמול, בעקבות פרסום המכתב ב"ידיעות אחרונות", זומנו הקצינים לשיחת בירור אצל אל"מ אדלשטיין, שנתן להם ארכה של 24 שעות לחזור בהם, ולא - יודחו. "ניצלתם את המדים ואת הדרגות לצרכים פוליטיים, זו התנהגות שאינה הולמת קצינים בצה"ל", אמר להם.

     

    הרמטכ"ל, רב-אלוף משה יעלון, הגיב בזעם על נוסח המכתב. הוא דרש מאלוף פיקוד מרכז לזמן את הקצינים לשיחת הבהרה ולהדיחם לאלתר אם לא יחזרו בהם. אף הוא דיבר על ניצול פוליטי של המדים והדרגה. גם שר הביטחון, שאול מופז, התייחס לנושא המכתב בדיון חירום שערך בנושא ההסתה והסרבנות. הוא קרא לנקוט צעדים תקיפים ביותר נוכח התופעה. 

     

    "אם אכן יש תופעה של קצינים, כולל קציני מילואים, שמפריעים לפעולות של מערכת הביטחון, או שעוסקים בפעילות נגדה, צריך ליטול מהם את הזכות לפקד ולשלול את הדרגות שלהם, פשוט להעמיד אותם בפני ועדה, לשלול את הדרגות שלהם ולבדוק את האפשרות להעמידם לדין", כך מופז. הוא ביקש מן הדרג המשפטי - הצבאי והאזרחי כאחד - "שלא לעמוד מנגד" מול גילויי ההסתה והסרבנות.

     

    שרת המשפטים, ציפי ליבני, כינסה אתמול את צמרת משרדה כדי לנסות ולגבש מדיניות אכיפה שונה, שתגבה מחיר כבד מן המטיפים לסרבנות. "אנחנו נמצאים במצב שבו גילויי הסרבנות מקבלים יותר ויותר לגיטימציה, וכשאישי ציבור קוראים במצב הרגיש הזה לסרב פקודה – זו עבירה, ונכון להורות על פתיחה בחקירה", אמרה בתום הפגישה, בה השתתפו היועץ המשפטי מני מזוז ופרקליט המדינה ערן שנדר.

    פורסם לראשונה 07.01.05, 11:55

     

      תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    סא"ל חיים מורד, מחותמי המכתב
    סא"ל חיים מורד, מחותמי המכתב
    צילום: תומריקו
    "העלינו דילמה". סא"ל יצחק שדמי
    "העלינו דילמה". סא"ל יצחק שדמי
    צילום: ערוץ 1
    נשאר בלי הקצינים. אל"מ אדלשטיין
    נשאר בלי הקצינים. אל"מ אדלשטיין
    צילום: דן בלילטי
    ניצול פוליטי של המדים. רא"ל יעלון
    ניצול פוליטי של המדים. רא"ל יעלון
    צילום: דן בלילטי
    לשלול מהם את הדרגות. מופז
    לשלול מהם את הדרגות. מופז
    צילום: יותם פרום
    יותר ויותר לגיטימציה. ליבני
    יותר ויותר לגיטימציה. ליבני
    צילום: גבי מנשה
    מומלצים