שתף קטע נבחר

ממשלת ההתנתקות יוצאת לדרך

השמאל הציל את ממשלת שרון-פרס: 58 ח"כים אמרו "כן" לממשלת האחדות, 56 התנגדו לה ו-6 נמנעו. השרים החדשים הושבעו. "מורדי" הליכוד הצביעו נגד ממשלתם, אף ששרון הכריז על הצבעת אמון בו. יו"ר האופוזיציה החדש לפיד תקף בחריפות את הליכוד והעבודה - וזכה לכינוי "היידר". איתם הופיע בכתום ותקף את אולמרט, שקרא בראיון ל-ynet "לקצץ ידי מתנחלים". לנדאו: "הממשלה הזאת חוקית, אבל עולה ממנה צחנה שקשה לתאר"

על חודם של שני קולות, ממשלת שרון השלישית יוצאת לדרך, עם תשעה שרים חדשים: מליאת הכנסת אישרה הערב (יום א') את ההסכמים הקואליציוניים שנחתמו בין הליכוד לעבודה ויהדות התורה, וכן את צירופם של שמונה שרים מן העבודה ואחד מן הליכוד - אברהם הירשזון.

 

58 תמכו בצירוף השרים, שנשאו הערב בזה אחר זה את שבועת האמונים, לעומת 56 שהתנגדו. 6 נמנעו.

 

באורח חסר תקדים הצביעו רוב "המורדים" בליכוד נגד ממשלתם, והקרע במפלגת השלטון הולך ומעמיק - לקראת פיצול אפשרי של הסיעה. רוב חברי יחד העניקו לשרון רשת ביטחון ותמכו בממשלתו. יוסי שריד נמנע וכך גם מאיר פרוש מיהדות התורה, שהפר את ההסכם עם סיעתו. יוסף פריצקי סגר חשבון עם שינוי והצביע דווקא עם הממשלה.    

 

 

את הדיון פתח ראש הממשלה. הוא ביקש מן הכנסת לאשר את ההסכמים, ולראות בכך הצבעת אמון בו. מייד אחריו עלה לדוכן הנואמים יו"ר שינוי, ח"כ יוסף לפיד, בתפקידו החדש כיו"ר האופוזיציה. הוא תקף בחריפות את הליכוד והעבודה, ש"קברה את ברית הזוגיות ואת ביטול חוק טל ומשתפת פעולה עם הליכוד והחרדים בעקירת לב ליבו של דו"ח דברת. זו ההתנתקות היחידה שמובטחת לנו", אמר.

    

"הקואליציה החדשה עולה למשלם המיסים למעלה ממיליארד שקלים", הוסיף לפיד. "שרון מחמיץ הזדמנות היסטורית לשלטון חילוני. זוהי ממשלת התנתקות מהסיכוי למצוא חברה טובה יותר, כדי שצעיר חילוני לא יהיה צריך לשרת 3 שנים בעוד בחור ישיבה משתמט". בקריאת ביניים כינה אותו ח"כ ישראל אייכלר מיהדות התורה "היידר". ואילו ח"כ יצחק כהן מש"ס קרא בנאומו "להוציא את שינוי הגזענית אל מחוץ לחוק".  

 

מנהיג "המורדים", ח"כ עוזי לנדאו, תקף את שרון: "לא ראש הממשלה ניצח בבחירות. הציבור שתמך בו הוא שזכה. אבל הוא הונה את הציבור הזה, הציבור הזה חש מרומה ובצדק. זוהי פגיעה קשה בכללי המשחק הדמוקרטי ולכן הממשלה היא חוקית, אך עולה ממנה צחנה שקשה לתאר. החלטותיה חוקיות אך מסריחות".

 

המרד הגדול

 

לדיון במליאת הכנסת קדמו חילוקי דעות קשים בתוך הליכוד, כש-13 חברי הכנסת המורדים הודיעו כי יצביעו נגד. הם הציבו אולטימטום בלתי אפשרי לשרון, לפיו - אם ילך למשאל עם, יצביעו בעד. אם לא, יתנגדו.

 

בתגובה החליט שרון שההצבעה תהיה הצבעת אמון. הוא איים: "מי שרוצה להמיט שוב אסון על ישראל, מי שרוצה לפצל את סיעת הליכוד בניגוד להחלטת המרכז, מי שרוצה ללכת לבחירות או לקואליציה אחרת, טובה פחות, שיצביע היום אי-אמון בממשלה שלנו, בממשלת הליכוד". מול הצבעת הנגד של המורדים, החליטו סיעות יחד ורע"מ לעשות את הבלתי ייאמן מבחינתם ולהצביע עם ממשלת שרון-פרס.   

 


צילום: גיל יוחנן

 

מחוץ לכנסת, ליד מאהל המחאה, קיימו יותר מ-15 אלף מתנחלים ופעילי ימין תפילה המונית נגד תוכנית ההתנתקות. השתתפו באירוע הרבנים אברהם שפירא ומרדכי אליהו, ששימש סנדק לטקס ברית מילה שנערך במקום לתינוק מבית-אל.

 

הצבע הכתום, צבע המחאה של יש"ע, הגיע אף לתוך הדיון עצמו: יו"ר המפד"ל, אפי איתם, הופיע בו מעל דוכן הנואמים. איתם הגיב בזעם לדברי השר אהוד אולמרט ב-ynet, לפיהם יש "לקצץ ידי מתנחלים אלימים". הוא כינה אותו "הרוטווילר של הממשלה", ואת שרון - "הסרבן העיקרי ואולי היחידי, מי שמשתמש בטרמינולוגיה של 'לשבור עצמות' ועושה דה-לגיטימציה למתנחלים".  


פורסם לראשונה 10/01/2005 16:41

 

בהכנת הידיעה השתתפה אפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בפעם השלישית. שרון
צילום: איי פי
צילום: ערוץ הכנסת
בפעם הראשונה. פינס
צילום: ערוץ הכנסת
צילום: ערוץ הכנסת
בפעם המי יודע כמה. פרס
צילום: ערוץ הכנסת
צילום: ערוץ הכנסת
התנתקות מדו"ח דברת. לפיד
צילום: ערוץ הכנסת
צילום: ערוץ הכנסת
"אולמרט הוא הרוטווילר". איתם בכתום
צילום: ערוץ הכנסת
מומלצים