שתף קטע נבחר

התביעה: לא נבקש עונש מוות עבור טלי פחימה

טלי פחימה מואשמת בסיוע לאויב בשעת מלחמה, אישום שיכול לגרור עונש מוות. פחימה, חברתו של זכריה זביידי, המבוקש על ידי ישראל, הודיעה בעבר כי היא מתכוונת לשמש לו מגן אנושי. במהלך הדיון פרצה פחימה בבכי וטענה: מזה זמן שאני בבידוד ולא נותנים לי לדבר בטלפון. תומכיה הפגינו מחוץ לבית המשפט והניפו שלטים: "גם לי יש חבר ערבי"

משפטה של טלי פחימה, המואשמת בסיוע לאויב בשעת מלחמה, נפתח הבוקר (יום ג') בבית המשפט המחוזי בתל אביב. פחימה לא הגיבה עדיין לאישומים נגדה, ותגובתה נדחתה לשבוע הבא. התביעה הצהירה כי אם פחימה תורשע, נציגי התביעה לא יבקשו לגזור עליה עונש מוות, למרות שעבירה של סיוע לאויב בעת מלחמה יכולה לגרור עונש כזה.

 

במהלך הדיון פרצה פחימה בבכי וטענה כי היא נמצאת בבידוד כבר חצי שנה וכי אינה מורשית לשוחח בטלפון. לכן, כלל לא ידעה לאיזה דיון היא מובאת בבית המשפט.

 

עורכת דינה, סמדר בן נתן, הודיעה כי בדיון שיתקיים בשבוע הבא יבקשו למחוק את כתב האישום נגדה. בן נתן הסבירה: "מרבית החומר שמבסס את כתב האישום היה בידי התביעה עוד קודם הבקשה לעצור את פחימה מנהלית. המדינה ביקשה מעצר מנהלי על בסיס ההצהרה, שאין מספיק ראיות להגיש כתב אישום. אבל עכשיו הסתבר לנו, שכל מה שכתוב בכתב האישום היה ידוע עוד קודם. לכן נבקש לפסול את כל האישומים שהחומר לגביהם היה קיים לפני המעצר המנהלי".

 

במהלך הדיון ביקש השופט, שלי טימן, כי באופן טכני בלבד יובהר על ידי המדינה כי אין בכוונת מייצגיה לבקש עונש מוות, וכך עשתה התביעה. 

 

"גם לי יש חבר ערבי"

 

כמה עשרות בני אדם הפגינו מחוץ לבית המשפט. המפגינים הניפו שלטים עליהם נכתב, בין השאר, "ישוחררו האסירים הפוליטיים", ו"תשוחרר טלי פחימה", "גם לי יש חבר ערבי", "די לרדיפות הפוליטיות".

  

לפני כשבועיים הוגש כתב האישום נגד פחימה, בו הואשמה בעבירות של סיוע לאויב בעת מלחמה, מסירת ידיעה לאויב ולתועלתו, מגע עם סוכן חוץ, החזקת נשק ללא רשות, תמיכה בארגון טרור והפרת הוראה חוקית. תחילה הצהירה המשטרה כי פחימה תכננה פיגועים נגד ישראלים. אולם בכתב האישום הדבר לא הוזכר. ומקורביה טענו כי "ההר הוליד עכבר".

 

פחימה מואשמת גם בכך ששהתה בג'נין למרות שנאסר עליה להיכנס לאזור, כשהיא מתלווה לחברה, ראש ארגון גדודי חללי אל-אקצה בעיר, זכריה זביידי. היא אף הודיעה לתקשורת כי בכוונתה לשמש מגן אנושי לזביידי, המבוקש על ידי ישראל, במטרה לסכל פעילויות של כוחות הביטחון.

 

"תושבי המחנה מוסרים את אהבתם"

 

בהפגנה הופץ מכתב שכתב אתמול זכרייה זביידי לפחימה, שהועבר דרך הטלפון לשחקן ג'וליאנו מר:

 

"ג'נין, יום שני, ה-10 בינואר 2005. 

לטלי היקרה שלום,

 

"אומרים אצלנו שהכלא הוא מקום בשביל גברים, ולא רק של גברים, אלא של 'הגברים' במובן של לוחמים וגיבורים. עמידתך האיתנה, אומץ ליבך והאמונה בצדקת דרכך מעמידים אותך בשורה אחת עם אותם 'גברים' מהמחנה ומפלסטין הכבושה כולה.

 

"לא נותר לנו אלא לומר לך: כל הכבוד טלי. כל חבריך במחנה, ואני מדבר בשם כל תושבי המחנה, עומדים איתך במאבקך נגד הכיבוש ולמען השלום בין שני העמים. תושבי המחנה מוסרים לך את אהבתם ואת הערכתם הרבה כלפייך. אנחנו מחזקים את ידיך ומקווים שהישראלים ילמדו דבר או שניים ממעשייך ויכירו בצדקת דרכך.

 

"כל אחד שהעז לחצות את הקווים ועמד כתף אל כתף עם הפלסטינים הוכה כבוגד וכמסייע לטרור. אנחנו לא נשכח לעולם את ארנה מר ח'מיס, היחידה שהעזה להצטרף למחנה והצטרפה אלינו במאבקנו לשחרור. גם אותה האשימו בבגידה. את הלכת בדרכה ועל זה את משלמת מחיר כבד.

 

"אנחנו מוכנים להגיע לבית המשפט, בחסות גורם בינלאומי, ולהעיד שמטרת שהייתך במחנה היתה כדי להכיר, לראות ולשמוע במו אוזנייך את הפלסטינים שחיים תחת הכיבוש וזה הדבר שהפחיד את מדינתך. את הפכת להיות לעדת ראייה בפשעי הכיבוש, את הפכת למכשול במסע החיסולים של צבא הכיבוש.

 

"הם פוחדים ממך טלי. הם מפחדים שתובילי אחרייך מאות "טליות פחימה" הם פוחדים שנשים וגברים, יהודים יחצו את הגדר ואת מחסום הפחד ויראו את האמת. את רצית לספר את האמת לעמך ולכן הם רוצים להשתיק אותך. אל תתני להם. אנחנו איתך".

 

על המכתב חתומים תושבים ממחנה הפליטים בג'נין. לאחר חתימת השמות הוסיף זביידי: "נ.ב. – הלוואי וניפגש שוב במחנה בעתיד ונאכל ביחד קוסקוס".

 

מר סיפר ל-ynet כי הכיר את פחימה כששהתה במחנה הפליטים: "במהלך הביקורים במחנה כשראיתי את טלי הייתי בטוח שהיא תתקבל בחשדנות ובלעג על ידי אנשי המחנה ולשמחתי קרה להיפך. היא התקבלה בחום ואהבה. היא אפילו הגיעה עם ספרים ומחברות לילדים וגרמה לקצת נחת".

 

לדבריו, "שלשום הייתי במחנה, כדי ליידע אותם בפרטים על המשפט. זביידי אמר לי ברצינות גמורה שהוא מוכן להעיד על כך שפחימה לא מסייעת לטרור ושמדובר בהאשמות מגוחכות שהופרכו כבר. זביידי יכול ללמד אותה עברית ואינו צריך את כישורי התרגום שלה. היא בסך הכל רצתה לעזור מבחינה הומניטרית. מה שהפליא אותי זה שכולם במחנה עוקבים אחרי המשפט, גם האמהות של הילדים שטלי עזרה להם. היה מפגש מרתק והם רצו להוציא את המכתב כתמיכה".

 

יעל לרר, ממארגנות ההפגנה הכירה את פחימה חודשים ספורים לפני שנעצרה. לדבריה: "הכרתי אותה בפעילויות של סולידריות עם הפלסטינים. אני רוצה לומר שהמעצר של טלי הוא ביטוי של רצון מוחלט להפריד בין יהודים וערבים בארץ הזאת. בונים גדר, חומה, מחסומים וטלי היא ההוכחה שאפשר לחצות את כולם. המעשה של טלי הוא נגד ההפרדה ובעד סולידריות עם אנשים שנאבקים נגד הכיבוש".

 

ומנגד: נהגי מוניות

 

מול המפגינים ניצבו נהגי מוניות שהתכוננו לעבודתם. כולם רתחו מזעם. שניים מהם הסבירו: "את כל אלה הייתי מכניס לכלא ביחד איתה. בעזה היו מפגינים ככה בגלל ערבייה שהיתה נכנסת לישראל ועושה את מה שטלי פחימה עשתה? היו סוקלים אותה באבנים".

 

נהג נוסף הסביר: "אני שמאלני, אבל בגלל אנשים כאלה קשה לי להשתייך למחנה. עצם העניין שהיא נכנסה לג'נין זו כבר עבירה על החוק ותאמיני לי שהיא לא סתם עצורה והיא העבירה אינפורמציות. המדינה יודעת בדיוק מה היא עושה. מותר להפגין וזה יפה אבל לא במקרה של הבחורה הזאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
פחימה בתחילת המשפט. חצי שנה בבידוד
צילום: תומריקו
צילום: אבי כהן
תומכי פחימה בהפגנה קודמת
צילום: אבי כהן
צילום: רויטרס
זביידי. שלח מכתב דרך ג'וליאנו מר
צילום: רויטרס
מומלצים