שתף קטע נבחר

סלאח: "השב"כ היטעה ושיקר; ששרון יתנצל"

השייח ראאד סלאח אמר עם סיום משפטו: "היינו מוכנים להודות בחלק יחסי של העוול כי ידענו שהמשפט עלול להסתיים בתוצאה קשה יותר". לדבריו, "השב"כ הטעה, יצא שקרן ומסלף, הוא נתן צ'ק שלא שווה כלום. חבל שאת המיליונים שבוזבזו בפרשה לא השקיעו במגזר הערבי". הוא דרש גם משרון להתנצל על שקשר בין איראן לתנועה האיסלאמית. עשרות מתומכיו של השייח הגיעו לבית המשפט, וחילקו עוגות כדי לחגוג את אישור עסקת הטיעון בפרשה

"השב"כ הטעה, יצא שקרן ומסלף, הוא נתן צ'ק שלא שווה כלום. הלוואי שאת כל המיליונים שהשקיעו בביצוע המעצרים שלנו היו מפנים לטובת המגזר הערבי". כך אמר בצהריים (ד') השייח ראאד סלאח, מנהיג הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, עם סיום משפטו בבית המשפט המחוזי בחיפה, שם אישרו היום השופטים את גזרי הדין בעסקת הטיעון בפרשה. הוא גם דרש התנצלות מראש הממשלה, אריאל שרון, בעקבות דבריו על הקשר בין איראן לתנועה האיסלאמית.  

 

בנאום נוקב אמר סלאח כי "נעצרנו רק בגלל העובדה שרצינו להיות אנושיים וביקשנו לתרום לעם הפלסטיני וזו הסיבה שאנו עצורים בגללה גם היום. אך לכל אלה שחושבים שנפסיק בדרך אני רוצה לומר: אנחנו נוסיף לתרום למוסדות החברתיים ומעל הכל תמיד נשתדל להוסיף ולתת שירות למסגד אל אקצה, הלא זו הסיבה שבגללה נעצרנו".

 

בהתייחסו לעסקת הטיעון שנרקמה לאחר משא ומתן ארוך הוא אמר: "מי שיקרא את תוכן העסקה יראה שאנו למעשה נאשמים רק על הנושא הזה, הנושא ההומניטרי. הממשלה שעצרה אותנו בזבזה מיליונים מתקציב המדינה ובמקום שתבזבז זאת על תיק ריק או על סרט שרוף, אם היתה משקיעה חלק מזה במגזר הערבי היתה יכולה לפתור כמה בעיות של חינוך ובריאות".

 

"סגרו עלינו מכל הכיוונים"

 

השייח' סלאח הוסיף כי לא היתה להם ברירה אלא להודות ב"חלק מהעוול היחסי", כפי שהגדיר זאת, שעלה מכתב האישום. "הרגשנו שיש מצב קשה מאוד, סגרו עלינו מכל הכיוונים. גם הפוליטיקה, גם השב"כ, גם התקשורת וגם המוסדות המשפטיים בישראל תפרו לנו תיק, תיק קשה מאוד בתוצאותיו, קשה בהשפעתו על המגזר הערבי ועל התנועה האיסלאמית. לכן מצאנו לנכון, כאשר הבנו שמה שלא נעשה לא יהיה לנו סיכוי, חובה עלינו לצמצם את העוול".

 

בדברים שנשא בשפה הערבית דרש השייח' סלאח את התנצלותו של ראש הממשלה על התבטאויותיו לפני מספר שבועות בדבר העובדה שהאיראנים פועלים דרך המגזר הערבי בכלל והתנועה האיסלאמית בפרט.

 

לדבריו, ההוכחה הטובה ביותר לכך שאין כל קשר בין הפעילות האיראנית לתנועה האיסלאמית היא העובדה שסעיף האישום על קשרים אותם ניהל לכאורה עם נביל מחזומי האיראני - בוטל.

 

סלאח אמר גם בין היתר ש"אם מדינת ישראל תמשיך להתנהג אל האזרחים הערבים כפי שהתנהגה אלינו במהלך הפרשה, היא תגיע אל קיצה בתוך 20 שנה".  

 

אשתו של סלאח, כאמלה מחאג'נה, אמרה ל-ynet עם סיום הקראת גזר הדין כי גם אם היו גוזרים על בעלה 25 שנה היתה ממתינה לו ומבקשת ממנו "שיוסיף ללכת בדרך בה הלך עד היום".

 

למחאג'נה ומנהיג הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית 8 ילדים. מאז שנעצר נולד בנם הפעוט סלאח א-דין, כיום בן שנה ושלושה חודשים. לדבריה, "למרות החודשים הארוכים של המעצר לא הייתי מעלה על דעתי לבקש ממנו להפסיק ולהנהיג את התנועה, לחדול מן הדרך בה בחר ולשבת איתי ועם הילדים בבית. זו דרכו ולמרות שהוא נראה היום עייף ותשוש הכי חשוב שהוא ממשיך ללכת בדרך שלו".  

 

חגגו עם עוגות בבית המשפט

 

עצור אחר בפרשה, ד"ר סולימאן אגבריה, אמר כי  מאז מעצריהם התנועה האיסלאמית התחזקה מאוד: "זאת התנועה מספר אחת ואני מבטיח לכם שאנחנו נמשיך הלאה גם בעתיד".

 

עשרות מתומכיו של סלאח הגיעו היום לבית המשפט המחוזי בחיפה כדי לחגוג את עסקת הטיעון. התומכים עמדו בכניסה לאולם וחילקו עוגות. "זו שמחה גדולה. לאורך כל הדרך האמנו שהם חפים מפשע, השמחה האמיתית תהיה כשנראה אותם בבית", אמרו הפעילים הרבים.

 

"השייח' סלאח יוצא מהפרשה הגיבור שלנו, ומחכה לו תנועה שבמשך 20 חודשים לא ידעה יום ולילה ועמדה שם לצידו". כך אמר השייח' כמאל חטיב, שבמהלך כל תקופת מעצרו של סלאח מילא את מקומו.

 

 

מאז המעצר בליל ה-13 במאי 2003 הפגינו אנשי התנועה בכל הזדמנות מחוץ לבית המעצר בו שהו השייח' סלאח וארבעת חבריו. לדברי חטיב, התנועה הגדילה את כוחה בעקבות הפרשה. "אנשים שעמדו בצד הצטרפו אלינו וכאלה שעדיין לא מהווים חלק מהתנועה אומרים היום בפה מלא שהתחזקנו מאוד".

 

לדבריו, "אחרי כל הכותרות המפוצצות בתחילת הפרשה, התברר הכל כשקר וכזב. אני מצפה ממערכת אכיפת החוק בישראל לעשות חשבון נפש אמיתי על הפער הגדול שיצרו בעקבות הפרשה בין ערביי ישראל לממסד ובינינו לבין היהודים במדינה".

 

לדבריו הצטרף גם יו"ר ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל, שאוקי חטיב, שאמר: "זהו משפט פוליטי שנפל במרחב המנסה להצר את צעדיו של הציבור הערבי. זה חלק מהדה-לגיטמציה שעושים לציבור הערבי במדינת ישראל".

 

חטיב אמר כי "אנחנו חלק מהעם הישראלי, חלק שאסור להטיל בו דופי, אסור להטיל את האזרחות שלנו בספק. מי שלא מוכן לקבל אותנו זה הממסד ומשפט כזה מוכיח את זה יותר מכל".

 

לדבריו, "זו לא עסקת טיעון, זה הסכם, והוא מוכיח שהמשפט שהתנהל הוא משפט פוליטי, הם הואשמו באשמות כלכליות, יזמו יוזמה הומניטרית ואם בכך בחרו להאשים אותם אז מדינת ישראל צריכה להתבייש".

 

השופט: הדיון בתיק לא היה קל

 

נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה, השופט מיכה לינדנשטראוס, אמר בעת הקראת גזר הדין כי הסדר הטיעון מביא לסיומו את אחד המשפטים הממושכים שהתקיימו במדינת ישראל. "סבורים אנו כי הדיון בתיק זה לא היה קל כאשר היו מעורבות בו לא אחת גם תגובות אמוציונליות. הצלחנו בעזרת כל הצדדים להגיע ל'תחנה הסופית' באמצעות הסדר הטיעון המקובל עלינו והמשרת את כל האינטרסים שבתיק זה".

 

במהלך הדיונים בבית המשפט המחוזי, שהחלו בחודש יוני 2003 ועד היום, נרשמו בתיק קרוב ל-4,000 עמודי פרוטוקול.

 

"הוסרה המסיכה"

 

הבוקר, עם תחילת הדיון בגזר הדין של בכירי התנועה האיסלאמית, אמרה פרקליטת מחוז הצפון, עו"ד סילביה פריימן, כי ההישג העיקרי של עסקת הטיעון הוא הסרת המסיכה מעל הטענה שמדובר במשפט פוליטי שאין מאחוריו דבר. "במסגרת עסקת הטיעון הודו הנאשמים שביצעו עבירות ביטחוניות ביניהן מגע עם סוכן זר וסיוע לארגונים שהוגדרו ארגוני טרור כולל העברת שמותיהם של 70 שמות של מחבלים שבני משפחותיהם זקוקים לעזרה".

 

 

לדבריה, "זה לא משנה אם אתה עוזר בהעברת נשק או בהעברת תמיכה לחיזוק הצד הכלכלי של הארגון".

 

עו"ד ריאד נאסר אמר כי אין פרופורציות בין ההאשמות המקוריות לבין ההאשמות בכתב האישום המתוקן: "אף אחד לא העלים דבר לגבי המגעים שהיו לתנועה האיסלאמית עם הארגונים. התביעה לא הצליחה להוכיח דברים נסתרים שניסתה לטעון שלפיהם מדובר בעבירות ביטחוניות". 

פורסם לראשונה 12/01/2005 12:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
השייח סלאח. "הפך לגיבור"
צילום: זום 77
צילום: אחיה ראב"ד
כמאלה מחאג'נה, אשתו של השייח
צילום: אחיה ראב"ד
צילום: איי פי
הפגנת תמיכה בסלאח (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים