שתף קטע נבחר

משקמים את חצר תל חי

מיליוני שקלים יושקעו בשיפוצו וחידושו של האתר ההיסטורי בגליל העליון. בינתיים, אפשר לבקר שם גם בזמן העבודות

חצר תל חי ההיסטורית מתחדשת. בימים אלה החלו עבודות שיפוץ באתר שבגליל העליון, בהשקעה של מיליוני שקלים, במסגרת פרויקט "50 אתרי מורשת ותקומה" (עליו הוכרז בשנת היובל למדינה).

 

תכנון הפרויקט ארך כשנתיים ובתום העבודות תשוב החצר המפורסמת להיראות כפי שנראתה ופעלה לפני 85 שנה. מגוון של אמצעי המחשה משוכללים ישולבו בשרידים המקוריים.

 

בחצר תל חי התרחש אחד מן הקרבות המפורסמים בתולדות הציונות, הקרב בו נהרגו יוסף טרומפלדור וחבריו. ב-1893 רכש הברון רוטשילד את אדמות תל חי. ב-1907 נוסדה במקום חווה חקלאית ששימשה את איכרי מטולה הסמוכה. מסביב לחצר משק קטנה הוקמו מספר מבנים מאבני בזלת ובתוך החצר הוקם מבנה דו קומתי ("העלייה"). ב-1916 התיישבו בחווה כמה מאנשי קבוצות "השומר" ו"הרועה". וב-1918 עברה לחווה קבוצת פועלים שעיבדו את הקרקעות בקרבתה.

 

ב-1 במרץ 1920 (י"א באדר תר"פ) נע כוח ערבי גדול בכיוון תל חי. בהגיעם, ניגשו כאמל אפנדי ואנשיו לשער תל חי, וביקשו להיכנס לחצר, לראות אם לא מסתתרים בה צרפתים (כשלעצמו לא אירוע יוצא דופן באותו זמן). משהורשו להיכנס לחצר, עלו אל "העלייה", שם נמצאו באותה עת 2 גברים ו-2 נשים. על שהתרחש ברגעים לאחר מכן קיימות מספר גרסאות, מחלקן משתמע כי מלכתחילה ניסו הערבים לפגוע ביושבים. על פי גרסאות אחרות היה הקרב תוצר של אי-הבנה וחוסר אמון בין הצדדים.

 

ככל הנראה ניסו כמאל ואנשיו לאסוף את נשקם של ארבעת הנמצאים ב"עלייה". משהבין טרומפלדור, מפקד תל חי, את המתרחש, הורה לאנשיו לפתוח באש. ערבים אחדים שהיו בחצר נהרגו, והיתר נסוגו מעבר לחצר. רימון שהושלך לעבר "העלייה" הביא למותם של ארבעה מן המגינים, ובקרב היריות שהתפתח מייד לאחר מכן נפגע טרומפלדור פציעה קשה בבטנו ופרש מן הפיקוד. משהגיעה התגבורת למקום נישאו טרומפלדור וארבעה פצועים נוספים בשמיכות לכפר גלעדי. במהלך הההליכה מת טרומפלדור מפצעיו. באותו לילה הוחלט לסגת מתל חי והבניינים הועלו באש. במהלך הימים לאחר מכן פונו גם מטולה וכפר גלעדי, וכל התושבים נסוגו לאיילת השחר, שהיתה בתחום המנדט הבריטי. שמונה מהמגינים נפלו בקרב ונקברו בכפר גלעדי. על שמם נקראת העיר קריית שמונה.

 

בשנת 1926 אוחדו תל חי וכפר גלעדי ליחידה משקית אחת. י"א באדר, יום הקרב בתל חי, נקבע כיום זיכרון מיוחד. באתר תל חי נמצא שיחזור של חצר תל חי, תערוכת התיישבות, בית הקברות של "השומר", ואנדרטת "האריה השואג" לזכר טרומפלדור, אכסנית נוער ומכללת תל חי.

 

החנוכה המחודשת: י"א באדר תשס"ו

 

השלב הראשון של העבודות בחצר תל חי יושלם בתוך כ-14 חודשים, וייחנך ביום י"א באדר הבא (מרץ 2006). שותפים בפרויקט משרד החינוך התרבות והספורט, המועצה לשימור אתרים, קק"ל, המועצה האזורית גליל עליון, קרן יק"א ורשות הטבע והגנים.

 

סמנכ"ל המועצה לשימור אתרים בצפון, עמרי סלמון, מסר כי על מנת לאפשר את המשך הפעילות באתר במהלך העבודות, הוכשרו במקום חללי פעילות ותצוגה חדשים, המאפשרים את קליטת המבקרים, בעיקר לקראת י"א באדר.

 

שעות ביקור: ימים א'-ה' 16.00-08.00 ערבי שבת וחג 13.00-08.00 ימי שבת וחג רק לקבוצות, בהזמנה מראש. טלפון: 6951333 - 04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תל חי. בשיפוצים
צילום: לע"מ
מומלצים