שתף קטע נבחר

העתיד: טכנולוגיה שמרגישה אותנו

חברות המיחשוב והתקשורת הגדולות בעולם כבר מכינות את הדבר הבא בעולם האלקטרוניקה: מכשירים מרגישים. חיישנים ייחודיים מזהים תנועה, תמונה או ריח, והמכשירים מגיבים בהתאם. המראה הופכת לדפדפן, הסלון מאתר חפצים, והטלפון מגיב לתנועות היד. קוראים לזה אינטליגנציה היקפית

טום קרוז, שגילם את דמותו של השוטר ג'ון אנדרטון בסרט דו"ח מיוחד (2002), נעזר בכפפות אלחוטיות כדי לפתוח חלונות מחשב וכמו מנצח מיומן סידר אותם על מסך רחב ושקוף. שלטי החוצות בסרט זיהו את העוברים והשבים, בעזרת שבבים שהושתלו בגופם, ופנו אליהם באופן אישי.

 

מדע בדיוני? לא בהכרח. המכשירים השונים שמקיפים אותנו (מחשב, טלפון סלולרי, מצלמה ומדפסת) לומדים כבר כעת לתקשר אלה עם אלה באמצעות קשר אלחוטי לטווח קצר, ובקרוב יצטרפו אליהם גם המיקרוגל, המזגן ומכשירי חשמל נוספים. שבבי RFID, המאפשר לזהות מיקום של מוצרים ובעלי חיים הם כבר מציאות.

 

לקראת הפקת הסרט התייעץ הבמאי, סטיבן שפילברג, עם סוללה של מומחים טכנולוגים, בהם חוקרי אוניברסיטת MIT במסצ'וסטס, שפיתחו חדר חכם, המאפשר למבקר

בו לדבר עם המחשב, להורות לו להדליק את האור או להציג תמונות על הקיר. בתנועה זריזה של האצבעות באוויר אפשר להחליף את סדר התמונות או ליצור מהן סרט אנימציה. לאורך כל הזמן הזה המחשב יודע את מיקומו המדוייק של המבקר בחדר, ומאיר את דרכו מנקודה לנקודה.

 

בדמיונם, רואים מהנדסי MIT חללים חכמים בתוך משרדים, בתים וכלי רכב, שבהם מוטמעים רכיבי מחשב, מצלמות ומיקרופונים. אין צורך לאתר את הטלפון כדי לענות לצלצול. אומרים הלו בחלל האוויר, ומיד נשמע קולו של המתקשר. אגב, טיפוסים מפוזרים ישמחו לדעת, שהבית החכם גם יידע לענות על שאלות בנוסח "האם נטלתי כבר את התרופות שלי היום?" או "היכן הנחתי את המשקפיים שלי?". המצלמות שבבית תיעדו הכל.

 

מהי אינטליגנציה היקפית?

 

אינטליגנציה היקפית (Ambient Intelligence, בקיצור, AML) מתייחסת למערכות טכנולוגית חכמות אשר רגישות לנוכחותם של אנשים ומגיבות להם – לקולם או לגופם - בכל מקום, כל הזמן. בעוד האינטראקציה בין האדם למחשב כיום מתבצעת על ידי ממשקים דוגמת עכבר, מקלדת וצג, האינטליגנציה ההיקפית חותרת לעשות שימוש במערכות מיחשוב המוטמעות בכל הסביבה, ומתאימות עצמן לחושיו וצרכיו של המשתמש ולפעול באופן אוטונומי. זאת, באמצעות חיישנים הקולטים ריחות, תנועות וקולות ומגיבים בהתאם. הדגש הוא על אינטראקציה פשוטה למשתמש, שמשתלבת בסביבתו הטבעית ואינה דורשת עקומת לימוד תלולה.

 

זה אולי נשמע פשוט, אך מימוש החזון כרוך בהטמעת חיישנים זעירים ומורכבים בסביבה החיצונית ובשיתוף פעולה מסובך בין חוקרים בתחום מדעי המחשב, מדעי החברה, פיזיקאים, ביולוגים, מהנדסים, מעצבים, ארכיטקטים ואף פילוסופים לצורך פיתוח יישומים מתאימים בתחומים כמו עבודה מרחוק, שיקום יכולת עצביות או יכולת התמצאות במרחב, חינוך והדרכה, משחקים אינטראקטיביים בזמן אמת, רשת ביתית ועוד. 

 

"כדי לפתח מערכת אינטליגנציה היקפית יעילה עלינו לדאוג לכך שהטכנולוגיה תהיה יעילה ושקופה במידה מספקת", מסביר פרופ' ג'וספה ריבה, שפירסם לאחרונה ספר על אינטליגנציה היקפית והתארח לפני כשבוע בישראל במסגרת בכנס שערך באוניברסיטת חיפה המכון ליישומים בין תחומיים של קרן קיסריה. "ניתן לבצע זאת באמצעות סייבר-פסיכולוגיה - ענף חדש בפסיכולוגיה המתמקדת בצפיית האופן שבו אנשים ישתמשו בטכנולוגיות חדשות".

 

לדבריו, הצורך בשיתוף פעולה עם חוקרים בתחומים שונים נועד להגיע לאיזון במערכות אינטליגנציה היקפית בין רצון המשתמש בשליטה בטכנולוגיה לבין ההכרח שיהיו ידידותיות וקלות לשימוש, והחשיבות הגדולה להבטיח את אבטחת המידע של המשתמשים ופרטיותם כדי למנוע ניצול לרעה במערכת.

 

"בדרך כלל, חברות מפתחות טכנולוגיה ולאחר מכן מנסות למכור אותה למשתמשים. האתגר המרכזי שלנו הוא הפוך: לפתח טכנולוגיה שתשים את המשתמש במרכז מלכתחילה. אנחנו לא משתמשים בטכנולוגיה אלא היא משמשת אותנו. זו נקודה מאוד חשובה".

 

איך זה יעבוד?

 

אתם מחנים את המכונית לפני הבית. עוד יום מפרך במשרד בא אל קיצו. חוצים את החצר בצעדים מהירים, מתקרבים אל הדלת - ואז זה קורה: הבית ניעור לחיים לקראתכם. מצלמת המעקב החכמה מזהה את תנועותיכם, מאמתת את זהותכם - ופותחת את הדלת. על הקיר

במסדרון הכניסה מוקרנת מפה, שמעדכנת אתכם היכן נמצאים בני המשפחה: בן הזוג בפאריז, הבת בחדר האמבטיה. המראה החכמה מציגה לה בדיוק עכשיו סרטון המסביר איך לצחצח שיניים.

 

במטבח האורות נדלקים מעצמם, לוח התזכורות האלקטרוני המשולב במקרר מזהה את טביעת האצבע הייחודית שלכם, ומעלה את המידע המעניין: הרשת הסמנטית החכמה, הדור הבא של האינטרנט, מצאה דיל משתלם לרכישת רכב חדש.

אתם עוברים לסלון, נעמדים מול המסך השטוח וקוראים בשם בן זוגכם. בתוך שניות מופיע דיוקנם, בשידור ישיר משדרות שאנז אליזה. שיחה קצרה, והסלון ננטש. האור כבה מעצמו.

 

מכשולים בדרך ליישום

 

קונסורציום של יצרני אלקטרוניקה, בהם סוני ופיליפס, כבר פיתחו מפרט של רשת אינטליגנציה היקפית בשם IEEE 1394/HAVi. פיליפס כבר פיתחה אב טיפוס של רשת אמביינט בשם WWICE (ראשי תיבות שלWorld Wide Information, Communication and Entertainment). רשת בסיסית זו תומכת בתאימות בין כל המוצרים המשולבים בה, תכונת "עקוב אחרי" אחר הנוכחים בבית וזיהוי דיבור. תכונה נוספת של המערכת תומכת בהתאמה אישית של יישומים. למשל, שחקן יוכל לפצוח במשחק יריות בפלייסטיישן 2 מול המסך בסלון, לעבור לחדר השינה ולהורות למסך בקולו להמשיך בדיוק מהנקודה בה עצר את המשחק. בהמשך ישולבו ברשת מכשירים חכמים הניתנים לשליטה ולבקרה באמצעות האינטרנט.

 

אך לפני שיפעלו כל המכשירים יחד ברשת חכמה על החוקרים להתגבר על כמה מכשולים מרכזיים. על כל המוצרים ברשת צריכים לדעת "לדבר" זה עם זה, וניתן לחברם או לנתקם מהרשת בקלות. על הרשת לתמוך בעיבוד גרפי ברמה גבוהה, וידאו, אודיו, זיהוי דיבור וכתב, זיהוי תנועה ומישוש, ולהתאים עצמה להרגלי השימוש של המשתמש "ולחוש" את מצב הרוח שלו כדי "לדעת" איזו מוזיקה להשמיע ברקע, אם לעמעם את האורות או לזהות מי יושב מול הטלוויזיה ולהגיש לו תכנים המתאימים להעדפותיו. כמובן ששטח האחסון ברשת חייב להיות גדול דיו, ביחס לכל המכשירים המחוברים אליה, ולתמוך בפס רחב במיוחד.

 

מראה שהופכת לדפדפן

 

דגמים ראשונים של מערכות אינטליגנציה היקפית לבית כבר פותחו על ידי חברות כמו פיליפס וסוני אך עדיין נותרה הרבה עבודת פיתוח. על פי החזון, המשתמש יוכל להגיע לכל מקור של מידע בכל מקום, בכל נקודת זמן, באמצעות מכשירים רב שימושיים. למשל, מראה שהופכת לדפדפן אינטרנט,

 תפריט אלקטרוני המוצג על גבי שולחן המסעדה כאשר ידי הסועדים מונחות עליו, תמונה דיגיטלית שתלויה על הקיר ומציגה תמונות מתחלפות של שאגל, רנואר ורותקו המתעדכנות ממאגר מקוון, תקרה שמציגה את שמי הלילה או הבוקר.

 

ובתחום המסחר האלקטרוני: דמותו ההולוגרמית של המוכר מוקרנת בסלון ובני הבית מתעניינים לגבי המוצרים שיש בחנות האלקטרונית. לאחר שהם מסכמים את הרכישה העסקה מתבצעת.

 

גאדג'טים ראשונים בשוק

 

שנים יחלפו בטרם תהפוך הרשת ההיקפית למסחרית, אך הגאדג'טים הראשונים, המשולבים אינטליגנציה היקפית, כבר כאן. סמסונג הכריזה לפני שבועיים על הטלפון הראשון בעולם, שיכול לזהות תנועות תלת מימדיות ולהגיב להן בביצוע פעולות. המשתמש בטלפון SCH-S310 יכול לשרטט סיפרה באוויר, והמכשיר מחייג אותה. כדי למחוק הודעה או לבצע התקשרות יש לנער את המכשיר פעמיים. תנועה חדה לימין או לשמאל תריץ את נגן ה-MP3 המובנה בטלפון קדימה או אחורה.

 

בריטיש טלקום הכריזה כי פיתחה כדור ביצתי מוזר למראה המעדכן את המשתמש בחדשות ומידע אישי באמצעות של אורות וצלילים. עדכונים כמו חדשות, דיווחי מזג אוויר או הודעות דואר אלקטרוני חדשות. המכשיר, התומך בחיבור אינטרנט אלחוטי, מציג את האורות והצלילים באמצעות רצף של צילים ואורות, כאשר המשתמש יכול להניף את ידו לפני המכשיר או לומר לו פקודות ולקבל מידע נוסף. המכשיר תומך בהמרת המידע שיורד מהאינטרנט לקול. המטרה: לפטור את המשתמשים מהצורך לגלוש במחשב לצורך קבלת מידע ולהפוך את חיבור האינטרנט לחלק בלתי נפקד מהבית.

 

חברת Ambient devices, המורכבת מיוצאי MIT, פיתחה את Stock Orb, כדור ירקרק המשנה את צבעו על פי מצב שווקי המניות. דיווחים על מצב המניות מועברים למכשיר האלחוטי באמצעות גלי רדיו וניתן להציבו בכל מקום. הרעיון הוא לספק למשתמש עזרים שיישבו ברקע ולא יפריעו אלא אם כן משהו קורה, בדומה לאדם שנזעק לטפל בתבשיל שנשרף על האש לאחר שחוש הריח שלו הבחין בבעיה. למשל, בעת קריסת מניות ישתנה צבע הכדור לאדום-בוער ויסב את תשומת לבו של המשתמש. מוצר נוסף של החברה מדווח על מזג האוויר ופועל על פי עקרון דומה, כאשר המטרה העיקרית היא להקל על המשתמשים שסובלים מעומס מידע שרק צפוי לגדול בעתיד.

 

סימנס, מצידה, חושבת על התרעה מסוג אחר לגמרי: היא מפתחת טלפון מריח, שמתריע בעדינות על ניחוחות לא נעימים הנודפים מהמשוחחים בו.

 

פרופ' ריבה מסביר כי אינטליגנציה היקפית עשויה להתגלות כמועילה במיוחד במגוון תחומים: למשל, שולחן של IKEA שישולב בו מדריך וידאו המסביר כיצד להרכיבו, מכונית שתסביר למשתמש מה לעשות ברגע שהיא מתקלקלת. אינטליגנציה היקפית כבר משולבת ב"בגדים חכמים", המפקחים על המצב החיצוני בסביבתו של המשתמש ומדווחים לו על מזג האוויר או מצב זיהום האוויר.

 

טלפון שמודד רמות שומן

 

בתחום הרפואה, האינטליגנציה ההיקפית יכולה לעקוב אחר מצב בריאותו של החולה באמצעות בגדים חכמים, ולספק מידע בזמן אמת על לחץ דמו (ולהזעיק רופא במידת הצורך). הטכנולוגיה יכולה לסייע ללוקים במחלות כמו שכחון לנוע ברחבי הבית ולזכור היכן הניחו חפצים שונים ולדווח להם על מיקומם מחוץ לבית. היא עשויה לזהות אצלם סימנים של מצוקה ולהרגיעם או להזעיק את קרוביהם כדי שיסייעו להם.

 

אם נרצה בכך, חיישנים בבית גם יעקבו אחר נשימתנו, יאזינו לפעימות לבנו ויחברו דו"ח מעקב אחר הרגלי התזונה שלנו. כל המידע הזה יועבר, לפי בקשה, לרופא המשפחה, לקראת הבדיקה התקופתית. גם במקרה זה לא מדובר במדע בדיוני - סימנס הודיעה כי היא מפתחת מכשיר טלפון מריח, שיתריע על ריחות לא נעימים הנודפים מהמשוחחים בו, ואילו סמסונג השיקה לאחרונה בקוריאה טלפון המודד את רמת השומן בגוף.

   

רכיבים נוספים המשלבים אינטליגנציה מלאכותית כבר זמינים באופן מסחרי: למשל, מערכת תקליט עבור המשתמש תוכניות טלוויזיה הקולעים לטעמו, לדעתה

 (ניחוש העדפות המשתמש על בסיס הרגלי הצפייה היא אחת מהתכונות של המקליט הדיגיטלי Tivo) או מצלמה שתעקוב אחר תנועותיו של המשתמש ותאפשר לו לשחק מול דמויות במסך אינטראקטיבי (מצלמת EyeToy עבור PS2).  

 

בתחום הסלולר, שירותי תלויי הקשר, אשר מעבירים למשתמש מידע ושירותים על פי מיקומו הם כבר בשימוש או טכנולוגיה לזיהוי טביעות אצבע שמאפשרת הפעלה של מכשירים דיגיטליים על ידי בעליהם בלבד.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
Stock Orb. ביצה אינטליגנטית
סרטון אנימציה המשולב במראה
צילום: פיליפס
מומלצים