שתף קטע נבחר

תנאי אלמנות המילואים לא יושוו לאלמנות הטייסים

צה"ל משלם לכל אלמנות טייסי המילואים מענק חד-פעמי בשיעור דמי ביטוח החיים המוענק לאלמנות אנשי קבע, אולם ההחלטה לא חלה על כלל אלמנות צה"ל. היום פסקו שופטי בג"ץ כי התנאים לא יושוו רטרואקטיבית, אך מתחו ביקורת קשה על התנהלותו של שר הביטחון דאז עזר ויצמן, שהחליט על המענקים. האלמנות בתגובה: בג"ץ נתן לגיטימציה להמשך האפליה הלא מוסרית

בתום שלוש שנים של דיונים, דחה בג"ץ הבוקר (יום ג') את עתירתן של אלמנות חיילי המילואים שדרשו לקבל מענק זהה לזה שקיבלו אלמנות טייסי המילואים. האלמנות הודיעו כי בכוונתן לצאת ולהפגין וכי הן שוקלות לבקש דיון נוסף בעתירתן, הפעם בהרכב מורחב של שופטים.  

 

השופטים קבעו כי אין מקום לאבחנה בין אלמנות חיילי המילואים הרגילים לבין אלמנות חיל האוויר, אולם יחד עם זאת לא ניתן להחיל את הסדר מענק דמי הביטוח על נשות המילואים, למרות שהחלטת שר הביטחון דאז, עזר וייצמן, להעניק את דמי הביטוח לנשות חיל האוויר היתה בלתי חוקית וחרגה מסמכותו.

 

השופטים אמנם דחו את העתירה אך מתחו ביקורת קשה על התנהלותו של שר הביטחון דאז עזר ויצמן, שהחליט על מתן המענקים לנשות הטייסים: "נראה כי בין חיילי צוות אוויר במילואים לבין כלל חיילי המילואים האחרים, לא הייתה שונות רלוונטית, אשר הצדיקה להבחין בין אלה לאלה. המסקנה המתבקשת מכך היא כי בהחילם את ההסדר הביטוחי על חיילי צוות אוויר בלבד היפלו המשיבים (שר הביטחון ועוד) לרעה את חיילי המילואים האחרים".

 

השופטים ציינו עם זאת כי "בקבלת עמדת העותרים לעניין זה אין כדי לזכותם בצעד המבוקש על ידם - היינו החלת ההסדר הביטוחי באופן רטרואקטיבי, גם על יקיריהן שנספו. הטעם לכך הוא, כי בהוראתו להנהיג את ההסדר הביטוחי חרג שר הביטחון (ויצמן) מסמכותו...בהנהיגו את ההסדר הביטוחי, הפך שר הביטחון את צה"ל למעין חברת ביטוח, כשהסיכון הכספי הכרוך בכך הוטל במלואו על תקציב הביטחון... הנהגתו של ההסדר הביטוחי סתרה בבירור את עקרון החוקיות המחייב כל רשות מנהלית".

 

"ניצחון מוסרי שלנו"

 

בתום הדיון ניסה עו"ד שלומי ציפורי, שייצג את האלמנות, להסביר להן את פסק הדין. הן התקבצו סביבו והוא אמר להן שזהו ניצחון מוסרי שלהן.

 

אולם, גם עורך הדין עצמו התקשה להסביר את ההחלטה: "קביעתו של בית המשפט היום איננה פשוטה. בית המשפט אומר ששר הביטחון שישב לפני 25 שנים עם כל צמרת צה"ל וקיבל את ההחלטה הזאת, בעצם עשה דבר בלתי חוקי. אני רואה בהחלטה ניצחון מוסרי. הטענה של העותרות הייתה שאין הצדקה להפלות את בעליהן שנהרגו במילואים והטענה הזו התקבלה.

 

"המדינה יצרה צרור טענות שנדחו על ידי בג"ץ, השופטים אמרו היום את דברם פה אחד: אין מקום בישראל להפלות בין דם לדם. יחד עם זאת, בג"ץ נמנע מלתת ביטוי ממשי לקביעה הזאת. הייתי מצפה שלצד קביעה שהן צודקות, תהיה אמירה שמופנית למחוקק שיתקן את העוול הזה. אי אפשר להשאיר ציבור של אלמנות מילואים וילדיהן עם העלבון הזה. האמירה היא חשובה וטובה אבל התחושה היא שזהו מס שפתיים". 

 

דרישת האלמנות

 

האלמנות דרשו להשוות את התנאים הניתנים לאלמנות טייסי המילואים בחיל-האוויר. עתירת האלמנות הוגשה באמצעות עו"ד שלמה ציפורי, לאחר שנחשף כי ב-1980 קיבל צה"ל החלטה סודית לפיה ישלם צה"ל, לכל אלמנות טייסי המילואים מאז קום המדינה - מענק חד-פעמי בשיעור דמי ביטוח החיים המוענק לאלמנות אנשי קבע וכי החלטה זו הוחלה על אלמנות הטייסים בלבד ולא על כלל אלמנות צה"ל.

 

על פי ההסדר, שנחתם בין שר הביטחון דאז, עזר ויצמן, לצה"ל, קיבלו שארי משפחתם של טייסים שנהרגו בשירות מילואים, סכום של כ-250,000 שקל. משרד הביטחון טען, כי איננו יכול לשלם לאלמנות את הכספים עקב מצוקה תקציבית. 

 

בשנת 2002 תיקנה הכנסת את החוק וקבעה כי אלמנות חיילי מילואים שנפלו משנת 99' יקבלו אף הן מענק דמי ביטוח חיים. 850 אלמנות, שבעליהן נפלו בין תקופת קום המדינה לבין שנת 1999 עתרו לבג"ץ בטענה שההחלטה להעניק את דמי ביטוח החיים לאלמנות הטייסים בלבד והתיקון שהורה להעניק כספים לאלמנות משנת 1999 ואילך, יצר אפליה חמורה.

 

"איפה הצדק?"

 

פנינה כהן, יו"ר ארגון אלמנות ויתומי צה"ל, שהייתה אחת מהעותרות, אמרה ל-ynet בזעם בעקבות הפסיקה: "כשהבעלים שלנו קיבלו צו 8, הם לא אמרו שהזמן לא מתאים להם או שהם לא יכולים, כמו שהמדינה אומרת לנו עכשיו. היו להם ילדים קטנים, היו להם נשים אבל הם קמו והלכו לצבא.

 
"המדינה היום חייבת לעשות חושבים, מה היא עושה עם חוסר הצדק הזה. הבעלים שלנו לא שאלו שאלות אלא יצאו לצבא והשאירו אותנו ואנחנו נשארנו אלמנות עם אותם צרכים כמו אלמנות חיל האוויר, עם ילדים ולמרות זאת היפלו אותנו ביודעין. ביקשנו לתקן את העוול הזה והיום זה יום עצוב ושחור לצדק".
 
שרה חיים, אלמנה לחייל מילואים שנותרה עם שני ילדים אמרה הבוקר: "הבעלים שלנו חשבו שיהיה מי שידאג לנו – אבל הם טעו. כשבעלי ידע שאלה הרגעים האחרונים שלו הוא כתב משאלה על פתק שבה הוא מבקש שידאגו לאשתו. הייתה לו כנראה תחושה שזה מה שיקרה היום".

 

זיוה רופא ושרה כהן-רז הוסיפו גם הן: "זה עלבון ופגיעה, פשוט ניפנפו אותנו. אנחנו המומות. זו אפליה לשמה. כשגייסו את הבעלים שלנו ואת שאר חיילי המילואים, אף אחד לא עשה אבחנה בין טייסים לחיילים אחרים. גייסו את כולם ללא הבחנה אבל מסתבר שבחלק מהדברים יש הבדל בין דם לדם".
 
לדברי האלמנות: "המדינה אומרת שנגמרה לה הקופה ושאין מאיפה להביא את הכסף? לנו נגמרו החיים. מעניין שיש כסף לשרים, לוולבו, ולאלמנות חיל האוויר, אבל בשבילנו – אין כסף".
 
משרד הביטחון: בג"ץ קיבל את עמדת המדינה
 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה כי "משרד הביטחון התייחס במלוא הכבוד והרצינות לתביעת אלמנות צה"ל לתשלום רטרואקטיבי בגין ביטוח חיים בדומה לסטטוס אלמנות אנשי מילואים צוות אוויר. החקיקה שבוצעה בשנת 2002 באה לתקן את השוני שהיה בזכויותיהן של אלמנות צה"ל, ומבטאת את עקרון השוויוניות.

 

"חקיקה זו הוחלה משנת 1999 ואילך שהוא מועד הסיכום בין המדינה וארגוני חיילי המילואים בעניין זה כאשר ההגבלה למועד זה נעשתה בעיקר משיקולים תקציביים. החלה רטרואקטיבית של עשרות שנים כפי שנדרשה ע"י העותרים בבג"ץ הנה בעלת משמעות תקציבית אדירה ולפיכך התחייבה קביעת מועד תחילה כפי שנקבע בחוק.

  

בית הדין הגבוה לצדק דחה היום את תביעת ארגון האלמנות ויתומי צה"ל ובכך קבל את עמדת המדינה בנושא".

פורסם לראשונה 25/01/2005 09:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
הפגנת אלמנות מול בית המשפט
צילום: עטא עוויסאת
עזר ויצמן. השופטים מתחו ביקורת
צילום: גלי תיבון
צילום: עטא עוויסאת
הגשת העתירה
צילום: עטא עוויסאת
צילום: דודו בכר
טייסי חיל האוויר
צילום: דודו בכר
מומלצים