שתף קטע נבחר

היום: 60 שנה לשחרור מחנה אושוויץ

מפעל המוות של מכונת הרצח הנאצית באושוויץ-בירקנאו הפסיק לפעול לפני 60 שנה בדיוק, אז פרצו חיילי הצבא האדום למחנה. אחר הצהריים ירכינו את ראשיהם נשיאים וראשי מדינות בטקס חסר תקדים בהיקפו. לזכור ולא לשכוח

היום (ה') לפני 60 שנה שיחררו חיילי הצבא האדום את מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו בפולין, ושמו קץ למפעל המוות שמסמל יותר מכל את שואת יהודי אירופה.

 

בטקס זיכרון חסר תקדים בהיקפו באתר מחנה ההשמדה, ירכינו אחר הצהריים את ראשיהם נשיאי מדינות, ראשי ממשלות ושרים, בני משפחות אצולה, אנשי דת ורוח, חיילים ותיקים, תלמידים ומעל לכל - ניצולים ובני משפחות הנספים, ויזכרו פעם נוספת את מיליון וחצי הקורבנות שנרצחו במקום, ואת מיליוני היהודים שנקטלו בידי הנאצים ועוזריהם.

 

בראש המשלחת הישראלית לטקס עומד נשיא המדינה, משה קצב. את גרמניה ייצגו הנשיא הורסט קוהלר והקנצלר גרהארד שרדר. את רוסיה ייצג הנשיא ולדימיר פוטין. את ארה"ב ייצג סגן הנשיא דיק צ'ייני ואליו יתלוו נשיאי ארה"ב לשעבר, ג'ימי קרטר, ג'ורג' בוש האב וביל קלינטון. כן ישתתף בטקס ניצול אושוויץ, הסופר וחתן פרס נובל לשלום, אלי ויזל. את בריטניה אמור היה לייצג בטקס הנסיך אדוארד, אולם לאחר פרשת התחפושת הנאצית של הנסיך הארי בתחילת החודש, הוחלט לתגבר את המשלחת בשר החוץ, ג'ק סטרו.

 

כמו כן ישתתפו בטקס נשיא צרפת ז'אק שיראק, בכירי האיחוד האירופי, המלכה ביאטריקס מהולנד, המלך אלברט מהולנד ומנהיגים נוספים. המארח יהיה נשיא פולין, אלכסנדר קוושניאבסקי. את האפיפיור יוחנן פאולוס השני, שהיה בצעירותו הארכיבישוף של העיר הסמוכה קראקוב, ייצג בטקס הקרדינל ז'אן-מארי לוסטיג'ר, שנולד כיהודי בשם אהרון לוסטיג'ר ושאמו נספתה במחנה.

 

אך לא המנהיגים והאח"מים יעמדו במרכז הבמה. יהיו אלה דווקא בני משפחות הנספים ובעיקר הניצולים, שכן הטקס המיוחד השנה יהיה ככל הנראה אחד האחרונים עבורם. בין הנאומים צפוי לבלוט זה של אסירת אושוויץ מספר 78651, סימון וייל, שרת הבריאות לשעבר של צרפת שניצלה מהמחנה בידי הצבא האדום.

  

אחד המשתתפים בטקס היום יהיה משה קנטור, נשיא הקונגרס היהודי האירופי. אחרי הטקס הוא צפוי להנחות פורום מיוחד בו יפגשו תלמידים מרחבי העולם עם ניצולי המחנה וחיילים מהצבא האדום ששיחררו את המחנה. בראיון לסוכנות הידיעות הצרפתית הזהיר קנטור מפני גל האנטישמיות שממשיך לצבור תאוצה באירופה בימים אלה.

 

"המצב באירופה דומה מאוד למה שקרה לפני מלחמת העולם השנייה. הפער שבין "ליל הבדולח" ב-1938 לבין ועידת ואנזה ב-1942 הוא כמו שניה בודדה במונחים היסטוריים. מחלונות מנופצים הגענו למחנות המוות בהרף עין. והנה שוב היום אנחנו באירופה עומדים על פיסות הזכוכית".

 


ילדים באושוויץ, לפני 60 שנה (צילום: איי.פי)

 

הטקס באושוויץ הוא שיאו של שבוע אירועים מיוחדים ברחבי העולם, לציון מלאת 60 שנה לשיחרור המחנה. בתחילת השבוע התקיים בניו יורק, ביוזמת ישראל ובתמיכה רחבה של מדינות העולם, מושב מיוחד של עצרת האו"ם. שלשום התקיימו טקסים מיוחדים בפריז, בברלין ובשטרסבורג, מושב הנהגת האיחוד האירופי ואתמול התקיימו טקסים נוספים בפרלמנטים של גרמניה, איטליה וישראל.

 

אתמול התקיים טקס דתי בכפר הרמזה, כחמישה ק"מ מאושוויץ שם נהגו הנאצים להשליך את אפר הקורבנות שהומתו בתאי הגזים ונשרפו במשרפות.  

 

הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, שיגר איגרת מיוחדת לציון האירוע בה כתב כי אושוויץ מהווה תזכורת לעולם להמשיך להילחם ברשע ולשלב כוחות במאבק באנטישמיות. בטקס בצרפת, כינה הנשיא שיראק את האנטישמיות "סטייה שהורגת". עמיתו הגרמני שרדר הודה שהאנטישמיות עדיין מרימה את ראש בארצו ושהמאבק בה היא משימה של האנושות כולה. "לזכור את תקופת הנאציזם והפשעים שבוצעו בה הוא מחוייבותנו המוסרית - אנו חבים זאת לא רק לקורבנות ולקרובי משפחותיהם אלא גם לעצמנו", אמר. "נכון שהפיתוי לשכוח הוא רב אבל לא ניכנע לו".

 

הנשיא קצב: העולם עדיין חשוף לדוקטרינות מסוכנות

 

הנשיא קצב יאמר בין השאר בטקס באושוויץ: "על מנהיגי העולם לדעת שדוקטרינות מסוכנות עלולות שוב לבוא לעולם, דוקטרינות שקריות הנשענות על בורות, על שטיפת מוח, על הסתה ושנאה, על עיוורון, על מרמה וזיוף, על כפייה ויצרים שפלים, על ניצול הדמוקרטיה למען הדיקטטורה, על טרור ושפיכות דמים, על משרפות ואש, על קנאות רצחנית".

 

קצב כבר החל את ביקורו הממלכתי בפולין, בקור מקפיא של 6-10 מעלות מתחת לאפס ובשלג כבד. הוא נפגש עם נשיא פולין, אלכסנדר קוושנייבסקי ועם נשיא אוקראינה החדש, ויקטור יושנקו.

 

במפגש סיפר הנשיא האוקראיני לקצב, כי אביו, אנדריי יושנקו, היה אסיר באושוויץ ושוחרר בידי חיילי הצבא האדום. יושנקו האב שירת כחייל בצבא האדום, נשבה על-ידי הגרמנים והועבר על-ידם לשבי במחנות הריכוז דכאו ובוכנוואלד ואחריהם, בשנת 1944, הועבר לאושוויץ. "אבי היה בין העשרות הבודדות של שבויי מלחמה רוסים שהצליחו לשרוד בשבי הגרמני. באותה התקופה הרגו הגרמנים באושוויץ 25 אלף איש מדי יום", אמר נשיא אוקראינה לקצב.

 

קצב הזמין את נשיא אוקראינה לביקור בישראל, ציין את הקשר ההיסטורי בין העמים האוקראיני והיהודי וביקש ממנו לטפל בבעיית האנטישמיות בארצו. בתום הפגישה, הגיש יושנקו לקצב מדליה ועליה דיוקנו-שלו, מהתקופה שלפני השחתת פניו.

  

קצב יוועד גם עם סגן נשיא ארה"ב. השיחה תוקדש לענייני תהליך השלום והסכסוך במזרח התיכון. בהמשך ייצא הנשיא לטקס הזיכרון המרכזי במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו, שם ייפגש, על פי התוכניות, עם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, וכן עם נשיאי צרפת, גרמניה, רומניה וקרואטיה.

 

ואצלנו: יום המאבק באנטישמיות

 

היום יתקיים לראשונה במערכת החינוך בישראל "יום המאבק הבינלאומי באנטישמיות", לקראתה הכין המשרד ערכת לימוד בשם "אנטישמיות כיום - אני מול התופעה", שנשלחה לכלל בתי הספר בכל הארץ, בכל המגזרים, בהם המגזר הערבי. שרת החינוך, לימור לבנת, והנהלת המשרד החליטו לציין את יום המאבק הבינלאומי בחטיבות העליונות במטרה לעורר את מודעות התלמידים לתופעה ולהיקפה, להכיר את גילוייה ולעודד את התלמידים להיאבק בה.

 

מטרות הערכה הוא ליצור בסיס ידע לדיון באנטישמיות לסוגיה, ללמד להבחין בין ביקורת לגיטימית לבין הסתה אנטישמית, לעודד תגובות ויזמות של התלמיד מול התופעה. הערכה נמצאת גם באתר האינטרנט של המשרד.

 

"בעידן הפוסט-מודרני שבו אנו נמצאים", כתבה שרת החינוך באיגרת שצורפה לערכה, "לאחר שעברנו את עלילות הדם והגירושים, הגזענות של הזמנים המודרניים, השואה והקמת מדינת ישראל, אפשר היה להאמין ולקוות שהאנטישמיות תיעלם מהעולם - אך אין אלו פני הדברים. עלינו להילחם באנטישמיות בכל האמצעים, ולמערכת החינוך תפקיד חשוב ומרכזי בכך".

 

בהכנת הידיעה השתתף עופר מאיר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ילדים יהודים במפעל הרצח הנאצי
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
המשרפות
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
אושוויץ. 40 ממנהיגי העולם יגיעו
צילום: רויטרס
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
קצב בטקס לזכר הבריגדה היהודית בקרקוב
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
חולקים כבוד
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
צילום: איי פי
פסי הרכבת המובילים למחנה
צילום: איי פי
מומלצים