אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet

צילום: גבי מנשה

טורים אחרונים
 
 


 
אריאנה מלמד  

 

אין שפות רעות

איננו אמורים לאהוב את צלילי השפה הגרמנית או להיות אדישים אליהם, רק להבין שחובתנו לכבד אדם באשר הוא אדם

פורסם: 02.02.05, 15:49

זו לא הפעם הראשונה, אבל זה עדיין קשה, עדיין צורב – ועדיין הכרחי. נשיא גרמניה עומד ונואם בגרמנית והוא אורח הכבוד של הכנסת, ואפילו מי שבחר להיעדר לא עשה זאת הפעם בצעקה מופגנת אלא בקול דממה דקה.

 

בשבוע שעבר ציינו 60 שנה לשחרור מחנה המוות אושוויץ. עוד מעט, בתחילת האביב, נציין את יום השואה. בין לבין יימצאו עוד תאריכים בלוח השנה כדי לחבר אליהם את הזיכרון, שהוא מופלא וממאיר כאחת. מופלא מפני שיש בכוחו – כך אני רוצה להאמין – כדי לשנות את פני ההיסטוריה העתידית כך ששוב לא יישמעו בהן פקודות בגרמנית שקוראות להשפיל ולבזות ולהפחיד ולהמית. וממאיר, מפני שהוא פושה ומשתלט על מה שכלל לא נכון לזכור, על מה שכלל לא יעיל לשנוא. למשל, צליל של שפה. כל שפה.

 

בגרמנית קראו ליהודים "לא איש", niemand, והורו על הכחדה – מילה מעניינת בשפתם, שפירושה המילולי הוא "לאיין". לעשות מן החיים אין מוחלט, העדר גמור, אפילו לא שרידים של אפר. מין קטגוריה מחשבתית בכלל לא נתפסת, מפלצתית ממש. אולי קיוו שתהיה אפילו מעבר לכוחו של זיכרון.

 

אבל באותה שפה עצמה כתב היינה שירי כיסופים למולדת עמו הישן, ובאותה שפה בדיוק חזה הרצל את לידתה של מדינה חדשה. אני מוכרחה להודות שבה שמעתי גם את שירי הערש הראשונים שלי מפי אמי, שהחליטה לדבר גרמנית ולהנחיל לי את השפה למרות שעברה מה שעברה, ולמרות ששמעה גם היא מלים שאסור לומר לאיש, אף פעם ובשום לשון.

 

ממנה למדתי גם שאין שפות רעות. יש רק אנשים רעים, וחלוקתם ללאומים וללשונות היא סוג של פשטנות מחשבתית הרת-אסון. היא הופכת את נושאי המחשבה
הזאת לאנשים מפוחדים וגזענים בעצמם, והיא משתלטת עלינו מכוח הזיכרון, שברבות השנים נוח לו יותר להיאחז בסמלים ישנים במקום להורות על בדיקות מחודשות של המציאות. קל מאוד, קל מדי אפילו להתנגד לנאומו של נשיא גרמניה בשפה הגרמנית, ובכך להוכיח את מידת כבודנו כלפי הנספים וכלפי הניצולים. אבל מי שם אותנו, 60 שנה אחרי, לשמש להם כמליצי-יושר צבועים, כאוחזים בקרנותיו של סמל שאין מאחוריו כבר דבר?

 

אני מודה עוד שלא נוח לי לטייל בגרמניה, למרות שהשפה אינה זרה לי ואנשי המקום גם הם איכשהו מוכרים מקיום אחר, קיומו של הזיכרון. וטוב שאינני נציגה רשמית של דבר וחצי דבר ולכן אינני אנוסה להיות שם ולבדוק שוב ושוב את היחס האמביוולנטי של תרבותנו לתרבות הגרמנית.

 

אבל מי שהחליט לאפשר לנשיא גרמניה לנאום בשפתו, כמקובל בין עמים ומדינות שמקיימים זה עם זה קשר דיפלומטי רציף ותקין, היה נציג רשמי והחליט בתבונה וביושר, וכאילו אמר – מעל ומעבר לזמן, לכאב, לשנאה אפילו, עכשיו עלינו לנהוג כבני תרבות, כמי שמקיימים את עקרון ההדדיות: מכירים בזכותו של הזולת לנהוג כאן כפי שהיה נוהג בכל מקום אחר בעולם, ולנאום בלשונו. בדיוק כפי שיכירו בזכותו של נציג ישראלי רשמי לנאום בפני הבונדסטאג בעברית.

 

ובצדק יכירו, ולא מתוך אשמה. 60 שנה אחרי תום מלחמת העולם השנייה, גם אם הזיכרון מצווה לנו אחרת, לפעמים חובה עלינו לנהוג לא כצאצאי הניצולים, אלא רק כבני אדם – ואולי זה עוד יהיה הזיכרון התרבותי החשוב ביותר שאפשר יהיה להפיק מביקורו הנוכחי של נשיא גרמניה בישראל.

 

איננו אמורים לאהוב את צלילי השפה הגרמנית או להיות אדישים אליהם לחלוטין, רק להבין שחובתנו לכבד את האדם באשר הוא אדם, כולל גם את חובתנו לתת לו לומר לנו מלים בלשונו, וחובתו להאזין לנו וללשוננו.

 


תגובה לכתבהתגובה לכתבה   הדפסההדפסה  שלחו כתבהשלחו כתבה    שמירהשמירה   לפורוםלפורום

 
 


 
חדשות
דעות
ספורט
כלכלה
צרכנות
תרבות ובידור
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
רכילות
וידאו
הוט
רשת
כלכליסט
משחקים
מקומי
קהילות
אינדקס
לאישה
לימודים
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
לאתר הסלולרי
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ynet בסלולר
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
קטלוג אופנה
יחסים
קהילות
אנציקלופדיה
Israel News
ירוק
לאשה
דילים
כולסטרול
כלכליסט
בלייזר
Go
מנטה
משחקים
mynet
זולי הקיפוד
מוסכים
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
מחירון דירות
רכב חדש
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
מפות
עברית.evrit
מחירון שיפוצים
דירות חדשות

בית המערכות מקבוצת ידיעות אחרונותRealCommerce - ניהול תוכןTotal media - Interactive media technologiesApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"ם
as34-c  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©