שתף קטע נבחר

ההכנה לתלמידים המפונים: בשיחות ערב וטיולים

ל-ynet נודע: השירות הפסיכולוגי-ייעוצי של משרד החינוך יכין נפשית את התלמידים לפינוי מגוש קטיף בעזרת טיולים בטבע ושיחות ליליות עם המורים על ההתמודדות עם מצבי לחץ. "התלמידים מודאגים: האם כשיפנו אותנו הכלב שלי יבוא איתי? האם המשפחה תתפרק? התפקיד שלנו הוא להרגיע", מספרת אחת מיוזמות התוכנית

פרסום ראשון: משרד החינוך יחל כבר בשבוע הבא להכין נפשית את ילדי גוש קטיף לתקופה הקשה הצפויה להם בחודשים הקרובים. במסגרת תוכנית טיפולית מיוחדת ייצאו אלפי תלמידים מהיישובים המיועדים לפינוי לטיולים וסיורים בטבע, יקיימו פעילות לגיבוש חברתי והתמודדות עם מצבי לחץ וכן שיחות הרגעה עם מוריהם.

 

התוכנית, אותה הגה השירות הפסיכולוגי ייעוצי של משרד החינוך, נחשפה ב-ynet לפני מספר חודשים, אולם נשמרה עד כה תחת מעטה חשאיות. היום (ה') נחשף כי בשבוע הקרוב ייצאו תלמידים מגוש קטיף לסיור מיוחד בשלומי, פקיעין, ובעין חרוד שבצפון הארץ, ובסיומו יקיימו המורים והתלמידים "שיחות הרגעה". בשיחות ערב אלה בשטח ישוחחו המורים עם התלמידים על אופן ההתמודדות שלהם עם הירי של הקסאמים והפינוי הקרוב שלהם מביתם. 

 

לקראת השיחות עם התלמידים העביר משרד החינוך בשבועיים האחרונים את המחנכים, המורים והיועצים החינוכיים העובדים בישובי הגוש השתלמויות ייחודיות. כמו כן עברו הצוותים רענון של ההנחיות כיצד לענות לשאלות התלמידים הנוגעות למצב החירום השונים.

 

"תלמידים שואלים למשל 'כשיפנו אותי מהבית שלי, הכלב שלי יבוא איתי?'", סיפרה מנהלת אגף ייעוץ בשירות פסיכולוגי ייעוצי במשרד החינוך, ג'ודי בן עזרא. "שאלה אחרת שנתקלנו בה היא 'איך אני אסתדר בבית ספר חדש?'.

 

"יש הרבה שמועות לא מבוססות שהתלמידים ניזונים מהם ומפתחים כתוצאה מכך פחדים. חלק מהדאגות נובע מפחדים לא מבוססים - שאולי המשפחה תתפרק... אלה חששות לא מציאותיים ותפקידנו לעשות סדר בעובדות. להסביר מה נכון ומה לא. תפקיד היועץ החינוכי הוא להרגיע. לזהות סימני מצוקה וחרדה".

  

מזה כמה חודשים - "מרגע שהחלו לנחות קסאמים ופצצות מרגמה" - משוחחים המורים והתלמידים בישובים הסובבים את רצועת עזה על חרדות ופחדים בעקבות ירי הקסאמים. עם תלמידי הישובים ברצועה משוחחים גם על הפינוי הקרוב. "חשוב מאוד לשמוע אותם ולדבר איתם", אמרה בן עזרא. 

 

"לאחרונה הוחלט לצאת להפוגה בשטח. במסגרת טיולי השדה יקיימו יועצות מהשירות הפסיכולוגי שיחות ערב מתודרכות עם התלמידים, וידברו על מצבי לחץ. לצד המורים יפעלו מורות חיילות, שעברו גם הן השתלמות בנושא. 

 

בנוסף ליועצים החינוכיים הקיימים בכל בית ספר, מופעל בישובי הרצועה ובאזורים הסמוכים מערך פסיכולוגים מתוגבר. בגוש קטיף ישנן לצד שבע יועצות חינוכיות גם שתי משרות של פסיכולוגים. בשאר היישובים ב"סובב עזה" יש מספר פסיכולוגים בודדים במסגרת השירותים פסיכולוגיים בישוב. בשדרות פועלים חמישה פסיכולוגים במשרות מלאות.

 

התוכנית החדשה מכונה "פעילות הפגה חינוכית". במסגרתה יצאו תלמידי בתי הספר העל יסודיים ייערכו טיולים בני שלושה ימים, ובקרב חטיבות הביניים והיסודיים יערכו טיולים בני יומיים. במקביל יבצעו צוות היועצים הערכת מצב בה יקבעו האם ישנם תלמידים שמצב הנפשי אינו מאפשר יציאה לטיול וניתוק מהבית.


פורסם לראשונה 02/02/2005 23:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
יש לה תוכנית. שרת החינוך לבנת
צילום: צביקה טישלר
צילום: איי פי
לפני שמתנתקים, נרגעים בטבע
צילום: איי פי
צילום: חיים הורנשטיין
"איך נסתדר בבית ספר החדש". שיחות בבתי הספר
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים