שתף קטע נבחר

מנדלה: העוני נורא כמו סחר בעבדים ואפרטהייד

נשיא דרום אפריקה לשעבר אמר את הדברים במהלך עצרת הפתיחה של הקמפיין הבינלאומי למלחמה בעוני. מחר תתכנס בלונדון ועידת שרי האוצר של מדינות ה-G7, מנדלה, שנאם בלונדון בה תתכנס הפגישה, רוצה להבטיח שהם לא ישכחו: "מיליונים כבולים בכבלי העוני. יש לשחררם"

"עוני ואי-שיוויון הם האסונות הגדולים ביותר של תקופתנו... יש לקטלג אותם כ'רשעות חברתית', בדיוק כפי שקוטלגו הסחר בעבדים והאפרטהייד". כך אמר היום (ה') נשיא דרום אפריקה לשעבר, נלסון מנדלה, במהלך נאום שנשא בכיכר טרפלגר בלונדון.


נאומו של מנדלה, יום אחד בלבד לפני כינוס שרי האוצר של מדינות ה-G7, היווה את יריית הפתיחה לקמפיין בינלאומי להקטנת מימדי העוני בעולם.


"כפי שאתם יודעים, הודעתי לאחרונה על פרישתי מהחיים הציבוריים, ככה שאני באמת לא אמור להיות פה עכשיו", אמר לאלפי המפגינים שהתאספו בכיכר. "עם זאת, כל עוד עוני, חוסר צדק, ואי-שיוויון ממשיכים להתקיים, אף אחד מאיתנו לא יכול למצוא לעצמו מנוחה של ממש".


מנדלה קרא לאזרחי העולם להקים תנועה המונית למיגור העוני, בדיוק כפי שפעלו למיגור העבדות והאפרטהייד. "רצונכם ולהיטותכם הם שהובילו להפלת המערכות המרושעות בהיסטוריה האנושית, אבל במאה הנוכחית, מיליונים של אנשים אינם חופשיים. אזרחי המדינות העניות בעולם עודם כבולים וכלואים. הם כלואים באזיקי העוני. הגיע הזמן לשחררם".


"בדיוק כמו העבדות והאפרטהייד, גם העוני אינו תוצר של הטבע", אמר. "העוני נבנה על-ידי בני האדם, וזהו טוב ליבה של האנושות שיוכל למגרו. מיגור העוני אינו מחווה של צדקה, הוא פעולה של צדק. הוא הגנה על הזכות האנושית הבסיסית ביותר, הזכות לכבוד ולחיים בכבוד".


מנדלה הציג שלושה צעדים בהם, לטענתו, על המדינות המתקדמות לנהוג על-מנת למגר את העוני. הצעד הראשון הוא הבטחת המסחר ההוגן בין המדינות. לאחריו, על מדינות העולם לדאוג לשים סוף לחובן העצום של המדינות העניות. הצעד השלישי הוא הזרמת סיוע בינלאומי איכותי למדינות העניות.


מימדי העוני: 852 מיליון אנשים רעבים


בין שנת 2000 ל-2002, עלה מספר הרעבים בעולם ל-852 מיליון. כך עולה מדו"ח שפרסמה לפני כשלושה חודשים סוכנות המזון והחקלאות של האו"ם, ה-FAO. מספר זה כולל 815 מיליון בני אדם רעבים במדינות המתפתחות, 28 מיליון במדינות שבמעבר ו-9 מיליון במדינות המתועשות. 


יושבת ראש צוות העבודה שהכין את הדו"ח, לין בראון, אמרה כי "מספר בני האדם הרעבים בעולם נשאר גבוה באופן בלתי נסבל. ההתקדמות בהגעה אליהם היא איטית מאוד והמחירים המשולמים בחיים שנהרסו ומשאבים שבוזבזו גבוה כל כך עד שאינו ניתן לחישוב". 


ההשקעה והסיוע יכולים בהחלט לשפר את המצב. לפי נתוני הדו"ח, במהלך שנות ה-90 יותר הצליחו 30 מדינות, המייצגות כמחצית מאוכלוסיית העולם, הצליחו כך לצמצם את שיעור הרעב ביותר מ-25 אחוזים. 


מספר הרעבים הכרוניים בעולם כמעט שלא השתנה מאז שנת 1996. ב-FAO אמרו כי שמו לעצמם כמטרה לצמצם את המספר בחצי עד 2015. החלטה ברוח זו התקבלה על ידי ממשלות שונות בפסגת המזון העולמית של האו"ם באותה השנה. איש הארגון, הרטוויג דה-האן, אמר השבוע כי היעד של שנת 2015 מהווה שאיפה, אך הוא עדיין אפשרי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
"להקים תנועה המונית". מנדלה נואם בכיכר
צילום: איי פי
צילום: איי פי
"עוני הוא רשעות חברתית". מנדלה
צילום: איי פי
מומלצים