שתף קטע נבחר

"המו"מ יחליף את שפת היריות"

"אנו נחושים לשים קץ לכל הפעולות האלימות", הכריז אבו מאזן, יו"ר הרשות הפלסטינית בפסגת שארם. "התוכנית החד-צדדית יכולה להפוך לנקודת זינוק ליישום מפת הדרכים, נציב סכר בפני כוחות האתמול הרדיקליים", הצהיר שרון בעברית. "עגלת השלום יצאה לדרך, את כל הסכמי העבר יש ליישם", הדגיש הנשיא המארח, שלראשונה נפגש עם ראש הממשלה. שרי החוץ של ירדן ומצרים הודיעו: השגרירים יוחזרו בקרוב

"היום הזה ייזכר כיום שבו התהליך החל לנוע קדימה אל השלמתו, לקראת המטרה של חיים בשקט, בכבוד ובשלום בין כל העמים במזרח התיכון". כך אמר בצהריים (יום ג') ראש הממשלה, אריאל שרון, בדברים שנשא בעברית בפסגה המרובעת בשארם א-שייח.

 

 

לאחר כמעט ארבע שנים וחצי של הקזת דם, אחרי יותר מאלף הרוגים ישראלים ויותר מ-3,500 פלסטינים - "האינתיפאדה השנייה" ("אירועי גאות ושפל" בעגה הצבאית) הגיעה היום לקיצה, לפחות באופן הצהרתי. בעיירת הנופש בסיני, שכבר ידעה לא מעט פסגות, תקוות ואכזבות, הכריז היו"ר הפלסטיני, בנוכחות הפטרון מובארק, המלך עבדאללה וראש הממשלה שרון: כל פעולות האלימות ייפסקו. כבר בעוד שבועיים הוא אמור להגיע לביקור בחוות שקמים.   

 

במקביל, הודיעו מצרים וירדן באופן רשמי (כצפוי) כי יחזירו את שגריריהן לישראל. שר החוץ של מצרים, אחמד אבו אל-ע'יית' ושר החוץ של ירדן, האני אל-מולכי, מסרו הודעות בנושא אולם לא דיברו על לוח זמנים. בראיון ברשת אל ג'ז'רה הבהיר אל-מולכי: "היום אפנה לממשלה הירדנית בדרישה למנות את השגריר. אם הכל יתנהל כשורה ולא תהיינה בעיות מיוחדות, הוא יישלח". לדבריו, צעד זה נעשה בתיאום עם מצרים.

 

בנאומו בפסגה בירך ראש הממשלה שרון את אבו-מאזן, שיוביל את עמו לחיים של ביטחון ושקט, "עד לכינונה של מדינה פלסטינית עצמאית". "שנת 2005 היא שנת ההזדמנות הגדולה, אינני מתכוון להחמיץ אותה", אמר ראש הממשלה, שנפרד סופית מן התוכנית החד-צדדית, ועלה על מסלול של תיאום ושיתוף פעולה עם הפרטנר החדש-ישן. "אם אכן יבוא שינוי אמיתי הלכה למעשה בצד הפלסטיני, ההתנתקות יכולה להביא תקווה ולהפוך נקודת הזינוק החדשה לתהליך מתואם ומוצלח. היא יכולה לסלול את הדרך לתחילת יישום מפת הדרכים, שאליה אנו מחויבים ואותה אנו רוצים ליישם".  

 

"נקטנו סדרת פעולות מהירות וננקוט בשורת צעדים בוני אמון נוספים - שחרור מאות אסירים פלסטינים בזמן הקרוב והקמת פורום משותף לבחינת שחרור אסירים בעתיד, וכן העברת הערים לידי הרשות. יש לנו הזדמנות להינתק מדרך הדמים שנכפתה עלינו בארבע השנים האחרונות ולעלות על דרך חדשה, לראשונה זה זמן רב מופיעה תקווה חדשה", הצהיר שרון. "זו הזדמנות שברירית עד מאוד, קיצונים משני הצדדים רוצים לסגור את חלון ההזדמנויות ולהניח לעמים להתבוסס בדמם. התשובה להם היא אחת: כולנו צריכים להכריז כאן היום שהאלימות לא תנצח, לא תרצח את התקווה".   

 

צילום: אבי אוחיון, לע

את דבריו האופטימיים סיים שרון בפנייה ישירה לקהל בישראל. הוא דיבר על הצורך בקבלת "החלטות כואבות", כדי להשיג ימים שקטים. "יחד נציב סכר בפני כוחות האתמול הרדיקליים ונגיע לדבר שאנו מייחלים לו כבר שנים - חיים של ביטחון, שקט ושלום".  

 

היו"ר הפלסטיני, מצידו, סיפק את הסחורה: "צריך לבנות מחדש את האמון", אמר. הוא הזכיר כי רק לפני פחות מחודש פנה העם הפלסטיני אל הקלפי, בעקבות מותו של ערפאת, וחידש באמצעות ההליך הדמוקרטי את בחירתו בשלום האמת. "אנחנו חלוקים על דברים רבים, כמו הגדר, ההתנחלויות והאסירים, ולא יכולנו להגיע להסכמה על הכל כבר היום. אבל יישמנו את השלב הראשון ב'מפת הדרכים' ואנו נחושים להמשיך במסלול בהידברות בין הצדדים".  

 

"אני מחדש כאן, בעיר השלום, את קריאתנו לשלום", אמר היו"ר הפלסטיני. "נמלא אחר כל ההתחייבויות שקיבלנו על עצמנו, בסיוע האחים במצרים ובירדן וה'רביעייה' הבינלאומית", הבטיח, והזכיר את חשיבות התהליך גם עם סוריה ולבנון. "ניישם את שלטון החוק ואת הרפורמה, שפת המו"מ תחליף את שפת היריות".  

 

נשיא מצרים, המארח את הפסגה, דיבר אף הוא באופטימיות נדירה: "אנחנו מדברים כאן היום כדי לשים קץ לשפיכות הדמים ולהזיז מחדש את עגלת השלום. עשינו את הצעד הראשון בדרך לשם, ואנו מזהים רוח חיובית בקרב שני הצדדים. את כל הההבנות שהושגו בעבר יש ליישם", הדגיש מובארק, וקרא ליישם את "מפת הדרכים" ולהתקדם לעבר הסדר הקבע, בהתאם לחזון שתי המדינות.  

 

אחרי 24 שנה: שרון במצרים

 

אבו-מאזן ומלך ירדן התקבלו הבוקר בנמל-התעופה בשארם על-ידי מובארק המארח. את פני שרון, שהגיע למצרים לראשונה זה 24 שנים, וללא איש משריו, קיבל מקבילו המצרי נזיף. תחילה הוא נועד עם הנשיא מובארק ועם המלך עבדאללה, אותם הזמין לביקור בירושלים. לטענת גורמים בפמליית רה"מ, השניים השיבו "עקרונית" בחיוב.

 

רק לאחר הפגישה עם המלך, ובעקבות שינוי לא ברור בלוח הזמנים, נועדו סוף סוף שרון ואבו-מאזן. הם לחצו יד וישבו זה מול זה בשולחן אחד, עם משלחותיהם.

 

לפגישה קדמה עבודת הכנה ממושכת. עד השעות הקטנות של ליל אמש עמלו נציגי שני הצדדים על ההצהרות, והגיעו לארבע הבנות עיקריות: הפסקת אש ישראלית-פלסטינית; העברת האחריות הביטחונית בחמש ערים בגדה (ובהמשך - חזרה לעמדות של ה-28 בספטמבר 2000); הסכמה שהנסיגה מעזה הנה חלק מ"מפת הדרכים", ואינה עומדת בסתירה לו; אמירה כללית על "כוללניות התהליך" ומחויבות להשקיע מאמץ כדי לסיים את הסכסוך הישראלי-ערבי - כרמז לשילובה של דמשק בתהליך.  

 

המנהיג הפלסטיני הצהיר כבר אתמול באוזני מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, כי השיג "הודנה" עם כלל הפלגים הפלסטיניים. אולם בחמאס ובג'יהאד לא ממהרים להבטיח רגיעה. "הכל תלוי בעמדה שתציג ישראל ובתוצאות הוועידה", אומר חאלד משעל. לאחר פסגת שארם אמורה להגיע ההכרזה הרשמית על הפסקת אש בקהיר. 

 

הציבור אופטימי

 

אבטחה חסרת תקדים הורגשה במתחם הפסגה, בעיקר במלון "מובנפיק גולף" שבו נערכה. עשרות רבות של עיתונאים מכל רחבי העולם סיקרו את המאורע. גם בארץ הוכרזה כוננות גבוהה, מחשש לפיגועי ראווה.      

 

הציבור הישראלי, מתברר, אופטימי: לפי סקר מכון "דחף", שהוכן עבור "ידיעות אחרונות" ערב הפסגה, 48% מהאזרחים "די אופטימיים" באשר לאפשרות שתושג רגיעה ביטחונית ו- 13% "אופטימיים מאוד", לעומת 23% ש"די פסימיים" ו-14% ש"פסימיים מאוד"; 24% מאמינים לאבו-מאזן שבכוונתו להפסיק את הפיגועים, 36% "נוטים להאמין", 10% "נוטים לא להאמין" ו-27% לא מאמינים.

 

בעניין שחרור האסירים, 46% תומכים - אך ללא "דם על הידיים", 21% סבורים שניתן לשחרר גם רוצחים, כל עוד מדובר בקשישים וחולים, ו-31% גורסים ש"אין לשחרר כלל". 55% מהציבור בטוח או חושב שיש לערוך משאל עם על תוכנית ההתנתקות, לעומת 43% שחושבים או בטוחים שאין בכך צורך. 


פורסם לראשונה 08/02/2005 08:28

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פגישת שרון אבו-מאזן
צילום: רויטרס
צילום: ערוץ 10
ליישם הסכמי העבר. מובארק
צילום: ערוץ 10
צילום: איי אף פי
מובארק ועבדאללה בנמל-התעופה
צילום: איי אף פי
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
שרון בדרך לשארם
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
צילום: איי אף פי
האבטחה ב"מובנפיק גולף"
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
סטודנטים מפגינים בקהיר
צילום: איי פי
מומלצים