שתף קטע נבחר

מעכשיו: תוספי תזונה יחויבו להוכיח שהם יעילים

משרד הבריאות החליט: מוצרים, שלגביהם נטען שהם מחזקים את הגוף, יעברו ניסויים מדעיים • מי שלא ירצה בכך ייאלץ לכתוב אזהרה על האריזה: "יעילות המוצר לא נבדקה"

משרד הבריאות יחייב את יצרני הכדורים והסירופים הטבעיים, המפרסמים את עצמם כ"מחזקים את הגוף", להוכיח את יעילותם בניסויים מדעיים. אלה שלא יעמדו במשימה יחויבו לפרסם על האריזה אזהרה שאומרת כי יעילות המוצר לא נבדקה על-ידי משרד הבריאות.

 

בשנים האחרונות, ובעיקר בתקופת החורף, מוצף השוק הישראלי בתוספי תזונה, שמפיציהם טוענים כי הם מסוגלים לחזק את המערכת החיסונית ולהגן על הגוף מפני מחלות שונות. בין המוצרים יש מותגים פופולריים המשווקים במסעות פרסום רבים.

 

כעת מתכוונים במשרד הבריאות לחייב את היצרנים, המעידים על הכדורים או על הסירופים שלהם כבעלי סגולות רפואיות, להוכיח זאת. בשירות המזון והתזונה, שם מתגבשת התוכנית, חילקו את תוספי התזונה לשניים: כאלה

המכילים ויטמינים ומינרלים בלבד (למשל כדורי ברזל, סידן, 12 B וכדומה) וכאלה המכילים גם צמחים או רכיבים סינתטיים וטבעיים אחרים, שאינם ויטמינים ומינרליים (כמו "סמבוכל", "חיזוקית", "מגה גלופלקס", מוצרים המכילים אכניצאה ועוד).

 

כדורים המכילים ויטמינים ומינרלים יקבלו את אישור משרד הבריאות רק לאחר שיגישו פירוט על הרכב מדויק של הרכיבים ממעבדות מוסמכות, שיעידו כי המוצר מכיל את הרכיבים המצוינים על-גבי האריזה. בנוסף, הם יידרשו להוכיח שהוויטמינים והמינרלים נספגים ביעילות בגוף. לעומת זאת, קבוצת תוספי התזונה המכילים צמח כלשהו שמייחסים לו סגולות רפואית יחויב גם בהוכחת יעילותו על מטופלים במחקרים ובניסויים שייערכו לפי אמות מידה מדעיות. יצרנים שלא יהיו מעוניינים להציג הוכחות כאלה יחויבו בכיתוב על דברי האריזה: "תוסף זה אינו תרופה, אינו בא במקום תרופה ויעילותו ופעילותו לא נבדקו על-ידי משרד הבריאות".

 

במשרד הבריאות הסבירו אתמול כי מדובר למעשה בהרחבת סמכויות של המשרד בהתאם לתקנה קיימת, האוסרת לייחס למזון סגולות ריפוי. "חברות המייצרות תוספי התזונה, במיוחד כאלה המייחסים לעצמם יכולות ריפוי והגנה, לא נדרשות היום לעמוד במבחן היעילות. הדבר מוביל להטעיית הציבור", הסביר אתמול גורם בכיר במשרד הבריאות. "צריך לעשות סדר. אם חברה טוענת ליכולות ריפוי, היא צריכה להוכיח את זה; ואם לא – חשוב שמשרד הבריאות ידאג שהצרכן יידע שמה שנטען בפרסומת או על-גבי האריזה מעולם לא הוכח אופן מעשי".

 

משירות המזון והתזונה יגישו בקרוב את ההמלצה לאישור מנכ"ל משרד הבריאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם "חיזוקית" יצטרך לעמוד במבחן ההוכחה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים