שתף קטע נבחר

הדיסקט של דיסקין

ראש השב"כ הבא הוביל את שינוי הכיוון: משיתוף פעולה עם המנגנונים הפלסטיניים לראייתם כאויבים. בצה"ל התלוננו שהשב"כ לא רואה את התמונה הגדולה. בשנים הבאות יידרש השירות שוב לפעול בתחומים אפורים יותר ומוחלטים פחות. משימתו הקשה של יובל דיסקין תהיה לנווט את הארגון במציאות שכבר אינה רק שחורה ולבנה

כיד ימינו של אבי דיכטר, הוביל יובל דיסקין, שיעמוד בראש שירות הביטחון הכללי, את שינוי הדיסקט הגדול של השב"כ מאז ספטמבר 2000. תחת עמי איילון וישראל חסון (שדיכטר הועדף על פניו לראשות) היה השירות חוד החנית של היחסים הביטחוניים עם הפלסטינים. אנשיו העזו אפילו לכפור בתיאוריית "ערפאת תיכנן הכל ושולט בכל" שהציג צה"ל בראשית האינתיפאדה. אחר כך הפך לצייד הפלסטינים מספר אחת. דיסקין, ועוד נגיע לזה, מצוייר היום בעיתונים כ"ממציא תורת הלחימה של החיסולים".

 

זו לא היתה מהפכה גדולה כפי שנדמה במבט ראשון. בכל מה שנוגע לפלסטינים, השב"כ הוא ארגון של משימה אחת - סיכול טרור ("קַשיתי" - רואה דרך קשית - נוהגים לקרוא לזה בצה"ל, בנימה קלה של קנאה על מה שנדמה להם כחיים פשוטים של השב"כ והעדפה תקשורתית כלפיו). עד ספטמבר 2000 המנגנונים הפלסטיניים היו שותפים למשימה הזו. מאז הם נתפסים כאויבים. המשימה לא השתנתה, וכל ההגדרות האחרות משתנות בהתאם לה.

 

כל עמדה שנקט דיכטר בשנים האחרונות – בעד הגדר, בעד השהייה במרכזי הערים, נגד תכנית ההינתקות – נגזרה מהתפקיד הזה. בצה"ל התלוננו שהשב"כ לא רואה את התמונה הגדולה, שעוצר וסגר וטנקים בתוך הערים יגרמו נזק גדול יותר בטווח הארוך. בשב"כ הצביעו על אחוז הסיכולים, ואמרו: "שאלתם מה טוב לעבודה שלנו, אז אנחנו אומרים". דיסקין וע', סגנו הנוכחי של דיכטר, היו שותפים מלאים לבוס בעניין הזה.

 

דיסקין לא המציא, כמובן, את הסיכול הממוקד (אם כי יש שטוענים שטבע את המונח). כשעוד קראו לזה "חיסולים", סיכלה ישראל את יחיא עיאש בעזה ועבאס מוסאווי בלבנון והרבה אחרים. אבל כשהפך הסיכול לאמצעי הלחימה העיקרי, היה ברור שצריך למסד צוות שיעסוק בו.

 

בראש הצוות הזה הושמו הסגנים: דיסקין וסגן הרמטכ"ל בוגי יעלון, ואחר כך מחליפו גבי אשכנזי. מכיוון שהשב"כ הוא שאוסף מודיעין, מעלה יעדים (ובמובן הזה יש לו כמעט מונופול על מי מחסלים) ומציג את ההזדמנות המבצעית, זכה דיסקין – בצדק – לפרופיל גבוה מאחורי הקלעים. העובדה שהצבא חשוף, ואילו בשב"כ עדיין משתמשים באותיות ראשונות (פרט לראש), הוסיפה להילה החשאית, ובהתאם גם למוניטין.

 

השאלה המעניינת לגבי כהונתו תהיה, פעם נוספת, שאלת הדיסקט. דיסקין עבד תחת ישראל חסון בימי הקשרים ההדוקים עם המנגנונים הפלסטיניים וכאמור, שינה כיוון באותה מסירות בימי האינתיפאדה. בשנים הבאות יידרש השב"כ שוב לפעול בתחומים אפורים יותר, מוחלטים פחות, עם הנחיות דרג מדיני מהסוג שדיכטר כה התקומם נגדו לאחרונה: שחרור אסירים, יותר מגבלות בלחימה.

 

דיסקין הוא איש נבון ורב יכולות, שכבר הוכיח שהוא יודע לעבוד בשני האופנים. ניווט השב"כ בעולם שבו יש משהו מזה ומשהו מזה יהיה משימתו הגדולה והקשה. השאלה הגדולה היא, האם יוכל להחליף את הדיסקט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יידרש לנווט במים אפורים. יובל דיסקין
צילום: רויטרס
קודם שותפים, אחר כך אוייבים ועכשיו? שוטרים פלסטינים (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים