שתף קטע נבחר

"יעלון לא היה פוליטיקאי, וזה היה בעוכריו"

קצינים בכירים מתקשים עדיין לעכל את העובדה שהרמטכ"ל, רב-אלוף משה (בוגי) יעלון, לא ימשיך עוד שנה, לאחר ששר הביטחון הודיע על שחרורו מהשירות. "יעלון לא פוליטיקאי, הוא בורח מזה כמו מאש", אומרים בצה"ל, "כנראה שזה בעוכריו. בתפקיד כזה צריך גם להיות לפעמים קצת ערמומי, במובן הטוב של המילה"

"הוא פשוט אדם טוב מדי, ישר, בלי טריקים. לא פוליטיקאי. התכונות הטובות האלה פגעו בו בסופו של דבר", כך אמר אמש (יום ד') ל-ynet קצין בכיר בצה"ל, שעבד תקופה מסוימת קרוב לרמטכ"ל, רב-אלוף משה (בוגי) יעלון. בבוקר ייפגשו מופז ויעלון, לראשונה מאז ההודעה על שחרורו המוקדם של יעלון בוועדה לתקציב הביטחון שתתכנס בקריה בתל-אביב, ואחר כך ייפגשו שוב בהערכת המצב השבועית שעורך שר הביטחון מדי יום חמישי.

 

 

בצה"ל מתקשים להבין את ההחלטה של שר הביטחון, שאול מופז, שלא להאריך את כהונתו. "דווקא יעלון היה רמטכ"ל שלא יצא מעולם נגד הדרג המדיני, לפעמים פירשו בצורה לא נכונה דברים שלו, אבל הוא מיהר להבהיר, לתקן".

 

יעלון עצמו סיפר למאות בני נוער מתנדבי שנת שירות מהתנועה הקיבוצית בכנס בתל-אביב: "סיימתי קורס מ"כים, כנראה שהייתי בסדר, הייתי מ"כ בנח"ל המוצנח, גם שם כנראה הייתי בסדר והציעו לי לצאת לקורס קצינים, שאלתי כמה זמן צריך לחתום קבע. 'שנה', ענו לי, אמרתי 'זה יותר מדי' והמשכתי בתפקיד של מפקד כיתה, אחר כך סמל, ולבסוף השתחררתי מצה"ל.

 

"לא תיכננתי להיות מ"פ, גם לא מח"ט, בטח לא רמטכ"ל", אמר יעלון בתיאטרון הבימה למאות הנערים והנערות, ודבר אחד נוסף היה ברור - כך לא תכנן הרמטכ"ל ה-17 לסיים את הקריירה הצבאית המפוארת שלו.

 

קצינים בכירים: הוא איש ישר, נקודה

 

מאז יום שני בערב, אז קיבל יעלון את הבשורה ממופז, באירוע של חיל ההנדסה בקיבוץ געש, המשיך יעלון להתנהג כרגיל, לפחות כלפי חוץ. "צריך תעצומות נפש אדירות בשביל להתנהג בצורה אצילית שכזאת", אמר גורם צבאי, "גם לאחר שפורסמה ההודעה, הוא פשוט בחר לשמור את מה שהוא חש לעצמו".

 

על-פי התכנון המקורי, היה אמור יעלון להתייחס היום, לפחות בקצרה, לדרמה שהתנהלה סביבו, אך העדיף שלא לעשות כך. "מה שהכי מוזר בסיפור הזה", אמר גורם במערכת הביטחון, "שלא כל כך ברורה הקרירות שהפגין מופז ליעלון, כבר היו לא מעט שרי ביטחון ורמטכ"לים שממש התקוטטו מול המצלמות, זה לא קרה ביניהם".

 

קצינים בכירים בצה"ל נזהרו מאוד בדבריהם. ההלם ניכר על רבים. "כרמטכ"ל, בטח בתקופה רגישה כמו עכשיו, אתה חייב להלך בין הטיפות, להיות מאוד זהיר בכל מילה, בכל פעולה. יעלון הקפיד מאוד על כך. הוא היה פשוט אדם ישר. נקודה. כשהייתה לו ביקורת, הוא אמר אותה בחדרי חדרים. זה שייחסו לו אמירות כמו 'רוח גבית לטרור במקרה של נסיגה מעזה' זו שטות גמורה. מופז כנראה רצה אדם שאמנם יענוד דרגות רב אלוף, אבל יסכים לכל מה שהוא מציע, אחרת אין הסבר אחר לכך", אמרו גורמים שונים בצה"ל.

 

כשמסתכלים על השנה האחרונה של יעלון בתפקידו, אפשר אולי להצביע על כמה נקודות, שמופז אהב פחות בלשון המעטה. כך אולי במקרה ההדחה של מפקד אוגדת עזה, תת-אלוף שמואל זכאי, החלטה ששר הביטחון פחות אהב, אך לא עשה דבר לשנותה. בצה"ל רומזים שמופז פשוט חיפש מישהו אחר, מישהו שדומה לו יותר. "יעלון לא פוליטיקאי, הוא בורח מזה כמו מאש", אומרים בצה"ל, "כנראה שזה בעורכיו, בתפקיד כזה צריך גם להיות לפעמים קצת ערמומי, במובן הטוב של המילה".

 

יעלון אמנם בחר שלא להתייחס היום ישירות להחלטה, וסביר להניח שכך גם יעשה בהמשך, אבל לפחות בצה"ל, קצינים שעובדים עמו מקרוב ורבים שאינם מכירים אותו אישית, חשים עלבון בשמו. "נאמרו דברים פוגעים מאוד עליו, חלקם מוגזמים, חלקם לא נכונים. התחושה לא נעימה, מעליבה", אמרו.

 

מופז שספג לא מעט ביקורת, העדיף לא להגיב לפי שעה. הוא ציפה לביקורת. מופז שלם עם ההחלטה שהתבשלה אצלו זמן רב. גם הביקורת לכך שבחר, לפחות בשלב זה, לא להביע הערכה לפועלו של יעלון, הגיעה לאוזניו. הדילמה הנוכחית: הרעפת מחמאות על יעלון עשויה להתפרש כצעד ציני, לאחר ההודעה המשפילה על שחרורו. מצד שני - שליחת רמטכ"ל הביתה אחרי 36 שנות שירות בלי מילה טובה, תיחשב לגסות רוח. עובדה זו עלולה להגביר את המתח בין האישים עד חודש יולי השנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
איש ישר, וזו הבעיה. יעלון
צילום: חגי אהרון
צילום: סבסטיאן שיינר
ספג ביקורת. מופז
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים